Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Modrá smrt - příliš teplý procesor ?

Dobrý den. Nevěděl by někdo poradit, kamarád přišel, že mu poslední dobou občas spadne pc do tzv. modrá smrt. Má už starší pc a napadlo mě pouze podívat se, jak si stojí provozní teploty počítače, kdy nezatížený má na Intel Dual core E4300 teplotu CPU kolem padesáti stupňu, základní desku 46 C, paměti rovněž myslím poměrně vysoko k 50 stupňům. Když hraje nějakou tu hru, jde procesor přes 60 stupňů. Nevím, jak u tohoto modelu si stojí maximální provozní teploty a zda to není příčinou padání pc ? Díval jsem se u Intelu na specifikaci procesoru, je tam položka jež nevím přesně co znamená - max. teplota ? Tcase 61.4 C
http://ark.intel.com/Product.aspx?id=28024&process or=E4300&spec-codes=SL9TB,SLA99
Vím, že možná i zdroj může být problémový, ale pc mu nepadá při hraní, že by neměl dostatek proudu. Tedy může být problém vysoká teplota, tedy špinavý chladič což má jak jsem koukal a to, že bednu má neustále ze strany nezadeklovanou ? Začalo mu to dělat teď, jak je větší teplo a tak jsem si říkal, vzhledem k těm teplotám, že možná tady je problém ?

Předmět Autor Datum
tedy špinavý chladič což má jak jsem koukal Skúsil si celú bedňu vyfúkať od prachu, vrátane rebier…
pme 08.04.2011 20:45
pme
Zítra to má přinést, tak mu to vyčistím, nanesu novou pastu, protože pc už má 5 let, tak je třeba su…
Tuky 08.04.2011 20:50
Tuky
Tcase = max. teplota procesora, s tým súvisí hodnota TJunction = max. teplota jadra
pme 08.04.2011 20:56
pme
Tedy Tcase je max provozní teplota cpu ano. Tak pak by to bylo pravděpodobně příčinou, protože jsem…
Tuky 08.04.2011 21:03
Tuky
1. Vyčisti od prachu stlačeným vzduchom (štetcom si môžeš pomáhať) 2. Čím tie teploty meriaš? Použi…
pme 08.04.2011 21:12
pme
Koukal jsem na teploty přes Core Temp a ještě jinej prográmek, nevim jak se ten druhej teď jmenuje.…
Tuky 08.04.2011 21:29
Tuky
Statická elektrina. Však sa komponentov nedotýkaj rukami! A keď už musíš, potom jednu ruku napr. na…
pme 08.04.2011 21:34
pme
chladicu ziadne elektrina nevadi, je to len kus kovu. Tym steteckom nemusis jazdit po elektronike, c… poslední
MM.. 08.04.2011 22:10
MM..
Asi max. teplota obalu CPU, To vobec neries, teplota ktoru vidis v coretemp sa mera v jadre a nie na…
MM.. 08.04.2011 20:58
MM..
Inac neplota CPU nesposobuje "padani" PC, ked sa CPU zohreje na 85° tak sa len podtaktuje, nic nema…
MM.. 08.04.2011 21:00
MM..

Zítra to má přinést, tak mu to vyčistím, nanesu novou pastu, protože pc už má 5 let, tak je třeba suchá. Ty teploty u toho E4300 cpu k 50 C bez zatížení jsou obvyklé u tohoto modelu ? A nevíte na tom odkazu co jsem výše vložil, co v specifikaci procesortu znamená to Tcase 61.4 C ?

Tedy Tcase je max provozní teplota cpu ano. Tak pak by to bylo pravděpodobně příčinou, protože jsem ho zaůkoloval se podívat na teplotu až mu stroj poběží dýl, řikal že tam bylo v historii i přes 60 stupňů a pak mu to v jednu chvíli zase spadlo. Vyčístím a uvidíme, jen jsem nevěděl, jak si tenhle procesor stojí s maximální provozní teplotou. A těch padesát stupňů na ramky je taky dost vysoká teplota ne ? Můžu vymíst pc štetečkem, anebo riskuju statickej proud a zničení ? Nebo pouze a jedině vyfoukat vzduchem .

Koukal jsem na teploty přes Core Temp a ještě jinej prográmek, nevim jak se ten druhej teď jmenuje. Na obou byly shodné, kolem 50 v nečinosti CPU a ty ramky mě překvapili, že maj taky 50 stupňů. Já sem nemůžu dát teď screen, to je kámoše kompijůtr a přivalí s nim ke mě až zejtra na údržbu, ale je to tak jak píšu. Ten pc je špinavej vevnitř, tak snad když ho uklidim, pomůže to. Chci tam dát i novou pastu, kdyby ta původní už byla seschlá a uvidím no. A tím štětečkem jde skvěle prach pryč, pak ještě vzduchem vyfoukat, jen mám vždy obavy, když jsem takhle něco čistil, aby tam nevznikla nějaká ta statická elektrika, jak často upozorňujou, že to může odrovnat pc. Tak sice až teď, ale přeci jen jsem se radši zeptal, jestli to nevadí.

Inac neplota CPU nesposobuje "padani" PC, ked sa CPU zohreje na 85° tak sa len podtaktuje, nic nema padat.

Ked ti neco pada mas neico vadne alebo stare (a tym vadne) napr. stare kondenzatory na zakl.doske alebo v zdroji apod. Dobre je prefukat chladich chipsetu ptz ten pri prehriati moze sposobit aj zaseky a nestabilitu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru