Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lze spáchat úplnou virtuální sebevraždu?

Zdravím,

předem bych chtěla říct, že nejsem žádný počítačový odborník, spíše naprostý laik, takže se prosím nezlobte, že některým technickým věcem nerozumím nebo je neumím správně pojmenovat.

Jednoho krásného dne, jsem jen tak z legrace zkusila vyhledat svoje jméno Googlem. Trvalo to jen vteřinu a přede mnou se objevilo kvantum stránek s mým jménem. Byla jsem zděšená! A cože to všechno o mě ten mizera ví? Ví moje jméno, můj věk, přesné datum narození i to že jsem běžela městský maraton a můj čas, ví o každé akci které jsem se účastnila, ví moje telefonní číslo, moji adresu a to jak emailovou tak i tu skutečnou. Pamatuje si snad každý můj názor, každý příspěvek který jsem kdy napsala. Zná celý a úplný obsah mých diplomových prací a zná samozřejmě i mou podobu, protože mi ukázal nejen mé nejnovější fotky ale i ty několik let staré o kterých ani nevím, že jsem je zveřejňovala.
Nikdy dříve by mě nenapadlo, že každá malá stopa, kterou na internetu pod svým jménem zanechám se může komukoliv zobrazit, že stačí jen mít internet a znát moje jméno a už o mě dotyčný ví úplně všechno, nemusí mě ve skutečnosti ani potkat a přesto si o mě může udělat docela přesný obrázek. Jak už jsem psala, byla jsem zděšena. A co je na tom nejhorší? Došlo mi, že si za to všechno zřejmě můžu sama, to já jsem tam ty informace napsala, to já jsem si měla uvědomit následky svých činů. Ale jak vždycky říkala má babička, teď už je pozdě bycha honit. Jenže zakhle to přece nechat nemůžu, takže co teď dělat? Vím, můžu si smazat facebook (což už jsem úspěšně provedla) a taky pár dalších stránek. Ale jdou všechny stránky smazat? K některým neznám hesla a u jiných zase nemůžu najít možnost "smazat účet". A co teprve ty stránky, kde jsem informace o sobě nenapsala já, nýbrž nějaká organizace či osoba kterou neznám, dá se moje jméno odstranit i z nich? A pokud stránky z internetu úspěšně zmizí, bude je google stále vyhledávat?

Předem děkuji za rady a zodpovězení alespoň některých mých otázek.

Předmět Autor Datum
Ad facebook, ty data nejsou smazaná, jen skrytá či nedostupná. Uložená pořád někde jsou. Jinak viz.…
Redsnake 01.06.2014 10:46
Redsnake
Vrať se zpět na zive, provokatére!
ms 01.06.2014 10:52
ms
http://www.lupa.cz/clanky/google-spustil-formular- na-zapomneni-k-overeni-totoznosti-bude-chtit-obca…
lucifer 01.06.2014 10:53
lucifer
Dle verdiktu Evropského soudu máš právo požádat Google, aby (za určitých podmínek) z výsledků hledán…
Zdenál 01.06.2014 10:55
Zdenál
Dobre rano, doteraz sme byvali v jaskyni? Pises tu veci minimalne 10 rokov vseobecne zname. Logicky,…
shiro 01.06.2014 10:55
shiro
Mr.Google ani iný geniálny vyhľadávač nie je zodpovedný za zverejnené dáta, lebo tieto digitálne dát…
nuda 01.06.2014 11:05
nuda
Ví moje jméno, můj věk, přesné datum narození i to že jsem běžela městský maraton a můj čas, ví o ka… poslední
IQ37 01.06.2014 11:17
IQ37

Dle verdiktu Evropského soudu máš právo požádat Google, aby (za určitých podmínek) z výsledků hledání smazal odkazy na konkrétní osobu: http://www.lupa.cz/clanky/evropsky-soud-ve-sporu-s -googlem-vyhledavace-musi-na-pozadani-menit-minulo st/. Jedná se např. o to, že jsi třeba kdysi něco někomu dlužila, a už jsi to všechno splatila, ale v Googlu lze stále dohledat informaci o tom, že dlužíš.
A ještě něco k tomu:
http://www.lupa.cz/clanky/smazte-nas-z-vysledku-vy hledavani-zadaji-google-prvni-uzivatele/
http://technet.idnes.cz/zadosti-google-o-smazani-d at-na-internetu-f1b-/sw_internet.aspx?c=A140531_09 2014_sw_internet_skr

Ale obávám se, že to není Tvůj případ. Musíš si uvědomit, že cokoliv, co na Internet napíšeš, už tam může zůstat nafurt. Sice třeba někde něco smažeš, ale někdo jiný si tu stránku už předtím třeba zkopíroval na svůj blog, internetový prohledávače mají podobu té stránku uloženou na diskových polích, atd. atd. Vše, co zveřejníš na Internetu, si už žije vlastním životem a téměř nemáš šanci to nějak ovlivnit.

Dobre rano, doteraz sme byvali v jaskyni? Pises tu veci minimalne 10 rokov vseobecne zname.
Logicky, vsetko co niekde na internete napises, tam aj ostane, nikdy nemas 100% istotu, ze to bude zmazane. Takze si za to mozes sama, ked si vynasas osobne veci na net.
Internet je len jedna cast, by si sa divila co o tebe vedia telemarketingove spolocnosti co ti 2x rocne ponukaju bambusove ponozky...a udaje u nich nevymazes nijak.
Teraz je uz neskor, aj ked si budes mysliety ze si vsetko vsade odstranila, po roku sa to moze znova vynorit - preco, vid vyssie. Zaklad je nedavat svoje udaje na net.

Mr.Google ani iný geniálny vyhľadávač nie je zodpovedný za zverejnené dáta, lebo tieto digitálne dáta iba precízne vyštrachal. Klobúk dole.

Podaj určujúce žaloby na vecne príslušné súdy na tie organizácie, resp.tých majiteľov serverov, ktorí bez tvojho cteného súhlasu zverejnili v digitálnej forme tvoje identifikačné údaje v rozpore s platnou legislatívou. Pravda, nesmie sa jednať o bezúspešné uplatnenie práva. (Napr.: Katastrálny portál zverejňuje meno, dátum narodenia okrem r.č., trvalý pobyt, majetkovú podstatu vlastníka pritom nie je napadnuteľný žalobou, detto živnostenský portál).

Ví moje jméno, můj věk, přesné datum narození i to že jsem běžela městský maraton a můj čas, ví o každé akci které jsem se účastnila, ví moje telefonní číslo, moji adresu a to jak emailovou tak i tu skutečnou.

Ale za tohle přece nemůže Google. Google si tyhle informace jenom našel na internetových stránkách, kam jsi je dala ty sama nebo někdo další. Žádosti o vymazání údajů "u Gúglú" jsou k ničemu. A navíc - Google na 100% spolupracuje s NSA, takže bys jenom rozšířila jejich databázi o jméno, e-mail atd.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru