Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Materiál na stavbu kompostéru

Dobrý večer, nyní máme na zahradě kompostér z plechů. Jenomže ty plechové stěny kompostéru jsou na zahradě takové nevzhledné. Chtěl bych postavit kompostér přírodní, z nějaké kulatiny a prosím o radu, kterou dřevinu použít z hlediska životnosti?
Ještě jedna otázka: někde jsem slyšel, že nezničitelné jsou pražce z kolejí. Jenomže jsou zřejmě něčím napuštěné a bojím se, aby pak ten kompost nebyl závadný, protože ho pak dáváme do zahrádky, kde pěstujeme zeleninu. Bojím se zbytečně nebo je použití pražců nebezpečné?
Děkuji za rady.

Předmět Autor Datum
Pražce jsou nebezpečný odpad, který by se už soukromníkům neměl dostat do rukou. Mám kompostér z prk…
kejki 10.03.2014 00:03
kejki
já používám palety...
paul 10.03.2014 07:28
paul
Částečně taky, ale některé jsou impregnované, tak nechci zavádět.
kejki 10.03.2014 09:11
kejki
Stejné jako kejki: ohrazení kompostu ze smrkových prken se zářezovým zámkem, nasucho sesazených. Neš…
náhodný 10.03.2014 07:52
náhodný
Dobrý den, o kompostování a pod. se dá hodně dohledat na stránkách Kompostuj.cz - například tady je…
filuna 10.03.2014 16:54
filuna
Dobrý den ještě jednou, ještě jsem si vzpoměl, že existují taková plastová "a lá dřevo" prkna. Vypad…
filuna 10.03.2014 17:07
filuna
No dokonce tam z toho komposter uz maji v nabidce Komposter poslední
filuna 10.03.2014 17:10
filuna

Stejné jako kejki: ohrazení kompostu ze smrkových prken se zářezovým zámkem, nasucho sesazených. Neškodný přírodní materiál, shnilá prkna se snadno nahradí a recyklují. Trvanlivost asi tak 3 až 5 let. Nenatírané, přírodní.

Pražce (švele) sice něco vydrží, ale jsou impregnované karbolkou, asfaltem nebo čím a to se do půdy nesmí dostat. Na náspu (pešunku) ležely na kamenitém podkladu a tak nehnily. A také jsou velmi těžké.

Dobrý den,
o kompostování a pod. se dá hodně dohledat na stránkách Kompostuj.cz - například tady je návod na výrobu kompostéru, třeba Vám to pomůže http://www.kompostuj.cz/vime-jak/vyrobte-si-kompos ter/navod-na-stavbu-trikomoroveho-dreveneho-kompos teru/

Jinak na chalupě máme už mnoho a mnoho let kompost ohraničený z jedné strany třema pražci na sobě a funkční to je. Netuším jaká je schopnost kompostu tahat nějaké oleje nasáklé ve dřevě do sebe, ale zas tak bych se toho nebál.
Ten kompost u nás je takový živý útvar, různě se zvětšuje a přehazuje a tak tomu dělám různá ohrazení ze čehokoliv co najdu, různé zbytky nábytku, prkna, natřená i nenatřená atd. Není to žádný výstavní kousek, ale kompost to vyrábí naprosto spolehlivě. Nijak se s tím ale neřeším, hazím to tam bez ladu a skladu.Pak to nasypeme na záhonky a úplně klidně sním to, co se tam urodí. I když bych vzal v úvahu, že by se nějaká zatoulaná molekula oleje, kterým byl napuštěný pražec, nějak dostala do toho kompostu, tak pravděpodobně pouze do tenké vrstvy dotýkající se pražce (nějaké zásadní proudění škodlivin bych nepředpokládal). Když kompost házím po zahradě, tak ho dosti promíchám a tím musí klesnou koncetrace té škodlivé látky odhadem někam úroveň homeopatických léků. Pak kompost nasypu k rostlině,která by to musela do sebe nějak nacucnou a vecpat do plodu a ty pak teprve sním. Takže mě z toho plyne, že konečná koncentrace bude s nějvětší pravděpodobností tak malá, že její nejbližsí soused bude čistá nula a v porovnání s tím co dýchám nebo sním v průmyslových potravinách je to tak zanedbatelné, že nemá smysl se tím vůbec zabývat. Tedy, řekl bych...

Pro pocit je ale samozřejmě nejlepší použít čisté dřevo, to bezesporu.

Dobrý den ještě jednou,
ještě jsem si vzpoměl, že existují taková plastová "a lá dřevo" prkna. Vypadá to jako celkem přírodně (v mezích možností)a přežije to určitě několik generací ;-)

http://www.recyklace.cz/cs/produkty/Plastove-ploto ve-profily-plotovky/

To by se asi taky dalo použít. Přírodní to není, ale určitě se to smí na kompostér použít, protože náš komunitní kompostér co máme v praze (http://www.nakompost.cz/cs/kompostery/64-komunitni -komposter-pro-bytovou-a-sidlistni-zastavbu-pro-10 -15-domacnosti.html) je taky vyrobený z desek z recyklovaného plastu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru