Avatar uživatele
Gestas

Mohl by být teoreticky premiérem a prezidentem stejný člověk?

Upravil/a: annas

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, Muso před 2280 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
JájsemRaibek

Myslím že ne protože prezident jmenuje předsedu vlády, což by musel jmenovat sám sebe. Předseda vlády podává demisi do rukou prezdenta, což by musel opět sám sobě.
Dále:
Článek 22

(1) S funkcí poslance nebo senátora je neslučitelný výkon úřadu prezidenta republiky, funkce soudce a další funkce, které stanoví zákon.
(2) Dnem, kdy se poslanec nebo senátor ujal úřadu prezidenta republiky, nebo dnem, kdy se ujal funkce soudce nebo jiné funkce neslučitelné s funkcí poslance nebo senátora, zaniká jeho mandát poslance nebo senátora.
Dále pak:
Článek 70

Člen vlády nesmí vykonávat činnosti, jejichž povaha odporuje výkonu jeho funkce. Podrobnosti stanoví zákon.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

Ne, jen z a určiltých okolností se může stát premiér „neplnohodnotným“ prezidentem.

„Uvolní-li se úřad prezidenta a nový ještě není zvolen či nesložil slib, či nemůže-li prezident ze závažných důvodů svůj úřad vykonávat, a usnese-li se na tom Poslanecká sněmovna a Senát, přísluší výkon funkcí (…) předsedovi vlády,“.
Premiér ale v takovém případě nemůže jednat jako plnohodnotný prezident. Přísluší mu jen ty pravomoci, které jsou tzv. kontrasignované, to znamená, že vyžadují podpis ministra nebo předsedy vlády..

Část moci se přesouvá i na předsedu Poslanecké sněmovny, jde o nekontrasignované pravomoci a o vyhlašování voleb do Senátu. Pravomocí vyhlašovat volby do Sněmovny pak disponuje předseda Senátu.

Aby tyto pravomoci na ústavní činitele přešly, není třeba skládat žádný slib. Je třeba „pouhé“ usnesení obou komor parlamentu nastalou skutečností.

Zdroj: http://domaci­.eurozpravy.cz/po­litika/196233-necekane-zemrel-prezident-co-by-dle-zakonu-cr-nasledovalo-vite-to/

.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

U nás to podle ústavy neni možné.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Emefej

Nejenom teoreticky, jde to i prakticky. Pan Zeman byl premiérem a nyní je prezidentem.

Pro ostatní nesprávně odpovídající – všimli jste si, že tazatel ve své otázce nepoužil výraz „současně“?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Smlouvyzdarm

Premiérem i prezidendem může být jedna osoba. Klaus byl premiérem i prezidentem. Zeman byl premiérem i prezidentem .. čili odpověď na otázku zní ano. Pokud bylo myšleno … jako ve stejnou dobu, a to asi bylo, tak tam si nejsem jist, ale nevzpomínám si, že bych někde zahlédl, že by to takto přesně bylo stanoveno nějakým předpisem, který by to výslovně zakazoval, byť asi souběh funkcí odporuje logice a zvyklostem, jak by dodali ústavní právníci.
Doplnění: odpověď jsem měl rozepsánu a po odeslání jsem zjistil, že obdobně už odpověděl Emefej…

Upravil/a: Smlouvyzdarm

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Nielen teoreticky, ale aj prakticky.

Na Slovensku je to tak, vlastne bolo tak. 2.3.1998 skončilo volebné prezidentské obdobie Michala Kováča a 3.marca 1998 vláda prevzala do svojich rúk právomoci prezidenta a predseda vlády Vladimír Mečiar sa týmto stal zastupujúcim prezidentom do zvolenia nového prezidenta.

Podobne je to ošetrené aj v Českej republike.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

Emefej: Otázka je ale položena takovým způsobem, že rodilému Čechovi je jasné že se tím myslí jedno konkrétní období. Ke zmatení by mohlo dojít jen v případě že tazatel či odpovídající nemají český jazyk dostatečně zažitý.

(kromě oficiálních pravidel a strojových/slov­níkových překladů k jazyku patří i znalost o jeho praktickém používání, která se právě používáním předává a i postupně pomalu mění)

před 2279 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Ad Dochy, mám stejný názor.

Je pravda, Gestas mohl otázku formulovat přesněji. Ale ví, že současný prezident byl i premiérem. Stejně Klaus byl premiérem i prezidentem.

Ale slovo „teoreticky“ vede k tomu, že jde o souběh funkcí.

před 2279 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Emefej

Nesouhlas. Aby to bylo jasné, měl při absenci výrazu „současně“ mezi slovy premiérem – prezidentem použít spojku i.

před 2279 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Nemyslím si. Tenhle výklad mi zkrátka ze znění otázky připadá naprosto nesmyslnej. Premiér nemůže být prezidentem a prezident se nemůže stát premiérem. Současný premiér by se teoreticky někdy mohl stát prezidentem, současný prezident… no to už těžko… 😉 OK, současný prezident byl kdysi premiérem. Přesto u nás nikdo nemůže být prezidentem a premiérem (současně) (Ať dělám co dělám, já tam to „současně“ cítím i když tam není napsané)

před 2279 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
led

malé pripomenutie prax v mojej odpovedi, teória v dˇalších odpovediach.
Významovo voľne, nie citácia zákona o štátnych funkcionároch:
Na obdobie bez voleného prezidenta jeho povinnosti a právomoci preberá vláda. Predseda vlády vtedy vykonáva funkciu predsedu vlády a prezidenta súčasne.

před 2279 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Jo jasne. S tim souhlasim. Ale porad je to „jen“ premier 😉

před 2279 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

(To je mimochodem něco za co mně stírá kolega pokud jde o AJ – napíšu něco věcně i gramaticky (občas) správně, podle mého mínění i zdvořile, a pokud mu to nechám ke korekci tak se pak občas zeptá zda s dotyčným budu chtít ještě někdy jednat, nebo zda se vážně pokouším rozpoutat 3. světovou. Také na mně stále svaluje brexit – v období kdy probíhalo v UK referendum měl dovolenou)

před 2279 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek