Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mala hodnota privodneho istica - 3f spotrebic

V byte privod 3f 380V, na chodbe isteny 21A. Mam vyhliadnutu sklokeramocku platnu 230/400V 6.7 kW. Ak by mala byt zachovana selektivita, mozem ju istit 3f 16A. Nieje to na prislusne kW malo? Alebo ratat s tym, ze nikdy nepojdu vzdy vsetky platne. Nechce sa mi sekat a davat novy privodny kabel, nehladiac o papierovackach s neistym vysledkom o navyseni chodboveho istica. Ako by ste to riesili?

PS: k predch. Uups . . . preklik :-)

Předmět Autor Datum
Pokud přívod ke sporáku umožňuje jištění 16A, mělo by to být O.K., protože v souběhu by sporák neměl…
mirektatra 19.07.2012 23:40
mirektatra
dik, na 220V mi je to jasne, ale jak sa pocita prud. odber na 3f . . . tak som to len tak strelil .…
truhlik 20.07.2012 08:46
truhlik
Ak to ratam normalne P=UI ak neratam take pikosku ako ubytok na vedeni, ucinnik a pod tak mi to vych…
truhlik 20.07.2012 10:36
truhlik
Deska je zapojená na 230V - celkový proud při max. je přes 30A. Jestli jde na tři fáze, je to rozvrž…
kejki 20.07.2012 18:42
kejki
RATAM S 3X16A isticom. Ano je mozne pripojenie na jednu, dve aj tri fazy. Rozhodujem sa teda medzi d…
truhlik 21.07.2012 13:11
truhlik
I Vy truhlíku :-), P=U.I tady přeci neplatí, protože se jedná o tři fáze (které jsou časově posunuty…
mirektatra 20.07.2012 20:35
mirektatra
Diky, ono totizto som nasiel na nete (google) nejaku stranku kde sa da vypocitat vykon, prud a pod.…
truhlik 21.07.2012 10:42
truhlik
Podle ČSN změna průřezu možná není bez toho, aby bylo provedeno další jištění, prakticky to samozřej…
mirektatra 22.07.2012 05:21
mirektatra
na ruru je dotiahnuta samostatna 2,5 . . . jediny problem je ten, ci tu 4ku dokazem dostat do svorko…
truhlik 23.07.2012 20:59
truhlik
To jsou kopyta :-). Předpokládám překlep "do svorkovnice desky". Pokud ano, tak do desky lze našlápn…
mirektatra 24.07.2012 07:22
mirektatra
jaj ano, ma byt varnej dosky . . . nema privodny kabel, len akusi svorkovnicu, 3x2 skrutky . . . no…
truhlik 24.07.2012 10:15
truhlik
pardon, 1/NPE, 2/N/PE, 3/N/PE :-)
truhlik 24.07.2012 10:18
truhlik
Pravda pravda, 1,5ka má 13A na hraně, takže je jinak, než 3+N+PE, speciálním jištění 13A a provozová…
mirektatra 24.07.2012 12:15
mirektatra
u 1/N/PE su prepojene vsetky tri svorky faze, u 2/N/PE ide jedna na 2, druha na 3, u 3/N/PE su zapoj…
truhlik 24.07.2012 12:28
truhlik
Psal jste, že je tam 6 svorek, tedy 3x fáze, 2x nula 1x kostra, ne? No, a s těmi nuláky jsou právě p…
mirektatra 24.07.2012 17:12
mirektatra
ta jedna je neoznacena, nevedie k nej nijaky kabel, na obr su ocislovane 1-4 a znak ZEM. v popise je… poslední
truhlik 24.07.2012 19:29
truhlik

Pokud přívod ke sporáku umožňuje jištění 16A, mělo by to být O.K., protože v souběhu by sporák neměl trvale tuto hodnotu překročit (nebo jen zcela výjimečně). Nechce se mi to počítat, ale odhaduji, že 6,7kW 3f = cca 10,3A na fázi s tím, že při nesoudobém zatížení /sporák je složen z několika samostatně používaných spotřebičů/ by nemělo dojít k přetížení přívodu a tím i jističe tak dlouho, aby vypnul. Soudobost s ostatními velkými spotřebiči v bytě bude možná nutné "odladit" tak, aby se třeba nepralo, pokud se peče a vaří na všech plotnách současně... Zbývá ještě možnost přerozdělit je do různých fází, nebo použít přednostní proudové relé třeba pro bojler (?).

dik, na 220V mi je to jasne, ale jak sa pocita prud. odber na 3f . . . tak som to len tak strelil . . .
ano, s tym sa rata, ze dalsie velke spotrebice - pracka, el. rura, mikrovlnka . . . vsetko 220V musim nejak prerozdelit na jednotlive fazy . . . pouvazovat co s apouziva cez den, co moze aj v noci atd . . . len ta varna doska ma trapila :-) dik.

RATAM S 3X16A isticom. Ano je mozne pripojenie na jednu, dve aj tri fazy. Rozhodujem sa teda medzi dvoma a trom afazami, . Ak dve tretia uvolnena by sla na trubu. Ak to bude na 3 fazy, aj tak budem musiet vytiahnut jednu fazu na ruru, neskor druhu na kupelnu, a z tretej asi spravim zasuvky do bytu a svetlo.
Este by ma zaujimalo, ako su jednotlive fazy zapojene vovnutri dosky. zeby som v pripade 3f. zapojenia zapojil ruru na najmenej zatazenu fazu (doska ma 2,2/3 kw, 1,7, a tusim 2x1,4).

I Vy truhlíku :-), P=U.I tady přeci neplatí, protože se jedná o tři fáze (které jsou časově posunuty o 120°). Tady platí UxIx cos.f x2odmocnina ze 3. Je pravda, že cos.f můžeme u ohmických spotřebičů zanedbat. Úbytek napětí je v tomto nějak mimo mísu, pokud nechci kvůli úbytku o pár voltů opravovat výkon sporáku o desetiny směrem dolů. Spíš se mi zdá, že celý sklosporák má 8,6kW, ale i tak to bude brát cca 11.8A (zas to odhaduju, kdo by to chtěl počítat, ať si poslouží) a i při nerovnoměrném rozdělení výkonu do fází, jistič 3B 16A by měl být v pohodě. Jasně tam ale musí být nejméně kabel CU5x2,5mm3, nebo v síti TNC 4x2,5.

Diky, ono totizto som nasiel na nete (google) nejaku stranku kde sa da vypocitat vykon, prud a pod. aj pre jednu fazu aj pre tri . . .neviem kto to robil, mozno by som to este nasiel a tam bol vysledok rovnaky pre jednofazovy aj trojfazovy :-)
No ale k veci . . . dik za info, dufam ze nebudu nejake problemy, nechal som natiahnut 5 x 4 3F PE N . . . lebo sa muselo vymurovat :-), teraz sa bojim aby som tie 4kove kable dostal do sporaka alebo nejakeho 3f vypinaca (ak bude treba)
Ak nie, je mozne tam osadit montaznu krabicu a wagosvorkami spravit upravu z 5 x 4 na 5 x 2,5?

Podle ČSN změna průřezu možná není bez toho, aby bylo provedeno další jištění, prakticky to samozřejmě lze stvořit i v nějaké krabici.
- Dle normy je třeba při každé změně průřezu vodičů provést jištění tak, aby maximální proud odpovídal ze všech hledisek použitému průřezu -impedance,oteplení... Je to z také toho důvodu, že pokud by někdo v budoucnu řešil vypadávání jističe, nebo použití kabelu odbočkou také pro jiný účel (třeba 3f. zásuvku) a viděl, že tam 4ku jistíte 16A jističem, dá tam v pohodě 25A, ale neví, že někde dál je kus 2,5ky kabelu, který tak bude brutálně přetížený a třeba při zkratu tam uhoří PE a fáze půjde na do kostry bez jakékoliv základní ochrany.

Zkrátka, při nové instalaci se tam má dávat to, pro co je to určené, ale pokud je to už hotový, nezbývá, než to dotáhnout do zdárného konce, jak to nejlépe jde :-). Správné by tedy bylo: ukončit 4ku ve skříňce s 1x 3f. a 1x 1f. jističem 16A, z 3f. vývod do krabice, nebo sporákové kombinace a z 1f. do zásuvky v místě budoucí trouby (nová informace), nebo oba spotřebiče natáhnout samostatně už z rozvaděče. O budoucí troubě nebyla ale v původním dotazu zmínka:?:. Také "méně správně" zbývá instalovat nějakou "prostornější" sporákovou kombinaci, protože s tou 4kou to bude trochu boj a "implementovat" do ní jak 3f. vývod pro desku, tak zásuvku pro troubu a vývod v rozvaděči označit, aby budoucí pokolení vědělo, co jsem provedl.:-/

na ruru je dotiahnuta samostatna 2,5 . . . jediny problem je ten, ci tu 4ku dokazem dostat do svorkovnice rury . . . ono sa muselo vymurovat, tak som povedal nech tam daju chanicku . . . ak by nebol kabel OK . . . no, dali, ale len pod tu murovanu cast, zbytok kabla zamurovali . . . :-)

jaj ano, ma byt varnej dosky . . . nema privodny kabel, len akusi svorkovnicu, 3x2 skrutky . . . no snad tam bude dost miesta . . .

Ono totizto v navode (doteraz sa poriadne nevedelo co tam bude aky typ) odporucaju citujem "K pripojeniu varnej platne použite 5 žilový sieťový kabel o prierezu 1,5 mm, napríklad H05VV-F5G1,5, ktoreho konce upravte podľa obrázku."

A to je od tym obrazok ze mozno to zapojit ako 1N/PE/N , 2N/PE/N aj 3N/PE/N . . . na 1N sa mi to zda nejaky tenky privod . . .

Pravda pravda, 1,5ka má 13A na hraně, takže je jinak, než 3+N+PE, speciálním jištění 13A a provozování bez rezervy, nedostatečná. V návodu výrobci napíšou "například" a potom, že to "musí připojit odborník" a mají po právní stránce vystaráno. Odborník si musí umět poradit s konkrétní variantou tak, aby byly dodrženy místní předpisy i stanovisko výrobce přes to, že mohou být protichůdné... Je-li tedy přívod pro troubu samostatný a pro desku hotový, není co řešit: Sporákovou kombinaci větších rozměrů (nebo v ČR obvyklou velkou krabici tam, kde hlavní jistič sporáku je dobře přístupný), kde přejít na pohyblivý přívod ke spotřebiči 5x2,5. Konce vodičů NECÍNOVAT !, ale opatřit lisovanými dutinkami a je na dlouhé roky hotovo :-).
Ještě poznámku k připojení - doporučuji přenechat ZNALÉMU elektrikáři. Už jsem opravoval (a nebylo to levné) spálené plotny kvůli chybnému propojení/zapojení přívodu i od držitelů §6Vyhl.50/78. Pro možnost "celosvětového" připojení jsou možné všechny Vámi popsané varianty, z nichž některé jsou pro 3x230/400+N+PE zničující. Kreativita zapojení 5ti drátů do 7mi svorek (6+kostra) a 3 klem, je u lidí neuvěřitelná

u 1/N/PE su prepojene vsetky tri svorky faze, u 2/N/PE ide jedna na 2, druha na 3, u 3/N/PE su zapojene vsetky 3 . . . to len tak na okraj . . . ine zapojenie nieje nakreslene, zhanam tu info, nakolko dohodnuty revizny technik cerpa dovolenku :-)
sporakova kombinace? google . . . myslel som pripadne by tam bol len vypinac nieco ako bolo kedysi Tahom zapni stiskem vypni a z neho by siel pohyblivy na varnu dosku . . . rura ma 3kw to by slo aj zo zasuvky, to sa este zase nevie aka konkretne bude, ci bude mat koncovku alebo len kabel alebo len svorkovnicu . . .

Psal jste, že je tam 6 svorek, tedy 3x fáze, 2x nula 1x kostra, ne? No, a s těmi nuláky jsou právě problémy, protože jejich barevné označení klame a lidé dělají chyby. Tak se stane i to, že u 3f. připojení a 4žilového starého vodiče lidi provedou to, že 1f+2f=1.fáze, 3f=2.fáze , N1+N2=3.fáze, kostra=PEN. Je to sice bezpečný z hlediska úrazu el.:-), ale po zapnutí dojde ke zničení všeho]:(. To je bombónek, co?
Sporáková kombinace je vžitý název pro bytový vypínač sporáku, vybavený také svorkami pro spojení PE a N a kontrolkou. Slouží jako hlavní vypínač celého spotřebiče i jako přechodové místo/svorka mezi tvrdým vodičem kabelu a lankovým vodičem pohyblivého přívodu. Bývá zpravidla v provedení pod omítku, nebo do lištových rozvodů, v minulosti i na omítku s vývodkami, s ovladačem ve tvaru páčky, dříve tahového "hříbku".

ta jedna je neoznacena, nevedie k nej nijaky kabel, na obr su ocislovane 1-4 a znak ZEM. v popise je 1 hnedy, 2 cierny, 3 cierny, 4 svetlomodry N, 5 zltozeleny znak zem takze v tomto by som problem nevidel.

Jedine co by mohol byt problem ale snad az taka blbovina by to nebola, poradie fazi (cierna - cierna).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru