Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Malá síť a sdílené tiskárny

Mám malou síť, jen tři počítače:
Počítač A: XP Pro
Počítač B: XP Pro
Počítač C: XP Home

Všechny tři počítače jsou síťovým kabelem připojeny k ADSL routeru (přes něj k internetu, ale to už asi není podstatné). Všechny počítače se vzájemně vidí, není problém mezi nimi kopírovat soubory.

K počítači A jsou do USB portů připojeny dvě tiskárny, HP 5100 a SHARP 5316. Obě jsou samozřejmě funkční, obě jsou nasdíleny, oba "vzdálené" počítače, B i C, je vidí a tisknou na ně. Tedy už dotiskly, tohle už je minulost :-(

Ze dne na den, respektive přes víkend se stalo, že z počítač B lze tisknout jen na tiskárnu SHARP, tiskárna HP je sice v seznamu tiskáren, ale trvale jako offline. Když na něm dám Přidat tiskárnu, tak průvodce najde jen tiskárnu SHARP, tiskárna HP pro něj jakoby neexistuje. Počítač C nemá v seznamu tiskáren žádnou a průvodce nenajde ani jednu z tiskáren. Přitom ještě minulý týden vše fungovalo :-( Připomínám, že počítač A, ke kterému jsou obě tiskárny fyzicky připojeny, problém s tiskem nemá, obě tiskárny jsou na něm funkční.

Předpokládám, že jádro problému bude v počítači A, který neposkytne info o připojených tiskárnách, respektive počítači B hlásí jen že má tiskárnu SHARP, počítači C neohlásí žádnou tiskárnu. Zkoušel jsem obě tiskárny odebrat, restartovat počítač a opět je přidat, ale výsledek je stejný stav jako jsem popsal. S konfigurací žádného počítače nikdo nic nedělal, došlo k tomu "samovolně". V pátek bylo vše OK, v pondělí se počítače zapnuly a nebylo to OK...

Sdílení i oprávnění na všech počítačích je OK, zkoušeno i s vypnutým fw, bez AV. Body obnovy samozřejmě nejsou, tudíž se nelze vrátit. Můžete dát tipy jak postupovat nebo na co se zaměřit?

Předmět Autor Datum
Průvodce tiskárnami bych vůbec nepoužíval. Výpis příkazu net view \\JMENOPOCITACEA ti vrací všechny…
Vladimir 03.08.2009 16:55
Vladimir
Dík za první tipy. K těm počítačům se dostanu až zítra ráno, takže teď nemůžu víc podrobností přidat…
iv936 03.08.2009 17:11
iv936
Hlavně zkus "vzdáleně" k tiskárně přistoupit přímo z počítače A. Pokud to bude fungovat, můžeš tím v…
Vladimir 03.08.2009 17:18
Vladimir
Aspoň víš proč se do firem nemají kupovat USB tiskárny. Je lepší něco připlatit za tiskárnu s výstup…
jbo 04.08.2009 10:17
jbo
Díky za tipy, dostal jsem se k těm počítačům až dneska. Úspěch je jen tak napůl :-( Když zadám "nat…
iv936 05.08.2009 17:50
iv936
K tomu PS : radil jsem i jiné věci. Jinak uprav si na všech PC stejně soubor hosts ve složce windows… poslední
jbo 06.08.2009 08:52
jbo

Průvodce tiskárnami bych vůbec nepoužíval. Výpis příkazu net view \\JMENOPOCITACEA ti vrací všechny tiskárny? Funguje ti správně NetBios přes TCP/IP, tj. nemusíš místo toho zadávat IP adresu?

Co píšou eventlogy "print serveru" a co klientských PC (B, C...)

Edit. Ješte dodám: porovnej výstup příkazu net view na "serveru" a na počítačích B a C.

Aspoň víš proč se do firem nemají kupovat USB tiskárny. Je lepší něco připlatit za tiskárnu s výstupem do LAN (RJ-45). Pro tisky by se dal použít nějaký print server s USB konektorem, ale tam by asi mělo smysl připojit jen to HP, protože u SHARPu by se pak nedaly využít jiné funkce. Jinak zkus např. zjistit, zda se tam nenahrály nějaké aktualizace, které to mohly ovlivnit, funkci obnovení systému je samozřejmě vhodné mít spuštěnou.

Díky za tipy, dostal jsem se k těm počítačům až dneska. Úspěch je jen tak napůl :-(

Když zadám "natvrdo" cesty k tiskárnám, např. \\pocitac\tiskarna tak to funguje - ale jen do restartu počítače, na kterém jsem tu cestu zadal. Pak opět hlásí, že tiskárna je offline. Názvy počítačů jsou samozřejmě stále stejné, jejich IP (přiděluje router) zůstávají taky stejné. Na všech počítačích je několik účtů, jeden z nich je stejný na všech počítačích.

Zkusmo jsem jednu z tiskáren ponechal na počítači A, druhou jsem připojil k počítači B. Oba počítače ji našly, tiskly na ni, ale opět jen do restartu. Pak jsem zase musel "natvrdo" zadat cestu k tiskárně. Restart počítače, ke kterému byla ta tiskárna připojena, nic neovlivnil, po jeho restartu oba počítače tiskárnu stále viděly a tiskly na ni.

Už to vypadá asi dost nepřehledně, ale shrnutí je zhruba tohle:
Zadáním cest \\pocitac\tiskarna tisk funguje, ale po restartu počítače, na kterém jsem cestu zadal, je (vzdálená) tiskárna opět nedostupná.

Jsem v koncích :-(

PS: Konstatování, že USB tiskárny nejsou zrovna ideální věcí pro takové použití, mi je platné jak mrtvému zimník. Kdosi to kdysi zprovoznil, celou dobu to fungovalo a teď to nefunguje. Přišel jsem k tomu jak slepý k houslím.

K tomu PS : radil jsem i jiné věci. Jinak uprav si na všech PC stejně soubor hosts ve složce windows/system32/drivers tak, aby tam byla vždy v jednotlivých řádcích IP adresa PC (potom stisknout TAB) a pak název PC. Pak restart všech PC. Ten společný uživatelský účet by měl mít na všech PC stejné heslo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru