Avatar uživatele
Kepler

Mají něco společného gilotina s žiletkou?

Že by gilotina byla nepovedeným předchůdcem žiletky, který ale přece jenom našel uplatnění? Pan Gillete asi nebyl první, nebo jo?

https://pixaba­y.com/en/guillo­tine-case-resolution-2623353/

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, marci1, anonym, aliendrone, Flashoun před 2173 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
marci1

Ne, nemá. Gilotina-vražedný nástroj byl pojmenován podle lékaře a humanisty Dr. Josepha Ignace Guillotina. Žiletky jsou pojmenovány podle autora Američana jménem K.C.Gillette.
Ale i tak lze říci, že princip odstraňování vousů i lidských hlav pomocí ostrého břitu je u těchto „nástrojů“ podobný. 🙂
Net

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
aliendrone

Sám se divím, protože Amíci jsou jako Rusové – mají všechno největší a nejlepší a o tom, že všechno vymysleli není žádná. Tudíž fakt, že americký vynález pana Gilletta je MNOHEM MENŠÍ než žabožroutská Guillotinova sekačka je udivující! Pravděpodobně v tom má prsty démon miniaturizace, který v průběhu času většinu dobrých věcí zmikrominiaturizuje na samou hranici použitelnosti.

I když… fakt je, že u mobilů to nyní jede na zpětný chod (vzpomínám na nepoužitelné pidimodely před 10 lety) a dnes máme opět slušná pádla. Dokonce i knedlíků se dnes většinou v porci dává v 6ks, místo komunistických 4. Ale jinak… ;) :D :D

I když oba objekty mají ostří, tak si nemyslím, že mají mnoho společného. No uznej, že nechat si hlavu setnout gilotinou je jedna věc a něco úplně jiného je si ji nechat upižlat žiletkou! ;) :D :D

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
annas

1. Pojmenování

"Podle am.podnikatele K. C.Giletta, který holicí čepelku vynalezl (v západoevr. jazycích však není Na oblaech býval nápis gilet.

gilotina ‘stínací popravčí nástroj’. Z fr. guillotine podle lékaře J. Guillotina, který ji doporučil k užívání za fr. revoluce (1789)"

Určitě není jejím přímým vynálezcem, neboť popravčí stroje pracující na podobném principu se užívaly v Německu, Velké Británii a Itálii již před rokem 1300.

Zdroje
Jiří Rejzek: Etymologický slovník

O původu gilotiny v odkazu
https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/dnes-ma-smutne-vyrocie-nastroj-urceny-na-usmrcovanie-kdo-ho-vynalezl

2. . O gilotině se hovořilo jako o francouzské národní žiletce. Gilotina i žiletka – jsou ostré nástroje, jeden řeže hlavy, druhý vousy.

Více podrobností najdete v odkazu.

na blog z 22. března 2011 v 23:30 | Malkiel |

http://malkiel­.blog.cz/1103/gi­lotina-neni-ziletka

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Roman71

Jediná možná spojitost, která mne napadla, že v době použití jsou obě nebezpečně ostré. Jinak nic společného nemají, ani původce..

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

… ano, jestliže jsou tupé, obě jsou na prd …

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek