Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mladí králíci ve více hnízdech

Zkusím netradiční dotaz...

Dlohé roky chovám králíky (na jídlo, ne na parádu ;-)) a dlouhé roky mě trápí jedno králičí dilema. Občas se stane, že samice si udělá dvě/tři hnízda a mladé má rozdělené (někdy rovnoměrně, jindy zcela nerovnoměrně) v nich. Panují u nás (na dědině) dvojí názor: nechat tak vs. předělat všechno do jednoho - obojí verze mají své příznivce i odpůrce, včetně zdůvodnění ("necháš králíčka samotného bokem, zahyne", "sloučíš-li je, samice to nějak pozná a rozháže je všechny"). Někdy nechávám, jindy slučuju (pochopitelně v rukavicích, abych na nich nenechal svoje pachové stopy). Samo, že občas některý mlaďoch nepřežije - ale souvislost s počtem hnízd jsem doposud nenašel. Co je lepší?

Třeba se zde najdou přátelé dobrého jídla a chovatelé v jednom... :puff:

P.S. tenhle thread není míněn jako provokace vůči komukoliv ;-), ale zcela vážně.

Předmět Autor Datum
Králíky jsme chovali docela dlouho, ale vyloženě více hnízd naše samice neměly nikdy. Ještě tak měly…
Moas 07.03.2008 14:57
Moas
Co jsme mívali králíky, tak jsem si taky nevšimnul, že by králíci byli ve více hnízdech. Nesouvisí t…
Prasak 07.03.2008 19:22
Prasak
Myslím že ne. Králíkárnu mám jako součást zděné dvorní budovy; jednotlivé kotce mají minimálně 80*8…
L-Core 07.03.2008 19:49
L-Core
Pokud to dělá jen jedna, je to prostě hloupá samice. Některé občas mají pomotané pudy nebo je k tomu…
Jack 07.03.2008 22:44
Jack
Dneska ráno jsem to (snad!) vyřešil. 3 králíčci krásně zakrytí chlupapam a slámou v jednom rohu, 4…
L-Core 08.03.2008 10:26
L-Core
je to prostě hloupá samice Zeby axiom? ]:)
mif 08.03.2008 11:25
mif
Dobrý den, chovám kralíky poprvé.Sice moji rodiče je chovají strašně dlouho,ale chtěla jsem to vysko…
Milada1 22.06.2015 11:07
Milada1
I když se letos chystám s králíkama končit chovám je cca 40 let tak jsem nikdy při přemisťování mlad…
dabac 22.06.2015 12:58
dabac
Ozivovacov sa nikdy nezbavime, suvisi to to asi s Googlom, kde nieco hladaju, vyskoci im poradna oni…
fleg 25.06.2015 09:13
fleg
No ono by jich určitě ubylo, kdyby autoři dodělali do poradny jednu kontrolu: když někdo klikne na o…
JoDiK 25.06.2015 12:09
JoDiK
V Debatách mají napsané, že to není poradna, před vložením zprávičky vyskočí povídání, že se má ptát… poslední
karel 25.06.2015 16:39
karel

Králíky jsme chovali docela dlouho, ale vyloženě více hnízd naše samice neměly nikdy. Ještě tak měly občas dvě "chlupová centra" kousíček od sebe, ale obhrnutá slámou do jednoho. Nikdy jsme to králicím nepředělávali. Králice není žádná kráva, :-) ví co dělá.

Myslím že ne.

Králíkárnu mám jako součást zděné dvorní budovy; jednotlivé kotce mají minimálně 80*80cm. Králíčí místnost je kompletně obezděná, uzavíratelná/větratelná, ani při mínus 10°C voda v miskách nezamrzne. Stává se mi to občas (mám 3-4 samice jako "zařízení na výrobu masa" a stane se to jednou za cca 2 roky).

Naposledy před cca 4 dny - okotila se samice a mladé po dvou dnech uložila na dvou místech, cca 30 cm od sebe.

Pokud to dělá jen jedna, je to prostě hloupá samice. Některé občas mají pomotané pudy nebo je k tomu vedou jiné, dobře utajené, důvody. Občas samice nechá mláďata úplně opuštěná, jedna nám zase pravidelně dělala selekci - jednoho až dva králíčky sežrala. Asi měla nějakou psychyckou poruchu, nevím. Psychiatra jsme ji neplatili, skončila v sekané.

Tak a teď čekám, až se zde objeví kritický příspěvek od pravy-exolon jako v případě likvidace stromu. Už abych si balil kartáček a osobní potřeby ;-).

Dneska ráno jsem to (snad!) vyřešil.

3 králíčci krásně zakrytí chlupapam a slámou v jednom rohu, 4 králíčci uprostřed kotce skoro na dřevěné podlaze. Samici jsem zakryl papundeklem (je vždycky, když má mladé, strašně vzteklá a chce kousat :-?) a ty čtyři přihodil v rukavici na správné místo. Zatím je klid...

Tuhle samici mám cca rok, tohle je její třetí várka. Udělala to poprvé. Ale tak zlou králici (český strakáč) jsem za 20 let, co králíky chovám, ještě neměl.

Dobrý den,
chovám kralíky poprvé.Sice moji rodiče je chovají strašně dlouho,ale chtěla jsem to vyskoušet sama.Mam už od jedne samice mladé.Dnes se mi okotila druhá a ma jich 11.Hnízdo si dělala už týden předem a dnes ráno natrhala chlupy.Za hodinu porodila,ale mimo hnízdo.Nevěděla jsem co mam dělat.Skušené chovatele jsem obvolávala a většinou se shodli na tom co jsemse tu dočetla.Že mam v rukavicich skusit prendat kraličky do hnízda.Tak jsem zvědavázda se to povede a nevyhaze je ven.Moc Vám chci všem tady poděkovat.
S pozdravem M.Š.

I když se letos chystám s králíkama končit chovám je cca 40 let tak jsem nikdy při přemisťování mladých rukavice nepoužíval.Ani když jsem přendával od matky mladé do hnízda ,kde jich bylo méně.Za celou dobu se mi nestalo že by je druhá nepřijala.Možná to je tím že se jednalo o sestry které se ale jinak nesnesly.To že si matka připraví několik hnízd bude zřejmě tím že to bude mladá matka prvnička.spíše jsem se setkal s tím že mladé porodila kde ji napadlo a to v před jaří byl někdy problém že než jsem to objevil tak prochladla.Často se mi je ale podařilo oživit v kotelně na kotli.Zase jsem naběhl.Někdo resustitoval vlákno z roku 2008.Taky dobrý.

Ozivovacov sa nikdy nezbavime, suvisi to to asi s Googlom, kde nieco hladaju, vyskoci im poradna oni maju nutkanie prispiet (vacsinou odveci) do niekolko rokov stareho vlakna.
Toto ozivenie aspon nastastie nebolo uplne od veci a pribudli nejake nove informacie, takze ho povazujem skor za uzitocne.

No ono by jich určitě ubylo, kdyby autoři dodělali do poradny jednu kontrolu:
když někdo klikne na odpovědět, tak v případě, že jde o exhumaci víc jak roční mrtvoly, tak se ho nejdřív slušně zeptá, jestli je si jistý, že chce odpovídat na tak staré vlákno. Když klikne na ano, zeptá se ho ještě jednou a bude prohozené ano a ne. Věřím, že se pak množství exhumovaných vláken minimalizuje...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru