Avatar uživatele
Ryu

Mají obézní lidé mají kromě tělesného tuku taky tukem obrostlé srdce? A je zrychlení tepu dobré, nebo špatné pro srdce?

Zdravím, měl bych dvě teoretické a nesouvisející otázky ohledně funkce lidského srdce:

  1. někde jsem slyšel/četl, že obézní lidé mají kromě tělesného tuku taky tukem obrostlé srdce – laicky řečeno, nevím přesně, zda kolem srdečního svalu nebo kde přesně, prostě někde u srdce se u tlustých lidí údajně usazuje tuk. Zajímalo by mě – pokud takový obézní člověk zhubne a ztratí tělesný tuk, má průměrnou váhu, co se stane s tím tukem kolem srdce? Ztratí ho taky? Nebo se ho už nezbaví?
  1. jak je to přesně se zrychlením srdečního tepu – je to obecně dobré, nebo špatné pro srdce? Lékaři doporučují sport, i aerobní, kdy se z klidu tep okamžitě zrychlí – prý je to pro srdce dobré. Proč je ale naopak zdraví škodlivé, když se zrychlí tep třeba při kouření cigaret nebo v extémnějším případě při užití drog, jako je kokain? Právě u těch cigaret – samozřejmě kromě rakoviny – je údajně hlavní příčina poškození srdce právě to, že při vykouření cigarety se o 10 až 20 procent zrychlí srdeční tep. Jsou snad dva druhy zrychlení tepu, nebo jak to je?

Zajímavá 0 před 3012 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
JDF

  1. Ne jen obézní lidé, všichni. Epikardiální tuk je vrstva tuku, která obaluje 80% povrchu srdce a tvoří 20% jeho váhy. Není možné se jej zbavit, protože má významné funkce, obranné i chemické.
  2. Srdeční tep je jen jeden.

Hlavní úkol srdce je okysličovat organizmus tím, že do částí těla pumpuje okysličenou krev.
Stejně jako jakýkoliv jiný sval, i srdce sílí při pravidelném a dobrém cvičení za přísunu vzduchu. Pokud budete sportovat, srdce bude sílit.
To je vnější mechanika.
A teď pozor co se stane, když do toho vstoupí škodlivá chemie.
Cigarety obsahují nikotin (mimo jiného). Nikotin je přírodní jed a způsobuje zužování cév. Když jsou cévy užší, projde jimi méně krve a srdce se tak musí více snažit (což logicky vede ke zvýšenému tepu).
Jen tak mimochodem- Oxid uhelnatý z cigaret také způsobuje, že krev dává tělu méně kyslíku. Kouření vlastně dusí buňky.
Kokain zase působí na nervovou soustavu a tak otupuje srdce. Zabraňuje srdci stlačovat se, zvyšuje krevní tlak.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek