Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lze zjistit velikost volneho FTP prostoru pres FTP klienta?

Ahoj,

navazuji na dotaz http://pc.poradna.net/question/view/80503-lze-v-lan -a-w2k-nasdilet-cely-disk-nesystemovy-pouze-pro-ur c ite-uzivatele.

V kratkosti - zprovoznil jsem FTP server FileZilla za ucelem zalohovani dat pro cca 6 uzivatelu tak, aby kazdy mel prideleny urcity prostor na HDD na PC, kde bezi FTP server. Vsude jsou W2k.
Nyni bych potreboval, aby kazdy uzivatel mel moznost zjistit, kolik voneho mista mu v FTP prostoru jeste zbyva. Existuje nejaky pro klienta snadny zpusob, jak to rychle zjisit?

Diky predem za odpovedi, M.

Předmět Autor Datum
http://interforum.interval.cz/ShowPost.aspx?PostID= 18912
host 02.01.2007 14:25
host
Filezillu neznám a ostatně FTP server třetí strany bych nepoužíval vůbec , i když je to oblíbená pra…
Vladimir 02.01.2007 14:55
Vladimir
Dekuji velice obema za odpovedi. Vladimir: nevim, zda jsi cetl vlakno, na ktere navazuji - jsem se…
Mrak 02.01.2007 15:34
Mrak
Koukal jsem do něho. IMHO Jezevec je jednodušší SMB sdílení než FTP s kvótami. Situaci zjednodušuje…
Vladimir 02.01.2007 15:45
Vladimir
měl by sis asi nejdřív rozmyslet, jakými účty se ti uživatelé přihlašují na svých pc (ať už mají lok…
lední brtník 03.01.2007 00:39
lední brtník
Diky Vladimire a Brtniku za cas a trpelivost. Jsem vsak asi ponekud natvrdly, bo stale se mi nejak n…
Mrak 03.01.2007 22:47
Mrak
...koukam, ze Vladimir je tu, tak to trosku (nenapadne) soupnu :-x
Mrak 04.01.2007 15:02
Mrak
Nastavil jsem to tak, ze v PC, kde se nachazi sdilena slozka, jsem vytvoril ucet uzivatele, ktery by…
Vladimir 04.01.2007 15:24
Vladimir
Dekuju za vyslyseni. Pres tvuj postup pro blba mam stale nejasnosti: 1) mely by se tyto nastaveni p…
Mrak 04.01.2007 16:26
Mrak
1) mely by se tyto nastaveni prav a sdileni projevit hned, nebo je treba provest odhlaseni? Přehláš…
Vladimir 04.01.2007 16:37
Vladimir
Hmm, zitra to jeste otestuju. Diky moc jeste jednou :beer:! M. poslední
Mrak 04.01.2007 16:45
Mrak

Filezillu neznám a ostatně FTP server třetí strany bych nepoužíval vůbec , i když je to oblíbená praktika většiny Windows adminů, sám jsem příznivcem IIS FTP nebo WebDav. Respektive to co bych udělal je, že bych se naučil jak s Windows SMB sdílením, v LAN je FTP server zbytečný..

Velikost kvóty pro IIS FTP se řídí NTFS kvótami na disku, jsou-li definovány. Nevím o příkazu FTP klienta, který by je dokázal vyzjistit, ale možná mi jen něco uniklo. Co se týče filezilly, netuším jak si řídí kvóty a přístupy, zkus dokumentaci má-li.

Dekuji velice obema za odpovedi.

Vladimir: nevim, zda jsi cetl vlakno, na ktere navazuji - jsem se snazil to udelat pres sdileni, ale nedarilo se, takze FTP reseni jsem zvolil (na radu personalu poradny) jako asi nejmene pracnou (domnivam se) variantu pro "prideleni" prostoru pro vice lidi tak, aby si nelezli do svych pridelenych prostoru. Jsem Windows amater, ale pokud by se to mohlo dat vyresit pomoci SMB protokolu, pokusim se do toho proniknout...

host: jsem mel namysli, ze by mi napr. nejaky klient mohl primo ukazat zbyle misto na FTP prostoru, bez nutnosti pouziti skriptu (toto by znamenalo, ze by na strane FTP serveru musel jeste bezet treba Apache + PHP, pokud se nemylim...?), ale treba na to dojde

M.

Koukal jsem do něho. IMHO Jezevec je jednodušší SMB sdílení než FTP s kvótami.

Situaci zjednodušuje, že tam máš všude Windows 2000, tedy originální NT systém s nezkripleným nastavením (x XP). Potřebuješ:

1) ujistit se, že jsou stroje na stejné podsíti (pro účely Okolní sítě a NET VIEW) a nějaký filtr neblokuje porty pro SMB a NetBIOS
2) práva na sdílené složce jsou nastavena na Authenticated Users - všechna práva
3) potřebná práva jsou nastavena pro jednotlivé uživatele na úrovni NTFS disku

měl by sis asi nejdřív rozmyslet, jakými účty se ti uživatelé přihlašují na svých pc (ať už mají lokální účty nebo doménové) - zda mají stejná nebo různá jména
zda se těmi stejnými účty přihlašují taky ti co k síťovému disku nemají mít přístup

nejjednodušší je řídit přístup přes doménové účty
pro jejich lokální účty můžeš na serveru zřídit stejně znějící účty server\jméno, které však vynalézavější po vydyndání hesla mohou použít i z jiných pc
pak bych viděl odstřižení nežádoucích uživatelů na firewallu podle ip adresy (tady by byl problém s dhcp), je to porod ale umí to i fw z xp sp2. (zlaté nfs sdílení)

Diky Vladimire a Brtniku za cas a trpelivost.
Jsem vsak asi ponekud natvrdly, bo stale se mi nejak nedari. Nastavil jsem to tak, ze v PC, kde se nachazi sdilena slozka, jsem vytvoril ucet uzivatele, ktery by mel na tuto slozku pristupovat, shodny s nazvem uctu na pocitaci, odkud pristupuje a sdileni jsem povolil pouze pro tohoto uzivatele. Sdilena slozka vsak zustava nepristupna, pokud se na ni snazim dostat z pocitace, kde jsem prihlasen pod tim uzivatelem, pro ktereho jsem pouze povolil sdileni.:-|

Pokud byste mne jeste nekdo popichl, budu vdecny.
M.

PS: Hm...koukam, ze titulek uz moc nevystihuje to, o co se tu pokousim...

Nastavil jsem to tak, ze v PC, kde se nachazi sdilena slozka, jsem vytvoril ucet uzivatele, ktery by mel na tuto slozku pristupovat, shodny s nazvem uctu na pocitaci, odkud pristupuje a sdileni jsem povolil pouze pro tohoto uzivatele.

Almost there. Pár stejných uživatelů už máme, teď je potřeba ještě práva. Samozřejmě že je možné sdílení povolit pouze pro toho uživatele, ale není to přehledné vzhledem k tomu, že práva se sčítají tak, že se aplikují nejvíc restriktivní práva.

Proto nastav na sdílení práva Authenticated Users - úplné řízení (vybíráš z tří voleb - FC/R/W) a na složce

a) zruš dědění práv, pokud dědí méně restriktivní práva ze složky výše a nastav ji pouze pro administrátory a toho uživatele
b) donastav práva na složce jak potřebuješ. (Zde se vybírá z šesti voleb a rozšířeného nastavení - tedy plná NTFS práva)

Dekuju za vyslyseni. Pres tvuj postup pro blba mam stale nejasnosti:

1) mely by se tyto nastaveni prav a sdileni projevit hned, nebo je treba provest odhlaseni?

2) je nutne, aby na PC se sdilenymi disky (adresari) bylo prihlaseni NEadministratorske (tzn. na bezneho usera bez prav)?

3) a dale - jak jsem jiz nekde drive popisoval, vetsina lidi je prihlasena v siti na uzivatele s admin. pravy, tzn. - ja nemam v tomto pripade moznost jim zamezit pristup
do ostatnich slozek? (Ptam se proto, ze se do te slozky nastavene podle predchozich postupu dostanu.) Toto jsem myslel, ze se vyresi tim, ze nepouziju tebou doporucene Authenticated users, ale prave ty jednotlive, mnou definovane uzivatele...
Chapu, ze je to nevhodne, aby meli vsichni admin prava, ale myslim, ze to melo nejaky duvod kvuli jistemu SW (nejsem ve firme od zacatku).

Pokud by chtel nekdo dale se mnou sdilet tento pribeh, diky mu za to.
M.

1) mely by se tyto nastaveni prav a sdileni projevit hned, nebo je treba provest odhlaseni?

Přehlášení uživatele je nutné jen tehdy, když se mění členství v uživatelských skupinách, které se sdílení nějak týkají.

2) je nutne, aby na PC se sdilenymi disky (adresari) bylo prihlaseni NEadministratorske (tzn. na bezneho usera bez prav)?

Pokud je někdo admin na svém počítači, nemusí být ještě adminem na "serveru" - musel by být ve skupině Administrators "serveru". Pak by nastal ten problém, že skupina Administrators má jak práva nastavovat práva ke sdílením a přístup na adminsitrátorská adílení, ale navíc plný přístup na úrovni NTFS disku. Snažit se v takovém případě uživatele omezovat na úrovni sdílení je zbytečná záležitost.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru