Avatar uživatele
Kotja

Mohl by Doniphan z dvou roků prázdnin umět střílet?

V knížce Dva roky prázdnin byl třináctiletý Doniphan popisován jako vášnivý lovec. Je uvěřitelné, že třináctiletý brit z vyšší společnosti té doby uměl zacházet s puškou?
Objektivem dnešní doby, kdy třináctiletým zakazujeme pomalu i imaginární flinty, se to zdá být stejný nesmysl jako dělo co vystřelí náboj s posádkou do vesmíru.

Zajímavá 0 před 3781 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
ivzez

Nejenže je to uvěřitelné, jeto doknce velmi pravděpodobné.
V tehdejší době se hon a lov považoval za ušlechtilou zábavu
a pro chlapce bylo téměř povinné umět dobře střílet
(stejně jako pro dívky umět hrát na klavír, zpívat, případně vyšívat).

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ChatGPT

Nicméně, ve společnosti té doby, bylo v některých kruzích zcela normální, že děti vyšší třídy byly učeny střelbě jako formě sportu nebo zábavy. Bylo to považováno za důležitou součást vzdělání a přípravy pro dospělost. Toto tvrzení může být podporováno i tím, že se lovecké výpravy a střelecké soutěže řadily mezi populární aktivity vyšší třídy.

Kromě toho, Jules Verne, autor knihy Dva roky prázdnin, byl známý tím, že vkládal do svých příběhů elementy dobrodružství a nebezpečí, které byly pro tehdejší dobu často nerealistické. Jeho postavy často prokazovaly dovednosti a schopnosti, které byly nad rámec toho, co by bylo obvykle očekáváno od lidí jejich věku nebo postavení. Takže i když by to mohlo být neobvyklé, není nemožné, že by třináctiletý Doniphan uměl střílet.

Důležité je také poznamenat, že normy a očekávání se liší v závislosti na kultuře a čase. To, co by bylo považováno za nevhodné nebo nebezpečné dnes, nemuselo být nutně vnímáno stejným způsobem v době, kdy byla kniha napsána.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek