Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto Malta pro zdění venkovního krbu

Stavím venkovní krb. základ mám betonovou desku, na tom sokl z KB bloku. Pak následuje další betonová deska na které budou již šamotové cihly. Na vrchu bude věnec z betonu a plechový komín. Stačí šamotové cihly spojovat klasickou maltou a spáry co budou u ohně vyplnit šamotovou, nebo je nutné vše zdít šamotovou maltou. Podařilo se mi jí sehnat v Bauhausu pouze 5kg pytlík za neúměrně hodně peněz. Stavebniny v mém okolí vůbec nic ohledně šamotových cihel nevedou.

Díky za rady

téma z roku 2010 - zamykám (Kurt)

Předmět Autor Datum
lidi tady kolem nas co znam to delak normalne jemnym betonem, on sice popraska ale nejedna se o pras…
DKK 25.05.2010 13:07
DKK
Uvidím jak to bude vypadat. Pokud samotné cihly budou ok, tak to tak nechám jinak bych to z venku as…
Ghosttt 25.05.2010 13:27
Ghosttt
Šamotová malta získá svou pevnost až poté, co přejde vyšší teplotou - nechci kecat, ale mám takový d…
Scorpio 25.05.2010 23:58
Scorpio
Komín bude plechový a bude sahat nad střechu pergoly, takže musí být o něco vyšší než střecha, proto…
Ghosttt 26.05.2010 06:48
Ghosttt
Mám přesně to co popisuješ,udělal jsem betonovou základnu ve tvaru U širokou cca 100mm z venku jsem…
Já Pajoš 26.05.2010 12:52
Já Pajoš
Flexi lepidlem jsi lepil obklad, nebo i cihly?
Ghosttt 26.05.2010 14:56
Ghosttt
Všechno jsem to lepil nejlevnějším flexi lepidlem a zatím to drží (asi po 20 grilováních). poslední
Já Pajoš 26.05.2010 22:43
Já Pajoš

Uvidím jak to bude vypadat. Pokud samotné cihly budou ok, tak to tak nechám jinak bych to z venku asi ještě obložil. Zevnitř je to celkem jedno. Šlo mi spíše o to, zda beton vydrží vyšší teplotu. Nebude tam kdoví kolik, pod spodníma šamotkama to bude odstíněné a stěny případně udělám tou šamotovou maltou. Neví náhodou ještě někdo jak to je u ní s pevností. Bude na tom nasazen dvoumetrový plechový komín, tak aby až foukne nebyl dole komín s nějakou ředou cihel :)

Šamotová malta získá svou pevnost až poté, co přejde vyšší teplotou - nechci kecat, ale mám takový dojem, že to má být kolem 700st. celsia, což u komínu nehrozí. Pevnost této malty se dá zvýšit přidáním vodního skla, ale i tak, dvoumetrový komín je pořádný macek. Proč je až tak vysoký?
U normálního betonu zcela pravidelně dochází k destrukci kolem 600st. celsia. Je to dáno zejména tím, že se cement míchá s normálním pískem, což je vlastně křemen. A ten při teplotě 575st. doznává značné morfologické změny, a ty jsou hlavně příčinou proč se normální beton nedá použít pro vysoké teploty.

Komín bude plechový a bude sahat nad střechu pergoly, takže musí být o něco vyšší než střecha, proto to vychází na maximálně 2m. Podle Vašich informací by tedy šamotová malta měla přijít pouze do míst kde dojde k její vypálení. 700 stupňů je dost, přijde mi, že by mělo stačit ji použít na lože, kde bude hořet oheň a pak jen na vyspárování mezer kolem cihel ve vnitřním prostoru krbu. Na zbytek asi použiji klasickou maltu.

Mám přesně to co popisuješ,udělal jsem betonovou základnu ve tvaru U širokou cca 100mm z venku jsem to obložil nemrznoucí dlažbou,zevnitř šamotovýma cihlama 20mm tlustýma. Všechno jsem to lepil nejlevnějším flexi lepidlem a zatím to drží (asi po 20 grilováních). Na tom mám nasazený plechový komín z 5tky plechu vysoký 2,5 metru .Po grilování k večeru když je chladno tak v něm pálím dost velká polena a nemám s tím problém .

Zpět do poradny Nahoru