Avatar uživatele
Terixína

Lze se považovat za jakoukoliv národnost?

Co určuje národnost? Je to pas, krev, stav duše? Myslíte, že pokud se cítíte být jiné národnosti – ať už z jakéhokoliv důvodu – můžete jí býti? Je důležitý vzhled? Pokud se cítíte být národností X, ale nevypadáte tak, můžete stejně zapadnout mezi národnost X?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2184 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Jde o vaše rozhodnutí.

„Celá naše státnost je postavena na občanském principu, nikoli na národnostním principu. Každý si může svoji národnost zvolit. Mohu se sám prohlásit Čechem, byť jsem z druhého konce světa,“ reagoval pro Právo soudce Ústavního soudu Tomáš Lichovník.“
17. 11. 2016
http://nevidi­telnypes.lidov­ky.cz/spolecnost-navrat-narodniho-statu-dth-/p_spolecnost­.aspx?c=A161115­_234033_p_spo­lecnost_wag

Národností se rozumí příslušnost k národu, národnostní nebo etnické menšině – stanoveno při sčítání v roce 2001.

Po určení národnosti u nás není rozhodující mateřská řeč ani řeč, kterou člověk ovládá, nebo jí mluví. ale jen a jen jeho vlastní rozhodnutí. Je možné se hlásit k jedné i více národnostem, ale také k žádné.

Podle
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/N%C3%A1rod­nost

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Drap Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ivzez

Annas má pravdu,
podle zákona se můžete rozhodnout pro cokoliv.

Mně to ale přijde poněkud nešťastné. Česká republika je státem Čechů
pokud se někdo narodí jako Čech (českým rodičům),
neměl by mít možnost měnit národnost pouhým rozhodnutím.

Podobných „lahůdek“ máme (nejen) v zákonech více…

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Edison

To, co je zde napsáno, je sice v obrovské části pravdivé. Prblém je v samotném slově „národnost“ Podle mého soudu to vyjadřuje stav v době narození, nikoli někdy jindy. Tedy by ji nemělo být možno měnit. To by byla ona výhrada. Nelze přeci připustit, aby někdo, kdo se narodí jako arab se všemi zvyky a důsledky sem přijel a prohlásil o sobě, že je čech, ale s výhradou na zvyky a důsledky. Tak to prostě není. Může být naturalizovaný, může být skvělý, ale zůstává arabem. Možná jeho děti by mohly být čechy. A to jen za určitých společenských podmínek.

Leč.. definice je jasná.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Národnosti sa človek nezbaví, je dedičná, ale štátnu príslušnosť je možné meniť na základe zákonov „starej a novej vlasti“.
Tak, ako jestvuje etnická príslušnosť, kde aj kvapku krve iného etnika považujú príslušníci jedného etnika istého najdemokratického štátu za dôkaz príslušnosti k „menejcennému“ etniku.
Pas určuje štátnu príslušnosť
Krv a ďalšie fyzické znaky ako dôkaz k prislušnosti k etniku, alebo národnosti v dnešnom čase cestovateľského zmiešavania rôznych etník a národností medzi sebou, strácajú vo všeobecnosti svoj význam, okrem štatistikov, rasistov a politikov.
Národnosť sa dedí po predkoch z pokolenia na pokolenie. Určuje sa podľa národnosti rodičov. Môžte sa stať príslušníkom národa na základe čestného prijatia do národa, národnostnej skupiny, za svoju prácu v prospech osvojiteľského národa, je to prijatá národnosť… Môžte sa cítiť príslušníkom národa XY, aj keď ste príslušníkom iného národa YX.
Presne preto vytvárať národnostné rozbroje a rozbroje medzi rôznymi etnikami je jemne a nežne povedané – scestné.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
klumprt

Já se ztotožňuju s tím občanským principem. Národnost dnes nehraje úředně snad žádnou roli. Myslím, že už se nevyplňuje na žádných formulářích, pouze se poněkud nesměle zjišťuje při sčítání lidu. Každý si může zvolit národnost jakou chce. To je podle mě v pořádku.
Na druhé straně si myslím, že bychom měli být zase hrdí Češi. Že nám to trochu chybí. A do toho sčítacího dotazníku bychom měli tu svoji českou národnost napsat. Anebo moravskou nebo slezskou.

před 2184 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

Já se s občanským státem ztotožňuji jenom do určité míry.
Myslím si, že každý národ má právo na sebeurčení a na vlastní stát.
Např. Katalánsko.

před 2184 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Ivzez: souhlasím, ale jen částečně. Ano, dnes je ČR státem Čechů. ale dřív to byl stát i Moravanů s vlastním zemským zřízením. Z arogance čecháčků a administrativním okrádání území území Moravy je mi nějak na blití.

před 2184 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

Omlouvám se, v „zápalu jsem boje“
jsem zapomněla zmínit i Moravany.

Šlo mi o princip…

před 2184 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek