Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mazani stop cinnosti na PC

dobry den. Chci se zeptat, jestli jde v operacnich systemech Windows zamezit ukladani moji cinnosti na pc. Dejme tomu ze pripojim k pc externi disk a pracuju se soubory ulozenymi na nem - nechci ale, aby se kdekoliv pamatovalo, s jakymi soubory a adresari jsem pracoval. Vim, ze ted si windows (7) pamatuji minimalne ty adresarove cesty (podle nich pak loaduje nastaveni pro tyto adresare) - i tomuto bych chtel zamezit. Proste nikde nesmi byt dohledatelne, jake soubory jsem oteviral. Jde o to, ze mame s bratrem stejny pocitac a ja nechci aby vedel, jake (sve soukrome) soubory si na tom PC edituju. On je ale machr pres programovani a s windows dokaze fakt divy, takze tohle pro nej zjistit problem podle me nebude - a tomu chci zamezit.

Kdybyste nikdo nevedel jak na to ve windows, je tu nouzove reseni - nainstalovat si tam linux, v tom se podle me tak nevyzna, ale taky mu docela rozumi. Takze pokud to nebude mozne ve windows, vedeli byste alespon jak tomuto "logovani" zamezit alespon v linuxu?

Diky K.

Předmět Autor Datum
používejte každý svůj vlastní účet = svoje přihlášení, to má být naprostá samozřejmost. můžeš si ho…
lední brtník 10.11.2010 10:52
lední brtník
Dobre, asi jsem to nezduraznil poradne, ale bratr je opravdu MACHR pres programovani a windows a nej…
carlos22 10.11.2010 12:16
carlos22
nejdřív jsi psal o stopách činnosti jako je historie adres v průzkumníkovi. ujasni si co chceš. na v…
lední brtník 10.11.2010 12:32
lední brtník
Carlos bude asi rychle se pohybující špión. První IP z Ukrajiny, druhá z Ruska. Bratr asi pracuje pr…
karel 10.11.2010 12:44
karel
Udelejte si virtualní disk.s přistupovým heslem
Gravedigger 10.11.2010 12:47
Gravedigger
Carlos neurazaj tu ludi ptz tu su svetovi experti a tvoj bratr je tzv kinderhacker t.j. vie tak zapn…
MM.. 10.11.2010 14:10
MM..
s tím total komander je dobrý,ale nechápu tu tvojí jistotu a účel na tyhle planetě.Dnes je plno blbc…
agentik-x 10.11.2010 14:32
agentik-x
no jestli máš počítač pod kontrolou a můžeš ho přetvářet k obrazu svému (což sem možná blbě pochopil… poslední
Bobikah 11.11.2010 00:37
Bobikah
To, co potřebuješ, je mazání MRU seznamů (naposledy použitých souborů) v daných aplikacích (editory,…
L-Core 10.11.2010 14:03
L-Core
Nabootuj live linux z CD a nic sa nikam nebude ukladat. Inac vseobecne aj keby si mal linux napevno…
MM.. 10.11.2010 14:08
MM..
I v komandlajne se uklada historie :-) viz soubor ~/.bash_history , nicmene ten neni problem smazat.
JR_Ewing 10.11.2010 15:04
JR_Ewing

používejte každý svůj vlastní účet = svoje přihlášení, to má být naprostá samozřejmost. můžeš si ho chránit heslem.
pokud ti poleze pod tvým přihlášením do windows, poznáš to v logu prohlížeče událostí podle startu události eventlog - a pak mu dáš přes hubu.

Dobre, asi jsem to nezduraznil poradne, ale bratr je opravdu MACHR pres programovani a windows a nejake oddelene ucty ho neodradi. Data z myho uctu dostane levou zadni. Jediny reseni je proste to, aby si to windows opravdu nikam neukladaly. Ale je pravda ze necekam, ze tady bude nekdo takovy odbornik a poradi mi. Jen jsem to zkusil. Kazdopadne diky za tip.

nejdřív jsi psal o stopách činnosti jako je historie adres v průzkumníkovi. ujasni si co chceš.
na vyčtení souborů kdekoli z disku nemusíš být machr, to není žádný problém, zvlášť když si tam oba hrajete na samoadminy.
na obranu ti nezbude než mít vlastní (logický disk) jen pro tvoje data, zašifrovaný truecryptem.

jde použít i automatické šifrování tvého uživatelského adresáře přímo ve windows (pokud máš profi verzi), ale v tom případě pokud někdo druhý získá tvoje přihlášení dostane se tam taky. navíc dopadneš jako všichni domácí takysprávci co si nevyexportují kryptovací certifikát - po přeinstalaci windows o všechna jimi zašifrovaná data přišli.

ještě jednou a naposled - pokud si u pc oba děláte úmyslně naschvály, slídíte si v souborech - může pomoct ruční řešení.

Carlos neurazaj tu ludi ptz tu su svetovi experti a tvoj bratr je tzv kinderhacker t.j. vie tak zapnut PC a vypisat si nejaky log podla nejakeho navodu a myslis si ze jaky je svetovy. Kazdy z osadenstva poradne by tvojho bratra tak odstavil ze by ani ten Windows nevedel zapnut do konca zivota.

BTW. ked kopirujes subory napr. totalcommanderom a nepouzivas ten dementny Windowsovsky zprskumnik tak si Windows nic nikam neuklada.

no jestli máš počítač pod kontrolou a můžeš ho přetvářet k obrazu svému (což sem možná blbě pochopil z poznámky o Linuxu), tak bych nainstaloval TrueCrypt (nebo použil BitLocker), zašifroval kompletně HD včetně systémového disku (jestli máš víc oddílů), aby nemohl použít nějaký způsob jak získat data z pomocí live OS.

No a pak bráchu ještě přesvědčit, aby si nechal učet běžného uživatele a nikoliv administrátora (kterej budeš mít pouze ty). :D

A pak ještě můžeš označit adresář, který chceš zašifrovat (tj svůj profil) -> pravej klik-> vlastnosti->upřesnit->Šifrovat obsah.

--

1. krok zaručí, že si disk nepřipojí na jinný počítač aby z toho doloval data
2. krok zaručí, že když se přihlásí k svému účtu, tak nebude schopen vidět tvé soubor vč. HKEY_CURRENT_USER větve registrů (možná i mín).

----

Když bude mít práva administrátora, tak tvý zašifrovaný soubory taky neuvidí, ale možná by si mohl naistalovat nějaký kelogger, který se spouští jako služba pro všechny uživatele a pak tě stejně prokoukne.

----
Co takhle dát mu práva běžného uživatele a nastavit mu tam rodičovskou kontrolu, aby mohl spouštět jenom "miny" a to v době, kdy jsi fyzicky přítomný u kompu, :D

To, co potřebuješ, je mazání MRU seznamů (naposledy použitých souborů) v daných aplikacích (editory, přehrávače). Umí to často přímo ty jednotlivé aplikace ve svých nastaveních (hledej něco jako "smazat historii při ukončení aplikace"), různé "bezpečnostní a windows-tunící utility", případně je možno se po seznamech poohlédnout v různých konfiguračních souborech a v registru. Každá aplikace to může mít jinak, neexistuje nějaký obecně platný postup. Pro konkrétnější postup bys musel uvést používanou aplikaci.

Nabootuj live linux z CD a nic sa nikam nebude ukladat.
Inac vseobecne aj keby si mal linux napevno nainstaleny ani tam sa tusim toho moc neuklada, jedine ak nejaka historia v "prehliadaci" suborov mozes ale pracovat s commandlajnou a tam sa neuklada nic.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru