Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Mikrotik - nasměrování veřejné IP

Možná ve špatné kategorii, kdyžtak to někdo prosím přehoďte...
Modelová situace: síť s několika PC ve stejném subnetu, mikrotik router, dva ISP (fyzicky dva přivedené kabely s konektivitou na porty WAN1 a WAN2). Potřeboval bych, aby jedno konkrétní PC v LAN mělo konektivitu od jednoho ISP, zbytek od druhého. Dneska jsem nad tím strávil půl dne a jsem lama a fakt nevím. Buď mi chodí jedno nebo druhé, ale oboje dohromady ne. Poradí někdo, prosím?

Předmět Autor Datum
No, řešení není jednoduché (a teď neověřím, jestla a jak se na mikrotiku dá realizovat). Jednoduše…
JR_Ewing 19.12.2013 05:26
JR_Ewing
Tak to možné je. Tady je podrobný návod.
JR_Ewing 19.12.2013 05:33
JR_Ewing
přesně tak, policy based routing.
touchwood 19.12.2013 07:09
touchwood
funguje, dík za nasměrování :-) poslední
mia 19.12.2013 15:10
mia

No, řešení není jednoduché (a teď neověřím, jestla a jak se na mikrotiku dá realizovat).

Jednoduše řečeno, router musí mít dvě routovací tabulky. Jednu základní (ta bude pro ten veškerý provoz) a pak jednu alternativní, kterou musí pravidlem přidělit pouze provozu toho jednoho serveru.

Příchozí provoz je jednoduchý - na tom prvním ISP (pro jeden server) - ISP1 - je NAT s potřebnými porty směrem na server a k tomu příslušná firewallová pravidla. Až potuď jednodcuché. Ovšem, provoz na LAN musí mít v MANGLE tabulce pravidlo, které veškeré pakety směřující ze serveru ven do internetu (tedy destination není žádná z tvých lokálních sítí) označí TAGem. A na základě tohoto TAGu routovací pravidla rozhodnou o směrování toho paketu pomocí alternativní routovací tabulky (která má jako výchozí bránu uvedeného ISP1). Takhle se to dělá v linuxu, věděl bych konkrétní příkazy, ale jak (a jestli vůbec) se to provádí na mikrotiku, to teď nemám jak ověřit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru