Avatar uživatele
anonym

Mají ostrůvky uprostřed kruhových objezdů nějakou funkci či smysl? Může do něj vstoupit řidič pokud je mu zle při jízdě?

Řidič je vlevo, takže jede kolem ostrůvku do leva a dostane záchvat. Zastaví a vysouká se ven na ten ostrůvek. Může tam vydržet do příjezdu záchranky?

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? Drap, gagaga, Kulpix před 2596 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Nesmíš porušovat dopravní předpisy. Na kruhovém objezdu nelze zastavit. Vozovku můžeš přecházet pouze tehdy, pokud nic nejede a neohrožuješ sebe nebo ostatní účastníky silničního provozu. O zákazu stát na ostrůvku jsem nikde nic nenašel. Pokud je ti zle, můžeš zastavit až na vhodném místě za kruhovým objezdem, a pokud máš tu potřebu čekat na něm na záchranku, můžeš se vrátit a ve vhodné chvíli na něj přejít.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
led

Kruhový objazd slúži len na zabránenie kolízneho stretu s protiidúcim vozidlo. Ostrovček v strede tvorí len fyzickú prekážku proti nezodpovedným šoférom. Neslúži k oddychu. Ak vodič na kruhovom objazde nemôže pokračovať v jazde, musí buď ostať stáť na mieste a použiť výstražné označenie prekážky na ceste, alebo zastaviť pri pravom okraji vozovky a použiť výstražné znamenia. Pozrite si vyhlášku.

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

Jak píše LED v diskusi: Ostrůvek slouží jen jako fyzická (a i psychologická) překážka. Zároveň je konstruován tak, aby i při nějaké „estetičnosti“ nebránil řidičům ve výhledu. Normálně na něm nemáš co dělat. Pokud ale jde o případ nouze, jde vše ostatní stranou. A na některé ostrůvky (Praha-Kulaťák) se vejde i četa zahradníků i s dodávkou a kropícím vozem 😉

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
led

Drap, keď už raz odstaví auto za kruhovým objazdom nemá význam sa vracať na ostrovček v strede kruhového objazdu. záchranku treba čakať na mieste vhodnom pre zastavenie vozidla.

před 2595 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Nebo by měl najet autem do ostrůvku, aby nebrzdil dopravu a zůstat tam v autě? Co když je mu, ale v sedící poloze hůře, než kdyby ležel na ostrůvku?

před 2596 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
led

Keď ide o záchranu života, na drobné priestupky sa nepozerá. Ľudský život je prvoradý.

před 2595 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek