Avatar uživatele
anonym

Mají něco společného sklípky se sklípkany?

Zajímavá 0 před 2641 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Ano, jak se dovíte níž.

Pokud máte na mysli zdrobnělý výraz sklípek od sklep, jeho původ je tento.

1. sklep, sklípek, sklepní, sklepení, podsklepit.
Polsky. sklep ‘krám’, ruky. sklep ‘hrobka, krypta’, slovinsky. sklèp ‘kloub; závěr, rozhodnutí’.
Praslovansky *sъklepъ je odvozeno od*sъkle(p)nǫti ‘uzavřít,sklenout dohromady’,

J. Rejzek: Etymologický slovník

2. „Český název sklípkan vznikl díky tomu, že pozorovatele zaujaly někdy důmyslné a často stavitelsky velmi dobře provedené podzemní chodby, které si zemní druhy často budují. Iluzi "sklípku“ dokresluje přítomnost „dveří“, které jsou díky pružnému připevnění změti pavoučího vlákna a zeminy na jednom místě lehce ovladatelné. Málokdo ví, že někteří sklípkani mají ve svém „sklípku“ ještě druhé dveře. Ty jim umožňují, pokud se do jejich obydlí dostane úhlavní nepřítel vosa hrabalka, schovat se do boční komůrky a zavřít za sebou dveře. Poté co velká vosa proběhne okolo jejich komůrky, otevřou dveře na opačnou stranu a nepozorovaně utečou ze svého zemního obydlí jediným vstupním otvorem, zatímco zmatená vosa marně hledá svou kořist na druhém konci hlavní podzemní chodby.

Název sklípkani však není všeobecně výstižný, jelikož existuje několik skupin sklípkanů, kteří si žádné podzemní úkryty nebudují. Naopak se zemi vyhýbají a svůj domov nalezli na stromech, kde si staví pavučinová hnízda."

http://www.czech-press.cz/index­.php?option=com_con­tent&view=arti­cle&id=1361:sklip­kani-sp-1226520333&ca­tid=1564&Itemid=148

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek