Avatar uživatele
orestez

Mají mravenci totožnou mysl jako lidé?

Mohlo by být prokázáno, že mravenci mají stejnou mysl jako lidé, která nemá nic společného s RNA a vývojem, ale mohou mít společnou jakousi duchovní schopnost?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, Anikitos před 2122 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Zkuste si pročíst články a zamyslet se nad lidským a „zvířecím“ rozumem.

"Srovnávat lidské intelektuální schopnosti s mravenčími většinu z nás vůbec ani nenapadne. Člověk je jediné „rozumné zvíře“ a právě díky svým rozumovým schopnostem se dokáže ve světě orientovat mnohem účinněji než jakýkoliv jiný tvor na této planetě. O hmyzu ani nemluvě.

Ovšem hmyz je přesto schopen neočekávaných činů, mimo jiné také překvapivé míry spolupráce. Kolonie společenského hmyzu z biologického hlediska svou úspěšností konkurují úspěchu lidského druhu. Evidentně tak dokazují, že i drobný hmyz s mozkem tvořeným jen třeba stovkami tisíc neuronů (člověk jich má desítky miliard) dokáže rozhodovat nejen sám za sebe, ale i za společenství.

Výsledky studie nejsou zajímavé pro porozumění nákupním zvykům mravenců. Podobný mechanismus rozhodování se například uvažuje v robotice. Roboti totiž patrně v nejbližší době nebudou moci být vybaveni složitým mozkem. Mravenci ale dokazují, že i přesto by se roboti mohli správně rozhodovat."

Zdroj: https://relax­.lidovky.cz/mra­vence-marketing-nezlaka-ddu-/veda.aspx?c=A090728­_082835_ln_ve­da_mtr

Ale je zajímavé srovnání, že "největší mozek na světě mají mravenci. Samozřejmě, bráno k poměru k tělu. Mozek mravence tvoří asi 6 % jeho celkové hmotnosti, zatímco u člověka to jsou přibližně 2 %.

Počet neuronů mravenců a lidí nelze srovnávat, ale vezmeme-li v úvahu mraveniště o 40.000 mraven­cích, má tento organismus dohromady zhruba stejný počet mozkových buněk jako člověk."
http://www.mi­krobaby.com/nej­vti-mozek-maji-mravenci/

--
Mozky zvířat a lidská hloupost

"Pokud tedy chápeme inteligenci jako cílené adaptivní chování, pak jsou termiti a mravenci velice inteligentní bytosti. Navíc je potřeba si uvědomit, že termiti jsou na Zemi už asi 200 milionů let, mravenci 100 milionů let, zatímco náš druh asi 400 – 200 tisíc let.

Dokonce se dá říct, že v něčem jsou mravenci chytřejší než my. Například v dopravě. „Mravenci i termiti jsou v tomto ohledu inteligentnější než lidé, jejich způsob dopravy totiž neničí ani je ani jejich prostředí,“ doplnil Koukolík. „Bude-li pokračovat současný vývoj, bude s vyšší pravděpodobností naše další existence na Zemi krátká. Inteligence se může proměnit v čistou stupiditu,“ řekl s nadsázkou neuropatolog."

http://www.roz­hlas.cz/meteor/pris­pevky/_zprava/moz­ky-zvirat-a-lidska-hloupost--1716609

https://zoomma­gazin.iprima.cz/za­jimavosti/sta­le-vice-vedcu-tvrdi-ze-zvirata-mysli-stejne-jako-lide-2
„Stále více vědců tvrdí, že zvířata myslí stejně jako lidé “

"Pojetí vědomí se zase o něco víc komplikuje.

ědomí, emoce, paměť – po generace se mělo za to, že těmito vyspělými funkcemi disponuje toliko člověk rozumný. Zvířata od psů pro mravence byla naopak považována prakticky čistě za jakési biologické roboty. Čím dál víc studií kognitivních funkcí zvířat ovšem tuto tezi obrácí o 180° a ukazuje, že „lidské myšlení“ není ve zvířecí říši zdaleka tak unikátní."

https://zoomma­gazin.iprima.cz/za­jimavosti/sta­le-vice-vedcu-tvrdi-ze-zvirata-mysli-stejne-jako-lide-2

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
cochee

Ano, s RNA ani s vývojem to nic společného nemá. Ale s mozkem, šedou kůrou, ano. Nebo si myslíš, že těch pár nervových uzlin, co mají mravenci, se funkčně mohou rovnat mozku, neřku lidskému?

Jednání mravenců je čistě instinktivní, žádné duchovno tam nehledej. A nerovnej k sobě „totožnou mysl jako lidé“ a „jakousi duchovní schopnost,“ to je taky očividný rozdíl.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kelt

Mravenci z jednoho mraveniště pracují společně pro daný cíl. Z daných činností se poučí, tedy svým způsobem myslí. Pokud jsi četl díla Bernarda Werbra – Mravenci možná máš tento názor, jinak velmi dobrá kniha, doporučuji. Každopádně principiálně stejná mysl neznamená absolutně stejná.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
orestez

Člověk taky jedná podle instinktu, říkáme tomu rozum.

před 2122 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek