Avatar uživatele
CobblíkCZ

Malí šedí broučci v oblečení – co to je?

Zdravím,

našel jsem v oblečení pár šedých broučků – velikostí ani ne 1 mm. Co to může být? Popřípadě škodí to?

Zajímavá 0 před 2805 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Nuk nuk

„Malí šedí broučci“ jsou docela velký pojem.
Je možné, když jste jich našel jen pár, že jste si omylem přinesl hosty z venku. Takoví nejspíš ničemu neuškodí, patří ven a v šatníku se jim nejspíš také nedaří dobře.
Může se jednat o druh sviněk, které vypadají odpudivě, ale de facto nebudou škodit ani Vám ani Vašemu šatstvu. Obvykle se vyskytují venku, ale občas zalezou i do lidských obydlí a šatníků. Ty jsou ale větší, než 1 mm.
Mohou to být larvy molů šatních. Ty Vás neohrozí, ale u oděvů záleží na materiálu, ty přírodní jsou v ohrožení – hlavně vlna.
V horším případě se může jednat o ryběnky. Bývají podlouhlé, různě velké, šedé a zvlášť milují vlhké špatně větratelné prostory. Oděvům ublíží jen zřídka a až na výjimky neštípou. NIcméně škodí jinak a zbavuje se jich dost obtížně.
Ty nejhorší možné varianty jsou štěnice postelová nebo veš šatní (teoreticky i veš dětská, ale ta by na oblečení vyčkávala jen do nejbližší příležitosti přelézt někomu na hlavu) . Obě dvě milují teplo, vlhko a na tkaninách si vyloženě libují. Zatímco veš šatní je dnes už poměrně vzácná, u štěnic to neplatí, navíc už jim dávno nevadí čisté prostředí a prý se vyskytují hojně i tam, kde je vše perfektně umyto, vypráno a vydesinfikováno. Tyto dvě škodí – a to jak ošacení, tak člověku.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
arachis

Bližší popis? Měl třeba hodně dlouhá tykadla? Kulaté tělo nebo oválné? S křídly/ bez…Nebylo to oblečení z výletu nebo ze sekáče?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
SabčaElis

Cvrček :D

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek