Avatar uživatele
England1522

Mohly se lidé z komunistických států se odstěhovat do jiného kom. státu?

Ahoj, mohly lidé kteří žily v zemi s komunistickou vládou žít například v jiném státě také s komunistickou vládou ? např: Čechoslováci žily v Drážďanech ve východním Německu (kdysi NDR) :) děkuju

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? carpediem před 3432 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Lamalam

Nevím jestli to bylo bez obtíží, ale za jistých okolností to bylo možné. Rodiče mého manžela se přistěhovali do ČSSR z NDR okolo roku 1980. Na ZŠ jsem měla spolužačku Elenu, její rodiče se přistěhovali z Bulharska.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
MK44

Teoreticky ano, ale v praxi záleželo na tom, odkud kam, jak kdo byl „nahoře“ zapsán a jaké měl ke stěhování důvody. Snazší to bylo, když šlo o stěhování v rámci příbuzenstva (srov. film Kolja) nebo z důvodu zaměstnání v souladu se zájmem státu a RVHP apod. Obecně však státy na nějakém soukromém „potulování“ obyvatelstva mezi nimi neměly zájem. A pokud úřady nabyly podezření, že nemáte až tak „kladný vztah k socialistickému zřízení“, měl jste utrum a nedostal jste se přes čáru.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
isteron

Mám v rodine švagrinú z Leningradu, od r. 1962. Prišiel za ňou aj jej mladší brat. V práci som mal kolegu, ktorý sa priženil z Maďarska na Slovensko, a pracoval so mnou v štátnej firme.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Emefej

Jaké byly přesné podmínky a zda platily pro každého, to nevím, ale šlo to.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek