Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem CNC mašina nejede - prosím aspoň nějaký info o sw na čem to jede

CNC mašina
DRÁTOVÁ ŘEZAČKA HITACHI 254Y
zazemi.php

Nevím jestli je vadná nějaká karta v mašině. Po zapnutí se sekne při startu, na obrazovce japonské hieroglyfy které se nemění ať odpojím klávesnici, ať odpojím disk nebo podobně.

Vytáhl jsem starý 2,1gb SCSI disk, po nějakých problémech sehnal a zprovoznil scsii řadič v normálním pc...ale obsah disku nevidím. Nepomohlo pro načtení obsahu zatím nic ani zkoušení různých linuxů. Dsiks e zdá být v pořádku /test řadiče,test povrchu, R-studio vytáhlo nějaké fragmenty textu asi s obsahem programu/

Mám i původní instalační diskety které bych chtěl zazálohovat.
Byla mi vnuknuta taková myšlenka že bych z těch disket mohl nabotoovat a nainstalovat to na ten scsi disk bez té mašiny ale podle všeho to nepůjde. Obsah disket není vidět.

Umí někdo poradit ? Nebo alespoň navést správným směrem ?

Předmět Autor Datum
dodavatel stroje nezajistuje servis? jeste se muzes pripojit seriovou linkou a podivat se jak probih…
ms-fiala 27.03.2013 12:57
ms-fiala
No ons eprávě systém nespouští vůbec, hned na první obrazovce se to sekne. Dodavatel stroje by serv…
MM_tank 27.03.2013 13:51
MM_tank
tak pouzij ty diskety (udelej si nejdriv jejich zalohu), ten hdd je tam jen na programy, system je v…
ms-fiala 27.03.2013 15:05
ms-fiala
Dříve jsem programoval CNC Demag (vstřikolisy, ale ted jen vařím z vody. Zkuste odpojit všechyn příd…
Jan Kolář 27.03.2013 15:18
Jan Kolář
No ty zálohy bych rád udělal...zatím jsem ty diskety zkoušel načíst pod windows 7 klasicky totalcoma…
MM_tank 27.03.2013 15:43
MM_tank
na tych disketach vobec nemusi byt PC format (myslim tie magneticke pulzy), existovali aj ine format…
MM.. 27.03.2013 16:00
MM..
Má to disketovku. Problém je v tom, že to HNED při startu hodí nějaké grafické logo s nějakými japon…
MM_tank 27.03.2013 17:18
MM_tank
jestli máš mobil s andym (android) a aplikaci strejda překladač, tak to ofoť a přelož. jestli ne, ta…
kmochna 27.03.2013 18:00
kmochna
Tak asi to je nieco s doskou a asi tam je fakt "volaj servis" :-D Este moze byt vybita nejaka baterk…
MM.. 27.03.2013 19:18
MM..
To sem všechno zkoušel různé mačkání kláves a podobně. Baterku na desce jsem taky hledal ale neměl s…
MM_tank 27.03.2013 21:12
MM_tank
Aha takže systém je uložený na nějaké romce na desce a funguje nezávisle na hdd ? na těch disketách…
MM_tank 27.03.2013 15:45
MM_tank
ridici jednotka by mela mit vytazeny JTAG, pokud mas prevodnik, tak se muzes mrknout kde to vazne
ms-fiala 27.03.2013 18:09
ms-fiala
a nebo jen seriovou linkou skrze hyperterminal
ms-fiala 27.03.2013 18:13
ms-fiala
Ne. Systém je na tom disku. HW (snad ta EPROM s BIOSem mašiny) ovšem používá něco tak strašidelného…
mif 27.03.2013 18:56
mif
Na to neuvidíš. Tenhle typ neznám, ale opravuju drátovky Agie a Fanuc - ty disky jsou bez origoš sys…
mif 27.03.2013 15:49
mif
No tomu i věřím :-) Já k tomu přišel jak slepý k houslím a potřebuju to jen definitivně uzavřít. A…
MM_tank 27.03.2013 15:53
MM_tank
Stoleté Sprinty mají hlavně spešl BIOS, který to umožní číst. Když klekne disk, objednává se nový př…
mif 27.03.2013 16:03
mif
Tak díky za informaci. Tak to sem asi na konci svých snažení už stejně nevím co bych zkusil.
MM_tank 27.03.2013 16:14
MM_tank
Nejvetsi problem s tim ze tam neni nic videt bych videl predevsim v tom ze ten system i system diske… poslední
Radek-b 29.03.2013 16:52
Radek-b

Dříve jsem programoval CNC Demag (vstřikolisy, ale ted jen vařím z vody. Zkuste odpojit všechyn přídavné karty / zařízení , případně i samotná deska zažízení by mohla jít resetovat. Ale jinak bude řídící operační systém nějak kodovany a bez speciálního sw asi nemáte šanci. Každopádně pokud se Vám něco povede, dejte vědět.

No ty zálohy bych rád udělal...zatím jsem ty diskety zkoušel načíst pod windows 7 klasicky totalcomanderem, dál přes winimage ale nejdou.Chvilku to chroupe a potom naspíše že v disketové mech,. není disketa.

Jiný počítač a disketovka taky zatím ne. Zkusím se na to podívat za chvílu ale mám dojem že pod windows to v žádném případě nepude.

Zkusím ještě sehnat dos a dostatečně starou šunku a diskety zkopírovat pod dosem df.com nebo df.exe ještě najdu. Nevím co je to za systém.

na tych disketach vobec nemusi byt PC format (myslim tie magneticke pulzy), existovali aj ine formaty napr. amiga mala uplne iny controller apod, oni tie pulzy zavisia od controllera (t.j. od toho co je na zakl.doske), FDD mechanika je len hlupa cievka a zosilovac. T.j. nemusi to vobec ist citat na PC. Ale moze, zavisi do vela veci.

Ja osobne by som to skusal ozivovat skor na tom CNC zariadeni, nema to disketovku?

Má to disketovku.
Problém je v tom, že to HNED při startu hodí nějaké grafické logo s nějakými japonskými hieroglify a tím to končí. Objeví se to na pc poměry dost brzo takže předpokládám na disk to nejspíš ještě ani nešáhlo.

Myslel sem že ty hieroglyfy budou číslo závady tak jsem zkoušel odpojit klávesnici, odpojit disk abych viděl že to aspoň nějak reaguje... ale je to pořád stejná hláška. Možná je tam "volej servis".

Tak asi to je nieco s doskou a asi tam je fakt "volaj servis" :-D Este moze byt vybita nejaka baterka ak tam nejaka je, ak nie tak asi budes muset ten servis
P.S. ak to ma normalne PS2 (ak nema PS2 tak aspon USB) ked ma tak tam strc normalnu klavesnicu tak mackaj klavesy F1, F2, Del, apod ci to nejak reaguje, ak nie tak asi s tym uz nic

Ne. Systém je na tom disku. HW (snad ta EPROM s BIOSem mašiny) ovšem používá něco tak strašidelného (tipuju realtime transcoding), že na HDD v jiném stroji neuvidíš ani bajt pochopitelných dat, kdybys nakrásně věnoval ledvinu na modlení. Navíc je pravděpodobné, že se systémová jednotka (konzole) "domlouvá" s PLC po nějaké lajně (starší mašiny používaly proudový serial, dnes se to řeší profibusem), který má vlastní procesor, softwarovou výbavu a hlavně zkompilovaný projekt, přímo stroj ovládající. Tanku, hluboce si tě vážím, ale pokud's v tomhle nikdy "nejel", hoď na to bobek.

Na to neuvidíš. Tenhle typ neznám, ale opravuju drátovky Agie a Fanuc - ty disky jsou bez origoš systému mašiny mrtvé kočky (nevím to přesně, ale zřejmě tam probíhá nějaké realtimové kódování). Vřele doporučuju zavolat servisáka - tohle sám nerozjedeš.

No tomu i věřím :-) Já k tomu přišel jak slepý k houslím a potřebuju to jen definitivně uzavřít.

A ty Agie a Fanuc jsou taky ještě na disketách ? Zkoušel jsi je někdy nějak kopírovat ?
Myslíš si -jak sem pochopil jedno info tu- že to má operační systém v romce a na disketách /nečitelnýchj pro pc/ je jen program ?

Stoleté Sprinty mají hlavně spešl BIOS, který to umožní číst. Když klekne disk, objednává se nový přímo od Agie (šedesátimegový HDD s nainstalovaným OS a výrobním SW = cca třicet litrů peněz českých). Na disketách jsou pouze technologická data, která se do "syrového" nového disku nacpou zvláštním SW tlačítkem přímo v prostředí ovládacího softu mašiny (tedy musíš nejdřív bootnout originální HDD), nejedná se o instalačky. Na Fanucy mám zálohová DVD a ta taky nepřečteš v klasickém PC - vidí na to jen mašina. Tož asi tak. Bez autorizovaného servisu asi vítr, Máchale...

edit: Kdysi jsem se naivně pokoušel udělat bitové kopie partišen toho disku (jsou tam dvě fyzické, při bootu si stroj navíc dělá další tři virtuální RAMdisky), prostě to nejde (nemyslím, že bych byl totálně blbý, ale tohle jsem nedal). Totéž se týká technologického SW na návrh obrobků (takový jednoduchý CadCam) - obvykle bývá HW dongl zlomitelný SW či jeho HW kopií, ten od Agie je nedotknutelný. Postulát - lámat průmyslové záležitosti nejde, a jde-li, pak za mentální cenu, kterou nejsem ochoten za svůj plat uhradit. BTW: v poslední době to dělají i disky systémů Heidenhain - býval jsem vždy agilní udělat si bitové kopie CNCček, neb výrobní hodina je drahá - a od TNC /snad/ 6xx se na tu partišnu prostě nemůžu dostat. Tak na to seru ]:).

Nejvetsi problem s tim ze tam neni nic videt bych videl predevsim v tom ze ten system i system disket je 8-mi bitovy.
Pokud nenabehne system a nehlasi alespon nejakou chybu tam muzete max. promerit spravnost vsech napajecich napeti zdroju
vse ostatni je marna snaha.
Zalohovat systemove diskety jde vetsinou pouze na tom samem stroji/zarizeni.
RADEK
WWW.LINUXCNC.CZ

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru