Avatar uživatele
annas

Mluví jako dlaždič – proč byli dlaždiči považování za prototypy hulvátů?

Kdy vzniklo povolání dlaždiče?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 7Pro koho je otázka zajímavá? anonym, vagra, iceT, Andělé, chudst, anonym, fcoop před 4723 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
vagra

Příslušníci tohoto starého a váženého cechu jsou často považováni za prototyp sprosťáků a hulvátů. Jistě jde jen o předsudek, ale pokud uvážíme dlaždičské pracovní podmínky, kdy slunce praží na rozpálenou ulici, kolem chodí kibicové a kolena jsou neustálým klečením stále bolavá, nemůžeme se divit, když z dlaždičových úst vylétnou ne zrovna vybraná slova.
Doplňuji:
V českých zemích se dlaždičské řemeslo osamostatnilo patrně někdy v době lucemburské. Informace o dláždění náměstí velkých měst pocházejí z poloviny 14. století, mnohá se ovšem dlažby dočkala až o dvě stě nebo tři sta let později. Snad proto, že dláždění nebylo nejlevnější záležitostí nebo že dlaždičů byl odjakživa nedostatek.
V Praze roku 1419 jich muselo svou práci zvládnout pouhých sedm, takže se jednomu nesmíte divit, že si občas zanadává.

Zdroj: zkráceno z-http://www.mi­nutasencyklope­dii.cz/

Upravil/a: vagra

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Byli ?? 🙂 Ja mam strejdu malire pokoju a ten obcas mluvi takovou mluvou , ze ani nevim co to nekdy je. 🙂 Ale verim – doufam , ze ne vsichni dlazdici mluvi jako dlazdici … je jedno jake povolani kdo vykonava . 🙂 Ale je to hezka otazka , na kterou jsem se rozepsala , ale kloudna odpoved ze me nevypadla. ( jako vzdy , no ) ☹ -iv-
Doplňuji:
P.S. My jsme to s Chudstem napsali skoro stejne , jako kdyby jsme sedeli vedle sebe , ale nesedime. ☹ -iv-

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
chudst

Obecně manualne tezceji pracujici lide mluvi vulgarne a nespisovne. Je to proste proto, ze nesli do prostredi, ve kterem se mluvi „vzneseneji“ (= skoly). Neznamena to ale, ze jsou to hulvati, jen se proste obcas neumi spravne zachovat; ale presto to mohou byt daleko lepsi lide, nez nekteri napriklad politici, kteri sice ovladaji dokonalou mluvu, ale… no, znate to sami.

Co se tyce dlazdicu: nic jsem nenasel, ale prepokladam, ze vznikli proste ve chvili, kdy bylo potreba zacit dlazdit podlahy =o) (Coz vam naprosto nic nerika, ani stoleti, ja vim, ale nekdo bude snad ve hledani uspesnejsi :))
Doplňuji:
PS – -iv-: Ale uz po nekolikate :)

Upravil/a: chudst

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dědapetr

Teď toto rčení zanikne,bude se říkat mluví jako Kočí.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek