Avatar uživatele
kurec

Mohl bych uškodit svému počítači, kdybych chtěl napájet z USB portu 12V 0,19A větráček?

Zajímavá 0 před 2520 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
cochee

Mohl a nemusel. Záleží na konkrétním modelu toho větráku (jeho konstrukci). Dá se předpokládat, že napájením 5 V = bude ventilátorek papat o něco více než těch 190 mA při 12 V. Takže uspokojivou odpověď ti dá pouze ampérmetr, kterým změříš protékající proud větrákem při napájení nějakými pěti volty (nejlépe stabilizovaný zdroj, ale bude stačit i lepší USB nabíječka, lepší – tím myslím nějaká, co umí alespoň 750 mA). Naměřený proud by se neměl blížit (a v žádném případě převyšovat) 500 mA, což je norma pro maximum proudu poskytované rozhraním USB.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dr.luha

USB má výstup 5V/500 mA. Pokud má větráček elektronickou komutaci, tak by mu možná 5V pro funkci nestačilo.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Roman71

Pokud bude ke spolehlivému roztočení větráčku stačit 5V, což je méně než polovina, bude mít spotřebu pod 95mA. Při zatížitelnosti portu do 500mA je to necelá pětina maximálního proudu spotřebovaného ventilátorem.

Nebudou to nijak závratné otáčky, ale na proudění vzduchu to bude stačit :)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Proč to vůbec chceš páchat? Pravděpodobně port nepřetížíš, protože regulace toho větráku při takto nízkém napětí zkrátka větší proud neprotlačí cívkama motorku (ale bez záruky, je lepší to ověřit měřením). Je tu značná šance, že se Ti ten větrák ani nerozeběhne. Lidé co kdysi chtěli mít tichý počítač často připojovali 12V větráky na 7V – právě proto, aby se vůbec roztočili.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mzm

Drobné korekce:

  • 0.5A má dle normy USB2, USB3 dodá 0,9A
  • napadá mě jeden způsob jak by mohl větrák na 5V mít větší proudové nároky jak na 12V, ale silně pochubuju, že tomu tak bude.

Všechny USB porty jsou proudově „hlídané“, pokud dojde k přetížení (zkratu), jejich řadič napájení vypne – pro PC/NTB to platí prakticky bez výjimky.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Nemohl. Při menším napětí se pouze sníží jak výkon, tak i proud. Ale větráček asi nebude pořádně fungovat, jeho výkon bude nízký a větrání slabé. Takže doporučuji třeba napaječ 12 V DC s transformátorkem, třeba pro napájení předzesilovače TV antény. Proudově (190 mA) by to měl bez problémů zvládnout a funkce větráčku by byla spolehlivá.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek