Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mini PC server - jaký?

Zdravím, rád bych požádal znalé o radu. Chtěl bych si na koleji rozjet malý server. Nechci ale, aby mi tu permanentně zabírala místo hučící skříň, upřednostnil bych co nejmenší (µATX/mini ITX), nejtišší (picoPSU) a také nejlevnější (nejlépe do 2.000Kč) řešení. Server by měl sloužit v první řadě namísto wifi routeru (ve chvíli, kdy jsem na koleji) a dále jako file server, na který budu moci přistupovat i vzdáleně přes VPN. Do budoucna bych si také chtěl nechat prostor na rozšíření (webcam stream, printserver, ...). Na internetu samozřejmě není problém narazit na jednotlivé komponenty, problém je v tom, že si nejsem celkem jist, jaké HW nároky budou na to vše potřeba.
Základní požadavky by měly být:
- USB
- LAN
- WiFi (počítám s variantou USB WiFi adaptéru)
- 802.1X
- SATA port (připojení disku přes USB jen v krajním případě)
Zátěž serveru by neměla být vysoká, nepočítám s připojením více než 3 klientů v jeden okamžik. Nevím si rady s výběrem základní desky, CPU a velikostí RAM.

Děkuji za každou pomoc.
Změna předmětu, původně: Mini PC server (Kráťa)

Předmět Autor Datum
já mám routeroserver postaven na této desce: http://www.lan-shop.cz/intel-blkd945gsejt-d945gsej t-7…
touchwood 01.03.2012 07:01
touchwood
Přesně takové řešení jsem hledal, děkuji za odkaz :)
Small_John 01.03.2012 15:22
Small_John
Moznost c.2 je nejaky RB s Mikrotikom + NASko.
fleg 01.03.2012 08:34
fleg
S routerboardy nemám moc zkušeností. Když jsem si však prohlédl HW konfigurace v daných cenových kat…
Small_John 01.03.2012 15:28
Small_John
No, jenom bych upozornil, ze pokud to ma slouzit misto wifi routru, tak muzes narazit na pravidla po…
JR_Ewing 01.03.2012 08:40
JR_Ewing
Ano, to může být i v mém případě problém. Obrátil jsem se na správu sítě (i samotný server musí být…
Small_John 01.03.2012 15:37
Small_John
I v těhle případech NAT neNAT může být poznat (a většinou také je) že klient je za routrem. Pomáhal…
JR_Ewing 01.03.2012 16:00
JR_Ewing
Dle pravidel kolejní sítě je povoleno používat zařízení s NAT, je to hlavně kvůli nepoměru síťových…
Small_John 01.03.2012 18:17
Small_John
pokud mužete používat zařízení s NAT, tak pak není o čem diskutovat :-)
JR_Ewing 01.03.2012 18:35
JR_Ewing
switch je ale co se týká výkonu, jednoduchosti nasazení a i ceny jednoznačně nejlepší řešení.
touchwood 01.03.2012 18:40
touchwood
Ano, ale když už tu bude ten fileserver běžet, má smysl, aby vedle něj ležel ještě switch? Nejde mi… poslední
Small_John 01.03.2012 18:45
Small_John
Tebou uvažovanú úlohu polahky splní hardware temer každého netbooku. Kus z druhej ruky, s nejakými v…
Joseph 01.03.2012 09:19
Joseph
Tato varianta mě nenapadla, zajímavý nápad, děkuji.
Small_John 01.03.2012 15:41
Small_John

já mám routeroserver postaven na této desce:

http://www.lan-shop.cz/intel-blkd945gsejt-d945gsej t-76472

její výhoda je, že má integrovaný PicoPSU, takže stačí zakoupit klasický 12V/4A externí zdroj. Chladí se pasivně (maximální teploty co jsem naměřil byly 49°C v létě). Budeš potřebovat ještě druhou síťovku do PCI slotu (jakýkoli realtek za 100Kč). Deska má i miniPCIe konektor pro wifikartu (takže pokud někde seženeš např. mrtvý notebook, máš wifi interní a celkem zadarmo).

Z dalších věcí co ta deska umí, je LPT a COM header plus výstup na 2x16 LCD displej. Paměti se do toho strkají notebookové.

edit: dají se koupit budky přímo na míru, včetně vinklu (riser karta) pro PCI slot(y).

edit2: viz http://pc.poradna.net/q/view/613036-jak-zakazat-fa cebook-a-ostatni-komunikaci-povolit?page=r613404#r 613404 ;-)

No, jenom bych upozornil, ze pokud to ma slouzit misto wifi routru, tak muzes narazit na pravidla pouzivani kolejni site. Na dvou skolach jsem mel co docineni se siti a na obou to bylo zakazane. Protoze oni overi tvoje zarizeni, ze ma pristup k siti, ale ty bys jim pres to zarizeni pres wifi mohl poustet neautorizovana zarizeni. Tohle si rozmysli, nez to udelas. Na obou skolach stejne klienti pripojeni pres router nefungovali (da se to obejit, jak vim jak, ale nepovim).

Ano, to může být i v mém případě problém. Obrátil jsem se na správu sítě (i samotný server musí být schválený) a pokud se mi nejdříve podaří prosadit fileserver, pokusím se i nějakým způsobem vyřešit WiFi. V horším případě bych se připojoval pomocí kabelu. Co se týče nefunkčností routeru, té jsem si vědom, ale v případě serveru, který se přes 802.1X do sítě připojí a pomocí NAT ji zprostředkuje klientovi, by problém být neměl. Nebo se pletu?

I v těhle případech NAT neNAT může být poznat (a většinou také je) že klient je za routrem. Pomáhal jsem jednomu člověku na kolejní síti nakonfigurovat server s VMWare, kde běželo víc virtuálních mašin. Jenže ouha, registrace do sítě pouze jedné MAC na síťovku. Takže virtuální router (s NATem) a za ním virtuální sít ve které se nacházely jednotlivé servery. A ano, i přes restrikce to funguje, nicméně o postupu se nehodlám šířit.

Každopádně to ber z pohledu administrátora sítě. Každý registrovaný uživatel, když chce připojit zařízení musí to zařízení ohlásit, aby nedocházelo ke zneužívání akademické sitě. No a teď si představ situaci, kdy si někdo na koleji vytáhne anténu z okna a směruje jí třeba do bytu kamaráda. A ejhle, k tomu by akademická síť rozhodně sloužit neměla. Z toho důvodu se takové ojebávky hodnotí minimálně dočasným odpojením od síte v rámci hesla "nerespektuješ naše pravidla, my tě nechceme".

Můžeš rozjet debatu na téma "vzrůstající počet mobilních zařízení schopných přístupu do sítě", ale obávám se, že skončíš u EDUROAMu, kde tato zařížení můžeš v rámci bezdrátové sítě používat.

Dle pravidel kolejní sítě je povoleno používat zařízení s NAT, je to hlavně kvůli nepoměru síťových zásuvek k lůžkům na pokojích. Nemyslím si tedy, že by to měl být problém.
S Tvou poznámkou ohledně bezpečnosti a nedovoleného využívání sítě souhlasím. Nicméně nehodlám používat WiFi k umožnění vstupu neautorizovaných klientů do sítě, ale pro možnost pohybu s notebookem po pokoji/buňce/nejbližším okolí bez nutnosti tahat za sebou kabel. Stejně tak může v podstatě server fungovat ne jako router, ale jako AP, přičemž zůstanou zachovány bezpečností mechanizmy sítě a uživatel bude stále povinen se přihlásit přes 802.1X.
Když nad tím tak přemýšlím, tak jsem při zadávání otázky chybně stanovil priority. V první řadě by měl server sloužit jako úložiště dat. K tomu by navíc měl vystupovat jako aktivní síťový prvek, čímž odpadne nutnost použít vzhledem k nedostatku síťových zásuvek switch. A pokud by k tomu dokázal s klientem bezdrátově, byla by to značná výhoda. Jak jsem psal výše, WiFi jsem ochoten oželet, nebude-li zbytí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru