Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mensi rozliseni nez doporucene

Zdravim,

rad bych se zeptal na vec tykajici se nastaveni rozliseni a obecne rozliseni ruznych zarizeni.

Aktualne mam na notebooku grafickou kartu NVIDIA GeForce GT 320M a na displeji notesu mam rozliseni 1366x768.
Na externim monitoru mam naopak 1280x720. Podotykam, ze se jedna o FullHD monitor.

A ted o co vlastne jde. Pouzivam zpravidla mensi rozliseni, nez je doporucene, jelikoz mam zrakovou vadu a pri vetsim rozliseni trpim rychlejsi unavou oci.

Dneska jsem chtel ale ze svych Win7 prejit na WIn8, v dusledku cehoz se zauktualizoval i ovladac graficke karty (u WIn7 jsem ovladac neaktualizoval, je tovarni) a doslo k tomu, ze je mozne prakticky pouzit na externim monitoru pouze rozliseni 1920x1080. Mensi rozliseni je take mozne nastavit, ale vsechny mozne nastaveni trpi proste nekvalitnim zobrazenim, typicky treba zplostele objekty nebo rozmazany text apod. Pri nekterem rozliseni se obraz upravi treba i tak, ze se objevi na monitoru cerne okraje bud na boku nebo v bocich.

No a ja bych tedy rad vedel, jaktoze se najednou novy ovladac chova ruzne, kdyz u stareho rozliseni 1280x720 fungovalo spravne. Mozna to zkusim polozit jeste jinak tento dotaz, protoze chapu, ze se jedna o vlastnost ovladace nejspis.
Je zrejme, ze v budoucnu, i treba s novym notebookem apod., nebudu nikdy schopen vyuzit plne rozliseni a proto se vzdy budu ramcove v nastaveni rozliseni pohybovat v tech relacich, o kterych jsem psal. Proto by me zajimalo, zda se jedna v mem pripade jen o nakou vyjimku treba v chybe ovladace nebo je normalne umozneno u jinych grafickych karet, aby clovek pouzival i mensi rozliseni na full hd monitorech s tim, ze obrazovy vysledek vypada zcela normalne. Jen je proste oproti fullhd "vsechno vetsi", ale stale ostre a citelne.

Predem diky za komentare a paklize neni nekde jasne, kam tim mirim, tak to nejakym zpusobem klidne doplnim.
Jeste jednou diky.

Předmět Autor Datum
Jednou z moznosti je nechat rozliseni na nativnim a zvetsit pismo ve Windows. V nastaveni obrazovky…
Jan Fiala 27.06.2013 18:49
Jan Fiala
anonahle na LCD displej das ine rozlisenie ako je jeho nativne, vzdy budes mat nekvalitny a rozmazan…
shiro 27.06.2013 18:53
shiro
nainstaluj tam ovladac od vyrobcu notebooku alebo vyrobcu grafiky ak to neni notebook. Ovladac obsia… poslední
MM.. 27.06.2013 19:08
MM..

Jednou z moznosti je nechat rozliseni na nativnim a zvetsit pismo ve Windows. V nastaveni obrazovky je na to ovladac.
Problem muze nastav v nejakych programech s rozlozenim formularu, pokud s tim nepocitaji.

Co se tyka mensiho rozliseni - musis zachovat pomer stran. Ne vsechna rozliseni, ktera se nabizi maji stejny pomer. Proto dojde k deformaci

nainstaluj tam ovladac od vyrobcu notebooku alebo vyrobcu grafiky ak to neni notebook. Ovladac obsiahnuty vo Win8 moze byt nejaka vseobecna hovadina, a ovladac stiahnuty od microsoft cez update bude este vacsia.

Vseobecne ine ako nativne rozlisenie neni kvalitne nikdy, ale u priblizne polovicneho rozlisenia (tak jak to chces) to neni nijak strasne a je to pouzitelne, zavisi od monitora (ak to je externy monitor) takze u externeho monitora by sa to ovladacom nijak nemalo menit. Windows to moze jedine posrat a to tym, ze sa pokusa "vylepsiovat" pismo az ho tak "vylepsi" a to microsoft vylepsuje cim dalej tym "lepsie" ze to tusim som vypol uz aj u Vista, takze mozes skusit ist do vlastnosti plochy a tam kdesi hlboko su nastavenia ze jak vypadaju komponenty a tam je kdesi aj nastaveniao efektov a skus znizit vyhladzovanie pismen, alebo uplne vypnut true type ci jak to nazyvaju ci sa nieco zlepsi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru