Avatar uživatele
Petr231

Mobilní klimatizace nebo velký ventilátor?

Ahojte, chci se připravit na léto a zajistit chlazení ložnice, dokud jsou nižší ceny. Teď v únoru je to super, stačí vypnout topení. Ale v červenci je v ložnici horko a blbě se spí.

Klimtazici nechceme, byt není náš. Mobilní klimatizace potřebuje odtok a nevím jak moc je účinná. Přítel říká, že je zbytečně drahá a stejně není účinná jako klasická klima. Prý by stačil nějaký kvalitnější větrák (našla jsem http://www.nexon-ventilatory.cz/ ) a zbylé peníze investovat raději do nábytku. Nechci pak poslouchat, že jsem vybrala drahou klimu, která nefunguje.
Máte zkušenosti s mobilní klimatizací?
Nebo postačí ventilátor s nočním chodem?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Hlasujte v anketě
Zajímavá 0 před 3355 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Agneta

mobilní klimatizace

U mobilní klimy >>> je to jak píše gecco, ale žádný strach, je u toho to patřičné kompletní příslušenství…ten „vak“ na okno (promyšlený, se zipy…) > se jednoduše připevní oboustr.lepící páskou(takže ti to půjde i do paneláku), okno je pak pootevřené (jištěné tím „vakem“) a ta roura/hadice pak kouká z okna.
Je sice hlasitá, ale mě se ten „zvuk“ líbí > je příjemný, monotónní, a dá se při něm hezky spát.
Má to samozřejmě různá nastavení (taky kdy se má automaticky vypnout, udrž. stejné teploty…).
Doplňuji:
cukrar > do místnosti se nemusí „dostat studený vzduch“, stačí jen pootevřené dveře, aby vzduch přicházel…neboť horký a vlhký vzduch je odváděn oknem mimo ► je to pak jako díra ve skle > s tou rourou
►ta klimatizace fouká studený vzduch jako v autě…a zrovna tak je i nastavitelná…a je to fofr, pěkně rychle ochladí:D

Upravil/a: Agneta

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

ventilátor

Ani jedno. Existuje mezičlánek mezi klimatizací a ventilátorem, tzv. vodní ochlazovač vzduchu.

http://www.ebe­rry.cz/ochlazo­vac-vzduchu-guzzanti-gz-52
Doplňuji:
Hlavně se napalcujte !!!!

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
gecco

ventilátor

Pro mobilní klimu není až tak důležitý odtok (jednak mají vestavěnou nádobu na kondenzát a jednak, některé, mohou kondenzát ´používat´ ke zvlhčení vzduchu). Zato je extrémně důležité, aby taková klima měla odvod horkého vzduchu (chlazení) ven, mimo místnost (byt) – jinak v podstatě nemůže fungovat (a – samozřejmě, musí mít i jak nasávat vzduch k nahrazení toho odvedeného – zvenčí, lépe ale třeba ze sklepa či jiné chladné místnosti). Pokud toto nejste (v pronajatém bytě) schopni stavebně zajistit, nemá smysl klimu pořizovat – nebude fungovat.
Ventilátor ve své podstatě nechladí, jen rozpohybuje vzduch a, případně, usnadní vyvětrání. Netuším, jak je byt situovaný, ale pokud dokážeš zajistit průvan i bez ventilátoru, je i ventilátor zbytečný…
😉
V létě – horku, je důležité nastavit režim ohřívání/větrání tak, aby přes den byl byt maximálně zacloněn (žaluzie, lépe externí) a okna zavřená – odclonit je možné až slunce přestane do místností svítit a větrat až poté, co vnější teplota poklesne na rozumnou hodnotu.
___
Odpověděl jsem ventilátor – nemáš ´lepší´ možnost.
😉

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cukrar

ventilátor

Tak jako v jiné poradně, ani jedno. Páč jak píše gecco, musíte do místnosti dostat studený vzduch. A ten vezmete kde?
Pokud dokážete dát klimošku mimo prostor, aby do místnosti vháněl jen studený vzduch, pak ano. Ale zde to nezvládnete.

Já nechci kliknout ani na jednu možnost!!

Doplňuji:
po doplnění:
Doplňuji:
cukrar > do místnosti se nemusí „dostat studený vzduch“, stačí jen pootevřené dveře, aby vzduch přicházel…neboť horký a vlhký vzduch je odváděn oknem mimo
Děkuji za doplnění,
jen ze zkušenosti, poradíte, jak je teplý ten vzduch který má přijít pootevřenými dveřmi?
Páč se domnívám, že teplotní situace je asi takto. V místnosti, kde je třeba chladit je teplota třeba 28°C a více, a chceme jí dostat na teplotu 20°C. Jelikož v místnosti A je 28°C, kolik bude asi vedle za těmi dveřmi, odkud budeme brát ten vzduch, teplota vzduchu? Kdyby byl třeba 26°C, tak z místnosti kde budeme chladit, odvedeme teplý vzduch, a pustíme si do něj opět teplý vzduch 26°C, který je za dveřmi. Můžete namítnout, že za dveřmi je větší chlad, ale to bych se divil, proč ho pak nesmícháte se vzduchem v přehřáté místnosti…
Fyzika se nedá oblbnout. Lidi ano.

Upravil/a: cukrar

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Pepina7897

Dobrý den, rozhodování mezi mobilní klimatizací a velkým ventilátorem je opravdu důležité, když se blíží léto a horké dny. Mě nedávno zaujala klimatizace s montáží, a tak jsem si jí objednala. Z osobní zkušenosti můžu říct, že její montáž byla opravdu rychlá a dokáže snížit teplotu v místnosti během chvilky.

Avatar uživatele
Michálek1245

Hodně záleží na tom, jaká je to místnost a jak ji potřebujete chladit. A počítejte taky s tím, že mobilní klima ten teplý vzduch jen odvádí někam jinam, kde je pak nedýchatelno. U nás v práci jsme měli šéfa, co si udělal odvod z mobilní klimy do společné chodby, kde pak bylo i přes 40 °C a vzduch fakt šílený. A tomu nepomohl pak ani kvalitní stojanový ventilátor.

Avatar uživatele
Jakub Tlapal

Z těchto dvou možností rozhodně mobilní klimatizace 🙂 . Větrák je celkem k ničemu. Jenom víří vzduch a jakmile ho vypneš, budeš mít doma stejné vedro jako před tím, takže si moc nepomůžeš. Nejlepší je podle mě nástěnná klimatizace. My ji máme z https://www.air-cool.cz/druhy-klimatizace/ a v pohodě nám vychladí celý dům 🙂 .

Avatar uživatele
anonym

Příspěvek smazán administrátorem.

před 2637 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Agneta

Mosoj >>> tak tady to máme : Chladící výkon 70W ! A musela by mít 2600W, aby taky chladila ! :DDD

před 3354 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Anetkaprcka

Jaké jsou vaše zkušenosti s klimatizací do bytu prosím? podle čeho bych si ji měla koupit?

před 1773 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
LiboNovy

Při výběru by se mělo zohlednit několik mnoho faktorů od hlučnosti a výkonu po spotřebu a cenu. U nástěnných není vždy možné je vhodně umístit a také by se mělo zvážit, jestli se s ní bude jenom chladit nebo i topit. Při výběru může pomoci třeba tento článek https://tvujsprav­ce.cz/klimati­zace-do-bytu-jakou-poridit/

Avatar uživatele
Ivagotovka

Určitě je nejlepší nechat to na firmě, která to dělá, a investovat rovnou do klimatizace, která v pohodě vychladí celý byt. Nechala jsem si dávat klimu od Brněnské firmy, zvládlo se to za nějakých 25 tisíc korun.

před 1770 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Anetkaprcka

Můžete mi prosím poradit, od které firmy z Brna klimatizaci máte?

před 1765 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Jiřídarebna

Mám ji od Brněnské firmy www.81klima.cz, za 25 tisíc se konečně vyspíme, žádné vedro, máme jednotku Gree.

před 1761 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek