Avatar uživatele
anonym

Lze z plně nabité autobaterie, která by nebyla přímo součástí auta, nabíjet powerbanka?

Upravil/a: annas

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Drap, aliendrone před 2345 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Ano. Stačí si sehnat autozásuvku na 12V, zapojit ji (správně) na baterii a pro nabíjení použít běžnou nabíječku pro mobil do auta, která „upraví“ napětí 12V DC baterie na 5V DC, které je nutno pro nabití powerbanky.
Je to v podstatě stejné, jako když dobíjíš mobil, nebo powerbanku, nabíječkou přímo v autě.
Na přímo to nejde, zničil by jsi powerbanku.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Teoreticky ano, ale ta powerbanka by musela být na jmenovitých 12 V nebo spíš o něco míň a musel bys vědět jakým maximálním proudem se může nabíjet.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
aliendrone

V principu je to jak napsal Kepler, nezáleží ani na tom jestli je autobaterie v autě nebo se válí ve sklepě, dokonce nemusí být ani naplno nabitá (autobaterie mají zhruba desetinásobnou kapacitu než běžné powerbanky)

V praxi to je už složitější – každá baterie (tedy i powerbanka) vyžaduje správné dobíjecí napětí, optimální dobíjecí proud a většina i kontrolér nabití (třeba Li-onky přebíjením spolehlivě odděláš)

Zkrátka nestačí jen připojit správně dráty na póly ani s vhodnou rezistivitou (odporem) – musíš na to mít řídící jednotku – kontrolér nabíjení (pokud tento není součástí powerbanky, či zařízení – což OBVYKLE [NIKOLIV VŽDY!!!] je) – tak BACHA!!

Pokud jsi šťastlivec s rozhraním USB-C, tak tam je to ještě kapku složitější (podpora napětí až do 20V – powerbanka s pracovním napětím 20V by vyžadovala k výše zmíněnému navíc i měnič napětí [z 12V výš]).

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Bacha na napětí. Většina powerbank je na vstupu i na výstupu kompatibilní USB – 5V. 12V-14V z olověného akumulátoru bz se jí nelíbilo. Pokud použiješ autoadaptér na USB a pak teprv powerbanku bude to OK.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek