Avatar uživatele
Džanička

Mohly by jste mi doma vyhrabat opravdu staré recepty na chléb po babičkách a prababičkách?? Slibuju že všechny zkusím..

Doplňuji:
Měla jsem na mysli nějaké odskoušené recepty, nemusíte mi vkládat nějaké odkazy ;o)

ocko děkuji za pobavení s těma kuličkama, hahaha..

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? iceT, hanulka11, Illines před 4426 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Džaničko, jenže moje babička byla „odokovka“. Pamatuji si, že chléb dělala z pšeničné a žitné mouky a poměr byl 2:1. Potom přidávala kvásek, sůl a někdy kmín. Těsto muselo být dost tuhé a kynulo na pomoučené ošatce. Potom ve vsi zřídili pekárnu a naši pec zbourali. Babiččin chleba byl dobrý, ale ten z pekárny byl chutnější. Nevím proč.
Ten recept mi připomněl dceru, která kdysi přijela z koleje s tím, že holky chtěly po vánocích recept na „moje kuličky“. Když jsem začala diktovat, dcera to nevydržela.
Začala jsem tím: Vezmi plech nepovedeného cukroví. Nejlépe oříškového…
Doplňuji:
Rádo se stalo. Mám legraci ráda.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
suaeda

Moje babrle dělala chleba ze žitné mouky. Postup byl před x lety následující. Přinesla se díž ve které byly zbytky starého těsta. Zbytky těsta se omladily žitnou moukou s vodou a vytvořil se kvásek o konzistenci (jako když se našlehá piškotové těsto). Druhý den se přidala hlavně žitná a částečně výražková žitná mouka, sůl, kmín a vše se v díži pořádně promíchalo. Byla to pěkná dřina. Po vykynutí těsta se vypracovalo cca 12 pěkných 2 kg bochanů. Po vykynutí v ošatkách jsme chleba potřeli vodou a pomocí karbovky (tyčky) jsme je zformovali. Potom jsme je pomocí lopaty, podobné jako známe z pohádky o perníkové chaloupce sázeli do dřívím vytopené pece. Celý proces výroby chleba trval 2–3 dny. Takto udělaný chleb vydržel i dva týdny aniž by se kazil, nebo začal být kyselý. A chuť měl výbornou.
Moc jsem neporadil. Ale pokud někde seženu dobrou klasickou žitnou mouku, tak si vypěstuji pravý domácí kvásek (trvá to cca 5–7 dní) a pak si upeču i dobrý chleba v klasické troubě.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Já žádné nemám,ale zajímavé jsou na : http://kuchar­ka.vareni.cz/sta­re-recepty-27103/?seradit=na­zev&filtr=pri­loha&pageID=3

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Damiana

Posílám odkaz, ale budiž mi omluvou, že recept na tenhle tradiční NY chléb mám vyzkoušený, peču ho docela často a opravdu všem vřele doporučuji. Tady je navíc i video, takže chuť na něj bude ještě větší.

Ad Ocko: Jestli hodně ráda „kůrčičky“, mohl by se hodit i tobě…:-)

http://www.cu­ketka.cz/?p=788

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

Suaeda mne taky pobavil. Díky.
Žitná mouka se samozřejmě sehnat dá. Dá se sehnat v marketech, prodejnách racionální výživy, ale také ve mlýnech. Já ji koupila v Pejšově mlýně v Sedlčanech. Chleba peču z téhle mouky normálně. Pokud ho upeču v domácí pekárně, nemá tak úžasnou kůrčičku. Když jenom žitný chléb dám do trouby, tak se rozteče. Takže proto přimíchávám pšeničnou mouku, nechám po vykynutí těsta v pekárně ještě dokynout na vále v kuchyni a potom chleba peču v troubě. Je opravdu moc dobrý.

před 4426 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek