Avatar uživatele
anonym

Mají dnešní nároky na školní stravování pozitivní vliv?

Mám své vlastní zkušenosti z dřívějška i dnes. (provoz školky). Výživové a energetické normy jsou nastaveny tak, že strava pro děti, má být optimálně vyvážená, avšak reálně tuto stravu děti nemají v oblibě a tím pádem odcházejí od oběda bez nároku na něco, co jim opravdu chutná. Zlepšila se kvalita, resp. jedí dnes děti rády to, co si na ně vymyslel zákon?

Zajímavá 0 před 2804 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
da ny

Normy ve školních jídelnách byly vždy…
Námv 70. letech vařily kuchařky výborně ;) Přídavky (kluci byli jak nezavření) byly již bez masa. Nikdo nás nijak nešidil…
Negativní zážitek mám z 2. třídy, kdy mne vychovatelka přinutila dojíst pro mne „odpornou“ mlékovou polévku (brrr)… skončila opět na talíři. Od té doby jsem měla klid… +)
Nejedla jsem „zemlbábu“, rýžový nákyp, žlutou hrachovou kaši, škubánky a šišky s mákem. Vždy mi paní kuchařky daly náhradou druhý oběd. Vařila se 2 jídla (pro I. a II. stupeň ZDŠ).
Polévky byly chutné, ale děti o ně moc nestály a tedy nastoupil „mus“, dozor v jídelně naléval polévku a dohlédl na to, aby se alespoň 1/2 snědla…
Dcera v 80. – 90. letech v jídelně moc spokojená nebyla, ale vždy něoi snědla. Zavedly se denně jako přídavek saláty. Babička šla do důchodu a skončila povinnost stravovat se ve školní jídelně.
Mladší dcera chodila do jídelny a družiny jen v 1. třídě (r. 2000). Ještě ve 2. třídě jsme 3 měsíce vyzvedávali obědy, ty však byly nechutné, přesolené, 3 minikostičky masa… Obědvala pak již jen doma nebo u babičky.....

odně záleží na kuchařkách, jak jídlo uvaří a zda bude chutné. Na skladbu jídelníčku dohlíží odborníci (od padesátých let…). To, že dětem něco nešmakuje je normální. Tisíc lidí, 1 000 chutgí. 😁
.Ideální je podávat 2× v týdnu luštniny pravidelně ryby i bezmasá jídla … děti to nemají v oblibě a často neznají…
Hranoliky, hamburgry, párek, smaž8k, pizzu a grilované kuře, tatarku, kečup, gyros znají všechny současné dětii i školkové.
Dnes je problém již ve školkách. Některá jídla děti z domova vůbec neznají a často je odmítají ;(.

Před školními jídelnami (chodívám jen kolem 3) stojí mnoho důchodců a maminek na MD s kočárkama, vyzvedávají zakoupené obědy často pro 2 – 3 osoby..... Někdo je zřejmě spokojen a je to bez práce 🙂.

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Nevím co bylo dříve za normy, ale obědy mi ve škole vesměs chutnaly. Stačilo si zrovna vybrat to oblíbenější. Polévky však moc dobré neměly a často jsem je přeskakoval. Někdy jsem si vzal i kompot, či ovoce. Z jídel jsem neměl rád rybí filé, dušenou kapustu a takovou tu hnědou omáčku k hovězímu a těstovinám. Brr z z toho se fest zvedá kufr. Měl jsem mimo jídla rád i ten jejich granulovaný čaj s citrónem, kterého jsem vypil klidně i dvě skleničky za sebou. Co se týká dnešní kvality jídla, tak dětem nezávidím. Samá norma a experimenty. Pořád je tu však možnost vařit dětem vlastní obědy ne? Zajímalo by mě spíš jak jsou na tom s bezlepkovým a bez aleregenovým jídlem a co v tomhle směru mohou nabídnout?

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dubraro

Již dospělý jsem se stravoval ve dnešní školní jídelně a byl to vysoký luxus. Jídlo bylo výborné, nesrovnatelné s tím, co jsem zažil jako žák v 60–70 letech.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Myslím, že jakékoliv normy byly vždycky na h… Ale na druhé straně i ze zeleniny se dají udělat dobrá jídla, je to na šéfkuchaři. Já si pamatuju, že ze školní jídelny jsem odcházel hladový, skoro nic jsem nedokázal pozřít a doma se dokrmoval suchým chlebem. Vyhozené peníze. Ale dnes je to už možná lepší.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek