Avatar uživatele
rob1

Lze trestné stíhání stáhnout?

Zdravím,
chtel bych se zeptat na následující případ
Poškozena podala trestné oznámení na sveho přítele. Ovšem stalo se co nechtela. Je vyšetřován pro
paragraf 215a odst.1),odst.2, písm b) tr.zákona
Docetl jsem se, ze zpetvzeti souhlasu k trestnému stíhání lze u určitých trestných činu, u některých ani souhlas poškozeného ani není potřeba (v tomto případě). Stažení tohoto trestného činu tedy nejde, aspon tak jsem to pochopil. Jak tedy docílit toho, aby obviněný byl zproštěn viny a trestu?

Je to jakási modelová situace…

Dekuji za odpověď

To Lamalam: Je to možné i u tohoto případu, t.j. Týrání osoby zijici ve společném obydlí? Pokud to vysloveně nejde, jaky by byl postup, aby obviněný nebyl trestaný?

Upravil/a: rob1

Zajímavá 0 před 2549 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Lamalam

Ano, existují případy, kdy je k trestnímu stíhání osoby blízké vyžadován souhlas poškozeného. Pokud poškozený souhlas nedá nebo jej vezme zpět, je trestní stíhání pro daný trestný čin navždy vyloučeno.

To nevím, paragraf 215 je podílnictví, týrání je paragraf 198. Ve zdroji je uveden seznam všech paragrafů, který se to týká.

Zdroj: http://www.trestni-rizeni.com/do­kumenty/souhlas-poskozeneho-k-trestnimu-stihani

Upravil/a: Lamalam

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?gecco Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
klumprt

Lamalam odpověděla téměř dobře.

Upozorňuju, že je třeba pracovat s trestním zákoníkem – zákonem č. 40/2009 Sb., který je v účinnosti už pěkných pár let, od 1.1.2010.
S ohledem na tuto skutečnost považuju za velmi podivné, pokud je dneska někdo stíhán podle starého trestního zákona. To by bylo možné, pokud by došlo k trestnému činu před rokem 2010, tedy že trestní oznámení podala minimálně po sedmi letech. Mimochodem promlčecí doba je u této kvalifikace deset let.
Dnes uvedené kvalifikaci odpovídá zločin Týrání osoby žijící ve společném obydlí podle § 199 odst. 1, 2 písm. d) trestního zákoníku.

K přesnému vyjádření k dané otázce by bylo nutno se podívat do znění trestního řádu (z.č. 141/1961 Sb.) na § 163 v účinnosti v době spáchání, tj. někam před rok 2010 a přesvědčit se, jestli mezi vyjmenovanými trestnými činy byl i § 215a. To nejsem schopen na internetu momentálně dohledat. Ovšem předpokládám, že když dneska mezi nimi není §199 tr. zákoníku, tak nejspíš mezi nimi tehdy nebyl ani § 215a starého trestního zákona.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek