Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Maximální počet logických disků

Tohle bude pro mnohé divný dotaz... :-[

Je počet (logických) disků v PC (Windows XP) omezen počtem "písmenek" nebo se tá "nějak zvětšit"?
V PC mám 3 HDD, disketu, DVD, USB-klíčenku a dnes jsem připojil externí (USB) disk. Na fyzických discích mám povícero logických disků a navíc potřebuju "rezervu" na namountování např. TrueCrypt disků a na Linux Mandrivu.

Zatím mi to jakž-takž stačí, ale zajímá mě to spíše teoreticky. Někde jsem četl, že je možno mít až 60 log. disků - ale jak by byly označené, to mě teda nenapadá.

Prosím, neposuzujte důvod takového množství logických disků. Prostě mi vyhovuje 8-)

Předmět Autor Datum
Pocet logickych disku je (pokud je mi znamo) neomezeny. Znaceni (pamatuju-li si to dobre) je dale dv…
mif 05.04.2006 20:35
mif
max. počet logických disků v jednom rozšířeném oddílu je 23. Pokud máš jen jeden disk, pak můžeš mít…
touchwood 05.04.2006 20:40
touchwood
V případě více než 26 oddílů lze připojovat od Win2000 výše... To jsem mel na mysli 8-)
mif 05.04.2006 20:46
mif
:-D
touchwood 05.04.2006 21:03
touchwood
Co se tyce "opismenkovanych" disku, tak jich maximalne upravdu muze byt jen 26. Pokud pripojite k p…
Lukáš Mach 06.04.2006 19:57
Lukáš Mach
A predstav si, že môj flashdisk vytvorí disk H: a tiež disk B: (jedná sa o "USB Floppy" - preto v úv… poslední
msx. 07.04.2006 12:16
msx.

max. počet logických disků v jednom rozšířeném oddílu je 23. Pokud máš jen jeden disk, pak můžeš mít max. 1xprim + 3x(23)=70 oddílů.

V případě více než 26 oddílů lze připojovat od Win2000 výše jako v Unixu - tj. k adresáři (samozřejmě tak lze činit i s jedním oddílem)

Co se tyce "opismenkovanych" disku, tak jich maximalne upravdu muze byt jen 26.

Pokud pripojite k pocitaci USB disk a pritom je uz v pocitaci vsech 26 (resp. 24, protoze i kdyz jsou volna pismena A a B, system je nepouzije pro externi disk) pismenek uz zaplneno, tak (alespon podle meho experimentu) Windows jednoduse "vyhodi" prvni disk z nejake kategorie, ktera mu prijde nejmene dulezita (pokud mate nejake substituovane "disky", vyhodi Windows prvni z nich atp.)

Ani teoreticky nemuzete mit vic nez 32 "opismenkovanych" disku, protoze WinAPI funkce semtam vraci integer s maskou, kde je n-ty bit nastaven na true pokud existuje disk s n-tym pismenkem. Integer ma ve WinAPI 32 bitu (a i u 64 bitovych procesoru to tak je - a nejen ve WinAPI, naopak je to tak skoro vsude) tim padem by jich vic nebylo videt a nektere aplikace by s nimi nedokazaly pracovat.

A predstav si, že môj flashdisk vytvorí disk H: a tiež disk B: (jedná sa o "USB Floppy" - preto v úvodzovkách, lebo je to v skutočnosti USB Flash. Tento disk je na to, že ak je zašifrovaný obsah H:, tak na B: (floppy) dám program na dešifrovanie heslom a potom mám prístup na flash disk na akomkoľvek počítači, aj na takom, kde nie je prístup k programu na dešifrovanie.

BTW, pre tých čo vŕtajú: Niektoré staršie Windows vedia rpipojiť len jeden flash disk. Aj to je vyrišené, keď prepnem prepínač, tak sa zablokuje disk G: a pripojí sa len B:. Potom sa dá program na dešifrovanie veselo pretiahnuť na plochu a vybrať flash disk, prepnúť prepínač a potom už len veselo dekódovať G:.

Windows teda pripojí na prvé dve písmená len disketové mechaniky bez ohľadu na to, akého typu sú (interná, USB atď.).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru