Avatar uživatele
anonym

Líbí se vám tento „citát“ A.I.Gercena? Méně čtěte, méně se učte, více myslete!

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 4951 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Řekla bych tak napůl.
Když nebudu číst, nic se nedovím. Ale když si něco přečtu, měla bych o tom přemýšlet, přijít na podstatu věci, dívat se na ni z různých stran, srovnat ji s tím, co znám, ptát se proč. Zapojit rozum.
Hodně poznatků uložených v paměti může vést k tomu, že člověk nepřemýšlí, přebírá informace od jiných. Samozřejmě. Čtenář může informace využít, ale nechat si je projít hlavou. Jedině tak zjistí, zda se s nimi ztotožňuje nebo nikoliv.

Myslím, tedy jsem.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

nelíbí,kdybych nečetla nic se nenaučím,všechny moudra najdu v knihách

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Tento citát se nám nebude líbit, pokud si neuvědomíme v jaké době ho Gercen napsal. Bylo to zřejmě v první polovině 19. století, kdy se žáci učili hlavně zpaměti odříkávat poučky bez pochopení problému a proti této praxi je citát zaměřen. Na webu jsem našla pár vět, které k pochopení citátu pomohou: R. P. Feynman (1989) vypráví o svých zkušenostech, když přednášel fyziku v Brazílii: „Bylo to žalostné. Mohli se pro zkoušku všechno naučit a přitom nevědět nic – kromě naučeného nazpaměť.Paměť je užitečná vlastnost, ale svým způsobem nebezpečná, neboť v nás může vzbudit dojem, že víme, ačkoli vůbec nechápeme.“ A. Schopenhauer:„Když čteme, myslí za nás jiný … Kdo velmi mnoho a celý den čte a ostatní čas k pookřání tráví bez myšlení, ztrácí ponenáhlu schopnost sám myslet… " Takže jsem citát pochopila, až jsem si o Gercenovi něco víc "vygooglila“.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Michal

To by mělo jít ruku v ruce.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek