Avatar uživatele
Adelka123456

Lze zneužít rodné číslo?

Pokud člověk zná mé jméno, příjmení, rodné číslo a adresu trvalého bydliště, může to nějak zneužít a mě poškodit? Děkuji za odpověď.

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? klumprt, aliendrone před 2244 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Usoman

Velmi jednoduchá odpověď – ANO. :)

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Hlada

Myslím, že může dojít k nějakému primitivnímu pokusu, ne ale ke skutečné škodě. Samotná znalost těchto údajů k ničemu neopravňuje. Např. RČ=DIČ, které musí obchodník uvádět na účtence EET a žádnému zneužívání nedochází. Ke skutečné škodě by muselo dojít až po nějaké další události, ke které ale samotná znalost osobních údajů nestačí.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ivzez

Ano.
Proto je rozumné si dobře rozmyslet,
komu člověk své osobní údaje svěří.

Rodné číslo v kombinaci s adresou a jménem
lze zneužít např. k braní půjček apod.

Nemělo by se to dít, ale bohužel děje.

Upravil/a: ivzez

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
autacek

Jak píše Hlada, prakticky více méně nijak a je to jen uměle vyvolaná hysterie, aby se měli lidi čeho bát. Ale pokud přistoupíme na myšlenku, že by Vám třeba bylo nepříjemné, aby o Vás protistrana znala věk, či informaci, zda-li jste muž, nebo žena…, nebo přihlédneme-li k faktu, že rodné číslo bývá někdy identifikátorem třeba pro vstup do internetového bankovnictví (zase je ale třeba splnit další stupně ověření, jako třeba heslo, pin, apod.), tak v tomto smyslu by se o tom snad uvažovat dalo, ale to opravdu jen velmi hypoteticky.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

ANO!!
Já sice nerad podávám podobné informace, ale v zájmu korektnosti (s ohledem na některé odpovědi)…

To máš jako s bombardérem – i kdyby ti stál na letišti a říkal ti pane (nebo spíš MADAM) ;) :D, tak K ČEMU by ti byl? Vlezeš dovnitř, obrazovky, mraky čudlíků, budíků, páček – ty s tím stejně nic neuděláš, je ti k ničemu. A naprostá většina lidí je na tom stejně, nic s ním neudělají a budou ti říkat, že je to krám k ničemu.

Situace se naprosto změní, když do něj vleze VOJENSKÝ PILOT a vysype ti jeho náklad na barák! No a stejné to je s určitými řekněme „specialisty“ a tvými osobními daty. :D :D :D

Neptej se JAK KONKRÉTNĚ (podání téhle informace těžce smrdí návodem k trestnému činu), ale obecně ti řeknu, že jednou ti může třeba přijít od banky dopis, ve kterém tě důrazně upozorní, že pokud jí nesplatíš svůj dluh 3 000 000 do x dní, poštve na tebe exekutory. Není to naštěstí moc pravděpodobné, ale vyloučené to není. Nebyla bys první ani poslední. Takže radím vždy a za každých okolností o sobě prozrazovat co nejméně, nejlépe nic (to nic je jen teorie, dnes v praxi neuskutečnitelná). Chytráků, kteří si naběhli je bezpočet, sociální inženýrství zabere i na velmi inteligentní lidi (pokud nejsou „od fochu“ a ani tam to není jisté).

Nebo jinak – všechny ženy jsou si jisté, že by nenaletěly sňatkovému podvodníkovi. Některé z nich si to myslely, jen dokud nenaletěly. ;) :D :D

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Samo o sobě ne. V případě dalších tebou uvedených informací by pak mohlo být použito třeba při sepsání nějakých smluv. Ale tu se požaduje vždy prokázání dokladem (OP,pas, někdy stačí i ŘP) a bez tohoto dokladu tyto údaje, více-méně snadno zjistitelné, nejsou opět k ničemu.
Přístupy na účty, IB, smlouvy a důležité kontakty a informace jsou jištěny ještě mnoha dalšími způsoby.
Ale pochopitelně, pokud jde o zkušeného podvodníka, kterému to „stojí za to“, tak si může sehnat vše a celkem nijak mu v tom nemůžeš zabránit.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kryšpín

Putinovi hackeři, zvládnou i jiné věci

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Hlada

Nijak. Je to jen uměle vytvořená panika, aby mohl existovat další zbytečný úřad.

před 2244 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Adelka123456

Ano, jak konkrétně se to prosím dá zneužít?

před 2244 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
aliendrone

Jak jsem již předeslal v odpovědi – krádež identity. A až se za tebe někdo bude moci úspěšně vydávat… co myslíš? ;) :D

(A předem odpovídám na prostoduché dotazy ve stylu – „Co třeba občanka/jiný doklad?“ Odpověď spadá do kategorie problémů „Jak sehnat neregistrovanou bouchačku bez zbrojáku?“ Prostě TO JDE, když se ví jak na to, to je celé. :)

před 2244 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
autacek

Myslím, že identita se bude „krást“ poněkud složitěji a znalost rodného čísla, stejně jako možnost jeho zjištění, bude podstatně, ale podstatně složitější. Přeneseně řečeno, když nebudete vycházet na ulici, asi vás nepřejede auto, nicméně i tak nemáte zaručeno, že na váš dům nespadne třeba letadlo, ale klidně můžete žít celý život ve stresu.

před 2242 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
autacek

Myslím, že identita se bude „krást“ poněkud složitěji a znalost rodného čísla, stejně jako možnost jeho zjištění, bude podstatně, ale podstatně jednodušší 😉. Přeneseně řečeno, když nebudete vycházet na ulici, asi vás nepřejede auto, nicméně i tak nemáte zaručeno, že na váš dům nespadne třeba letadlo, ale klidně můžete žít celý život ve stresu.

před 2242 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
klumprt

Já myslím, že (nejen) tazatelku by zajímalo JAK.

před 2244 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek