Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem CPU Fan Error u desky Asus M4A87TD EVO

Chladič procesoru je Arctic Freezer 13 Pro, 4pin. zapojení. Nainstalované Windows 7 64bit.
Po startu počítače se občas (minimálně, zatím asi dvakrát z cca dvaceti startů) stane, že se start zastaví na černé obrazovce s textem

CPU Fan Error
For resume press F1

(Nevím, jestli je to úplně přesné, píšu to z paměti, smysl je zachován.)
Sundám bočnici, ventilátor chladiče normálně běží, vše vypadá ok. Zmačknu F1 a vše pokračuje normálně, teploty jsou ok, systém bez problémů.
Verze biosu je 1202, předposlední vydaná. Zatím poslední verze biosu řeší podle popisu nějaké problémy se sata 5/6, což mě nijak zvlášť nebere.
Žádný overclock a tak podobně se na desce nedělalo, nastavení je v podstatě na auto a default.
Moje domněnka je, že si bios lízne otáčky ventilátoru dřív, než ten vůbec pošle nějaké informace a start se zastaví zbytečně - ventilátor normálně běží, v BIOSu lze nalézt údaj o zapojeném ventilátoru a cca 1300 otáčkách.
Má cenu se s tím nějak dál zabývat? Flešovat nový BIOS se mi zatím nijak moc nechce, zvlášť když by s tímto neměl mít nic společného.

Předmět Autor Datum
Neboj nebudeš muset nic flashovat jedná se jen o špatně nastavené paramtetry v BIOSU.Deska totiž kon…
alcapone 01.01.2012 18:00
alcapone
Může to být i HW chybka (větráku či fan portu). Vrtí-li se to (a reguluje-li to), vypni hlídání a ne…
mif 01.01.2012 18:05
mif
To sem se mu taky snažil říct.To by mě zajímalo proč to do těch desek cpou takovýhle kraviny.
alcapone 01.01.2012 18:07
alcapone
Dík za odpovědi. Typ desky je v nadpisu dotazu - Asus M4A87TD EVO, do BIOSu jsem zběžně koukal, ale… poslední
Zarniwúp 01.01.2012 19:14
Zarniwúp

Neboj nebudeš muset nic flashovat jedná se jen o špatně nastavené paramtetry v BIOSU.Deska totiž kontroluje otáčky i za startu počítače když je procesor ještě studený a proto má větrák jen 1300 otáček.Deska(respektive BIOS)to vyhodnotí jako nízké otáčky a varuje tě o nedostatečných otáčkách touhle hláškou.Když to přeskočíš tak jak se začne procesor více hřát větráček zvýší své otáčky a po restartu už by se ti tahle hláška zobrazovat neměla.Takže počítač zapni,hlášku přeskoč,nech PC zahřát tak 5 minut a restartuj.Pokud se už hláška znovu neobjeví,víš kde je chyba.

Napiš mi sem prosímtě model základní desky abych se podíval na manuál a napíšu ti kde přesně se to přenastavuje.Jinak tohle je jenom neochota základních desek spolupracovat s jinými než boxovanými chladiči.O závadu se nejedná.

Dík za odpovědi. Typ desky je v nadpisu dotazu - Asus M4A87TD EVO, do BIOSu jsem zběžně koukal, ale počítač je synátora, takže je to vždycky s netrpělivým kontrolorem v zádech.... to se tam člověk bojí s něčím hýbat, když neví, jestli bude za tři minuty hotovo. :-) Počkám, až v úterý vypadne do školy.
A ano, po restartu se ta chyba neopakuje. Procesor má při běžném provozu stěží 40-43°C, na to jsem koukal už několikrát. On mi vůbec ten chladič přijde předimenzovaný, chladil by snad i při absenci ventilátoru, jen pouhým odtahem ze skříně.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru