Avatar uživatele
surikata001

Lze v tomto případě uplatnit právo na ochranu osobnosti?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jednu věc. Můj strýc je odhadcem nemovitostí. Dělal odhad pro insolvenční řízení lidí z nedalekého města. Udělal odhad fundovaně, poctivě, byl přímo na místě a soud proti odhadu nic nenamítal. Nyní se ozvali jedni z veřitelů lidí, kterým dům patří, že je odhad nadsazený, strýc že ho udělal nekvalitně, neodborně a nejspíš jen na základě informací z minulého posudku. Navíc že evidentně nezná poměry na trhu nemovitostí. Což je absolutní lež. Insolveční rejstřík je volně přístupný a může si to tam kdokoliv přečíst. Může se strýc nějak bránit, případně podat trestní oznámení? Protože tito lidé to nijak nepodložili, žádným jiným odhadem, ničím. A strýc je soukromník a takto může přijít o klienty.
Děkuji moc.

EDIT: Ti lidé to jen nevykládali, poslali soudu přípis a vidí to volně dostupné na internetu v insolvenčním spisu lidí, kterých se to týká. Tedy je tam víceméně veřejně řečeno, že strýc je nedůvěryhodný neumětel, který ani nepřijede na místo, aby si dům prohlédl a napíše do posudku nesmysly… A číst to může opravdu kdokoliv, protože je rejstřík a zápisy v něm volně dostupné.

Zajímavá 0 před 2883 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Hlada

Nedělejte z komára velblouda.
To, že se na Insolvenčním rejstříku lidé různě napadají je normální a není potřeba se tím nechávat rozhodit. Vyplývá to ze situace. O každém podání rozhodne soud, rozhodnutí zveřejní, takže o nic nejde. Každý znalec se za dobu působení setká s tím, že mu někdo posudek zpochybní.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Samozřejmě, může podat trestní oznámení a bude to řešit soud. Otázkou je, zda to může prokázat. To že někde někdo vykládal se dost obtížně dokazuje. Pokud se to někomu z věřitelů nelíbilo, což se stává běžně, tak se musí obrátit na soud. Ten popřípadě nechá vypracovat další posudek od někoho jiného aq rozhodne, kdo má pravdu.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
led

definícia:
"Znalec – v prípade odhadu hodnoty nehnuteľností ľudia používajú pojem “súdny znalec“, „odhadca“ a podobne. Je potrebné pripomenúť, že súčasná právna legislatíva pozná už len pojem „znalec“, tzn. pojem „súdny znalec“ nie je úplne správny, keďže znalec vykonáva odbornú činnosť nie len pre potreby súdu a orgánov verejnej moci, ale aj pre potreby právnických a fyzických osôb.

Kto môže vypracovať znalecký posudok?
Znalecký posudok môže vypracovať znalec zapísaný v príslušnom odbore a odvetví v zozname znalcov na Ministerství spravedlnosti ČR"

Metodický postup pro ocenění nemovitých věcí: http://cu.vse­.cz/certifiko­vany-odhadce-pro-ocenovani-nemovitosti/me­todicky-postup-nemovitosti/

Pokiaľ boli dodržané dané podmienky pre oceňovanie nehnuteľnosti platí vykonaný odhad.
Veriteľ sa síce môže domnievať o nadsadení odhadnutej ceny a „neprofesionalite odhadcu“, ale sťažnosť musí adresovať na príslušný súd.
Zverejnenie. V uvedenom prípade môže dotknutý odhadca podať trestné oznámenie na „křivé obvinění“
"KŘIVÉ OBVINĚNÍ

Z dikce § 345 odst. 1 tr. zákoníku je zřejmé, že k naplnění skutkové podstaty postačí jen zjištění, že obviněný vědomě objektivně nepravdivě uvádí skutečnosti o tom, že jiná konkrétní osoba jednala či konala tak, že naplnila skutkovou podstatu trestného činu. Proto není potřeba pro naplnění znaků této skutkové podstaty zjišťovat, za jakým účelem či z jakého důvodu obviněný jiného křivě obvinil, neboť pro to, aby byla naplněna, postačí (na rozdíl od § 345 odst. 2 tr. zákoníku) jen skutkově prokázat, že se jednalo o lživé obvinění jiné osoby."
http://www.epra­vo.cz/top/sou­dni-rozhodnuti/krive-obvineni-87605.html

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek