Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Matematika uprava vyrazu

Prosim vas ako upravim tento priblbly vyraz zaklady som sa nikdy nedoucil je to urcite primitivne ale velmi mi to pomoze: (1+a/1-a)-(1-a/a+1)-(4a-a(na druhu)/1-a(na druhu)) no inac to zapisat nevem sory ale su to tri zlomky prosim vas poradte niekto nemusite cely priklad iba prvy krok co mam spravit a mna uz to nakopne :)

Předmět Autor Datum
Poněkud jsi to posunul: Přiblblý není výraz, ale ten, kdo to neumí upravit a měl by. No, a když jsme…
Pytlík 17.01.2014 16:46
Pytlík
Dakujem
kuboslav 17.01.2014 16:49
kuboslav
Zkus ten příklad naskenovat/nafotit nebo napsat třeba v Malování a sem to vlož jako obrázek.
Yarda 17.01.2014 16:49
Yarda
Prvy krok je dat ich na spolocneho menovatela (spodok zlomku), potom mozes scitat citatelov (vrch zl…
MM.. 17.01.2014 16:51
MM..
Postup si už dostal, výsledok si môžeš overiť: a^2/(1-a^2) poslední
los 17.01.2014 19:10
los

Poněkud jsi to posunul: Přiblblý není výraz, ale ten, kdo to neumí upravit a měl by. No, a když jsme si to ujasnili, tak, protože mám dnes milostivou náladu, tak ti nastíním řešení:
Všechny tři zlomky převedeš na společnou zlomkovou čáru, přičemž s výhodou využiješ svou předchozí znalost (máš-li ji) rozkladu výrazu 1-a2 (1-a_na_druhou).
Pro tvou informaci: je mi 63 let, z tvého pohledu tedy dementní dědek, ale že bych v tvém příkladu viděl sebemenší problém... (a neviděl jsem ho ani v deváté třídě, možná i dřív). Doporučuji ti stydět se.

Prvy krok je dat ich na spolocneho menovatela (spodok zlomku), potom mozes scitat citatelov (vrch zlomku).
Jak ich dan na spolocneho menovatela ta mali naucit v tej skole kde asi chodis spavat na hodine, kazdy zlomok sa da "rozsirovat" sposobom tym ze vynasobis vrch aj spodok stejnou vecou, t.j. x/y = (x*neco)/(y*neco), takze si kazdy jeden ten zlomok rozsiris o tu vec ktora tam v menovateli neni, aby mali vsetky spolocneho a potom scitas citatelov (vrchnu stranu)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru