Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem MP3 vs WMA při nízkém bitrate

Dobrý večer,

jde mi o to docílit co nejmenší velikosti nahrávky (a sice mluveného slova), přičemž mám na výběr buďto 48 kbps v MP3 nebo 32 kbps WMA.

Slyšel jsem, že WMA je dvojnásobně kvalitnější (nebo spíše vhodněji komprimovanější) než MP3, tak se chci ujistit, že to není blábol. Tak bych vlastně při menší velikosti mohl získat kvalitnější záznam.

Díky za stručnou a výstižnou odpověď.

Předmět Autor Datum
- vyzkoušej obě možnosti - poslechni si oba výstupy - vyber si, co se ti zdá lepší (případně vyzkou…
L-Core 28.01.2012 05:47
L-Core
WMA - Tenhle formát se dostal mezi lidi hlavně díky tomu, že jej silně protlačuje jeho autor - spole…
Alfonz.SPO 28.01.2012 08:03
Alfonz.SPO
Osobne myslim ze pri nizkych bitrate bude WMA lepsie, rozhodne ale nie dvojnasobne lepsie. Moja rad… poslední
Dreamer 28.01.2012 11:46
Dreamer

WMA - Tenhle formát se dostal mezi lidi hlavně díky tomu, že jej silně protlačuje jeho autor - společnost Microsoft. Existuje ve třech verzích - WMA1, WMA2 a WMA3. První dvě verze jsou již dávno mrtvé, používá je pouze trojka. Podle (nepravdivého) tvrzení Microsoftu má stejnou kvalitu jako MP3 při polovičním bitrate. Pravdou je přesný opak, WMA má výrazně horší kvalitu než MP3 i při stejném bitrate. Má uplatnění pouze pro nízké datové toky okolo 64 kbps, kde je o něco lepší než MP3, ale kvalita je tak jako tak mizerná. Dobrého zvuku se od WMA nedočkáme ani při vyšším bitrate (nad 128kbps).

citovano z
formaty.php

Osobne myslim ze pri nizkych bitrate bude WMA lepsie, rozhodne ale nie dvojnasobne lepsie.

Moja rada, urcite pouzit mono, nie stereo, to by bola kvalita polovicna!! Ak je to mozne, pouzit VBR. Vyskusat kratku cast kde je aj tiche aj hlasne hovorene slovo a skomprimovat do roznych formatov s roznym bitrare.

48 kbps mp3 je len tak tak, 112 kbps mp3 stereo je este pocuvatelne ako hudba bez tych mimozemskych "efektov", takze hovorene slovo mono to vychadza na 56 kbps. 48 moze stacit, ale je dolezite ci je to len hovorene slovo, alebo ci je v pozadi nejaky zvuk, prip. hudba.

Dalsia dolezita vec je zdroj, dufam ze samotny zdroj nie je uz komprimovany, ak ano, vysledok bude o to horsi o co nizsi bitrate ma povodny zdroj.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru