Avatar uživatele
DusanOrlik

Maturita nebo Výuční list ?

Zdravím.Co myslíte,je lepší z hlediska práce,mít maturitu než výuční list?Já si vždycky myslel,že „lepší život“ má ten,kdo ma maturitu.Že se tvrdě učí a pak lehce pracuje a naopak.Ovšem,mis­trová nám řekla,že lepší je výuční list,neboť máme potvrzení,že jsem se vyučili tím daným povoláním a že ho ovládáme.Takže fakt nevím?Co myslíte vy? (Díky za vaše názory)
Doplňuji:
PS: Učím se jako Prodavač a máme týdenní praxi v Globusu,kde se učíme základy a zatím mě to baví.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? anonym před 4203 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Ideální stav v tomto případě je mít obojí

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Hlada

Vyšší vzdělání je střední škola s maturitou. Ze školy ovšem nevypadne hotový odborník. Tím se stane až praxí. Jednodušší je naučit se manuální řemeslo, pokud je v daném oboru potřeba, než se naučit teorii při znalosti řemesla. Žádná střední škola ale není bez praxe, že by z ní vyšli jen teoretici.
Doplňuji:
http://www.you­tube.com/watch?v=md9JxeV­TvRY

Upravil/a: Hlada

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Michal Kole

Záleží jak na jakou práci. třeba na zámečníka je lepší výuční list, protože dělá většinou rukama a v učilišti si spoustu věcí vyzkoušel.

Třeba na pozici konstruktér potřebuje spíš teorii – hlavně výpočty tam minimálně střdní škola s maturitou.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
huxa

jestli se ucházíš o práci stavbaře, tak je lepší výuční list ze stavebky, než maturita. ovšem jestli bys měl maturitu a dodal, že jsi se učil na stavebce, tak tě vezmou spíše s touto maturitou.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Stačí výučák a mnohdy si s ním vyděláš stejně nebo i více než z vysokoškolským diplomem. Někdy lituju, že jsem nešel třeba na truhláře. Jde o to, že v dnešní době už lidi moc ručičkama dělat nechtěj a tak studují a studují… Pak vyjdou a jdou rovnou na pracák, protože diplom má už každej blb a konkurence je šílená. Takže se dej na nějaký dobrý řemeslo a nebudeš litovat.
Doplňuji:
Já mám např. maturitu na propagačního grafika a řeknu ti, že sehnat práci na tohle je nadlidský výkon. Tady v Praze je to spíš o známostech.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
BurTon

Studuji teď 2. rokem strojírenství s maturitou, když jsem se v posledních dobách zamyslel co bych chtěl v životě dělat,tak by jsem byl radši za ten výuční list. Jak říká Layoutman, konkurence s maturitou je veliká a mnohdy by jsi se měl lépe s výučním listem a pracoval rukama. Teď lituji, že jsem nešel na strojaře s výučním listem, když si pomyslím jak moji vrstevníci ze školy už pracují jako obsluhovači CNC strojů ve firmách a mají za to krásné peníze.
Doplňuji:
Je těžké se rozhodovat, co v životě chceš dělat v 15-ti nebo v 16-ti. Hold je to tak dané. :(

Upravil/a: BurTon

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
venkovan

Maturita na odborné škole. I s vysokou školou můžeš zametat ulice, ale s výučným listem na zametání prakticky se nedostaneš na vyšší pracovní postaveni.
Navíc vyšší vzdělání ti dá větší rozhled o tvé profesi, naučí tě i používat mozek – jinými slovy, středoškolák občas dokáže víc než jen vyučený.
Ale podstatné je to co si sám rozhodněš. Stejně – pokud budeš chtít být na trhu práce úspěšný, budeš potřebovat se celý život si zvyšovat kvalifikaci, rekvalifikovat a­pod.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pusinka50

V dnešní době plné maturantů a vysokoškoláků bez práce je výuční list nad zlato. Samozřejmě kdyby šlo v oboru prodavač pokračovat dál a zakončit ho maturitou, bylo by lepší, že bys někdy mohl dosáhnout i na vedoucího. Každopádně obor prodavač je nesmrtelný, prodavači jsou a budou, neboť budou obchody, zatímco průmyslové a výrobní podniky jsou v naší republice již prodané a zlikvidované.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek