Avatar uživatele
Georgo2010

Lze uměle vyrobit ropu, když je na ní nejen průmysl závislý a přírodní zásoby se neustále snižují?Byla by pak levnější?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4426 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Některé složky jdou vyrobit uměle. Ropa jako celek zřejmě ne a pokud by to bylo i technicky možné, tak výroba by byla příliš drahá a náročná na energii

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Nemyslím si, že toto by byl krok vpřed. Pokud jsou ještě nějaká naleziště ropy, tak není třeba hledat náhradní řešení. Přesto již dnes existuje řada objevů, jak ropné produkty nahradit. Nebála bych se toho, že ropa jednou dojde. No a kdyby přestala fungovat díky tomu doprava, tak budeme jezdit zase koňmo, chodit pěšky, na vše budeme mít víc času a planeta bude podstatně zdravější.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Ono to není tak jisté že se přírodní zásoby snižují!!
Jisté je pouze to, že roste spotřeba !! a uměle se udržuje cena.

Jisté také je, že v určitých odvětvích je ropa zatím nenahraditelná a světe div se není to doprava ale třeba farmaceutická výroba!!!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Otázka je chybně položena – ropa je surovina, ale pokud ti jde o produkty (nafta, benzin apod.), tak technologie je už století stará. Čímpak si myslíš, že Hitler nahrazoval výpadek pohonných hmot, když jej spojenci odřízli od dostupných těžebných ložisek?
Viz malý výtažek z dávno známých postupů:
Zkapalnění:
Uhlí může být zpracováno na kapalná paliva jako benzín nebo nafta několika různými způsoby.
Fischer-Tropschův proces – syntéza kapalných uhlovodíků – byl použit v nacistickém Německu nebo v jižní Africe, protože tyto země byly politicky izolované a neschopné koupit surovou ropu. Uhlí může být zplyňované na syngas (vyvážená čištěná směs CO a H2 plynů) a syngas zkapalněný Fischer-Tropschovou metodou na lehké uhlovodíky, které jsou dále zpracovávány na benzín a naftu. Syngas může být také převe-dený na methanol, který může být použitý jako palivo nebo přísada do paliva.
Přímé kapalnění Bergiusovým procesem – kapalnění hydrogenací – je také dosažitelné, ale není užívané vně Německa, kde byly oba tyto procesy ovládané během první a druhé světové války.
Ale tato známá fakta jsou ve školních osnovách v předmětech fyzika a dějepis.
Možná by ti ještě pomohl odkaz na tzv. ropný vrchol (peak oil):
http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Rop­n%C3%BD_vrchol

Zdroj: http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Uh­l%C3%AD

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek