Avatar uživatele
tazalka

Lze uplatnit slevu na dítě u zaměstnavatele, když má otec a dítě jiné bydliště?

V práci příteli řekli, že aby mohl uplatňovat slevu na dani na naše mimčo, tak musím mu já z práce dát lejstro, že já neuplatňuji. Rozumím tedy dobře že uplatňovat může jen jeden. 2) Ale nerozumím tomu, proč nemůžu já? Do října jsem na mateřské, pak rodičovská? Jsou to ty důvody, protože nepracuji? 2) trochu jsem hledala na internetu a uplatnit slevu můžete přítel jen pokud je s dítětem ve společné domácnosti? Pochopila jsem tedy dobře, že pokud má dítě jinou adresu než otec, který chce uplatňovat slevu,tak nemá nárok??? Nechala jsem si totiž staré bydliště (protože za cca rok se na mé bydliště budeme zpět stěhovat a nechtěla jsem kvůli tomu měnit občanku, jinak všichni tři bydlíme u přítele a dítě automaticky dostává adresu po matce) Takže tím pádem ji uplatňovat nemůže??? Třeba zde: https://www.ak­tualne.cz/wiki/fi­nance/danova-sleva-na-dite-bonus-zvyhodneni/r~i:wi­ki:1170/?redi­rected=14974303­44… Děkuji za odpověď a případně odkaz na stránky, kterým lze důvěřovat, kde se dozvím, jak to je a na co vše mám/e nárok.
Děkuji za odpovědi, ano, šlo mi hlavně o to, zda může přítel uplatňovat slevu na dani, když syn má trvalé bydliště jinde (stejně jako já-žijeme u přítele, ale trvalé bydl jsem si neměnila, protože plánujeme později přestěhovat se na mé trvalé bydliště a nechtěli jsme kvůli tomu měnit mou občanku…)… no, zkusíme podat, snad z toho nebude mít přítel problémy, že obelhává stát :)

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, Drap před 2495 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Dochy

  1. Ano, jen jeden
  2. Protože nemáte (zdanitelné) příjmy, neplatíte daně, není z čeho tu slevu poskytnout
  3. Tady nevím, obávám se, že se budete muset stěhovat (administrativně). Ale opravdu – nevím.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Lamalam

Ty uplatňovat slevu na dani nemůžeš, neb nepracuješ. Pokud chce otec slevu, musí žít s dítětem ve společné domácnosti.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ivzez

Slůevu na vyživované dítě lze uplatnit
na dítě žijící ve společné domácnosti.

Daňovou slevu na dítě lze uplatnit až tři roky zpětně.
Klidně ji můžete uplatnit Vy, až po skončení RD nastoupíte
do zaměstnání.

_______

Rozumím tomu správně? Dozvěděla jste se,
že slevu lze uplatnit pouze na dítě ve společné domácnosti
a přesto se chcete se svým partnerem pokusit o podvod?

Upravil/a: ivzez

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Slevu na dítě mohou uplatňovat oba rodiče, ne však současně. Vždy pouze jeden z rodičů. Samozřejmě při plnění dalších podmínek. Mateřská se nedaní, neni z čeho slevu uplatňovat.

Upravil/a: Drap

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Nuk nuk

Jestli to správně chápu, jde o to, aby otec žil ve společné domácnosti s tímto dítětem. Nejde tedy o formální trvalé bydliště otce a dítěte, ale o to, zda otec a dítě žijí na stejné adrese.

Tedy je možné, že se od té doby něco změnilo, ale měli jsme to podobně, jen s tím rozdílem, že jsme manželé. Ale protože já mám TP jinde, než bydlím a než manžel, tak děti automaticky měly stejné TP jako já. Dnes už jsou všechny děti formálně přestěhované do místa, kde skutečně žijeme (kvůli školce a škole), ale manžel tuto slevu uplatňoval už dříve.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

ivzez: Myslím, že „podvod“ je trochu silné slovo. Pokud vše sedí, tak jde spíš o to, že se za dané situace na daný případ administrativa nemyslí, než že by šlo o to někoho poškodit či získat něco neoprávněně. (Pokud zároveň pobírají nějaké dávky, na které má nárok žena samoživitelka, pak už bych to jako podvod také chápal)

před 2495 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek