Avatar uživatele
Psychotic

Mohu bránit třetí osobu stejnou razancí, jako by šlo o sebeobranu?

Řekněme že zločinec útočí na neznámého člověka nožem, já jdu zrovna kolem. Můžu prostě strílet a zachránit té osobě život?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Lorrien před 3809 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Tady platí krajní nouze podle TZ a je to k odvrácení nebezpečí, zapomeň na střelbu, to by byla vražda, ale můžeš vystřelit do vzduchu k odvrácení útoku.
-
Lidi si pletou nutnou obranu a krajní nouzi, něco o tom ► http://akademie-shield.cz/nutna-obrana-a-krajni-nouze/

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Hamon

Neber to jako univerzální odpověď – každou situaci je potřeba posuzovat zvalášť.
Ano, jestliže je ohrožený život jiné osoby, můžeš ji bránit za použití násilí a případně útočníka zlikvidovat.
§ 29 TrZ – „Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací přímo hrozící nebo trvající útok na zájem chráněný tímto zákonem, není trestným činem. Nejde o nutnou obranu, byla-li obrana zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku.“
Doplňuji:
cesilko: ano, lidé si to pletou a ty jsi příkladem :) Jestliže jde o odvracení útoku, pak jde o § 29 TrZ, nutnou obranu. Samozřejmě je možné použít zbraň proti pachateli.

Upravil/a: Hamon

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
klumprt

Jde o případ nutné obrany. Při nutné obraně není podstatné, zda chráním svůj život, nebo život někoho jiného. Odvracet střelbou útok vedený nožem by pravděpodobně byl přípustný způsob nutné obrany, záleží však na mnoha okolnostech. Razance útoku může být vyšší, ne však zcela zjevně nepřiměřená. Např. pistole proti pěstnímu útoku ze strany vozíčkáře by asi neprošla 🙂

Neplést s krajní nouzí. Podle § 28 tr. zákoníku (krajní nouze):

„čin jinak trestný, kterým někdo odvrací nebezpečí přímo hrozící zájmu chráněnému trestním zákonem, není trestným činem.
Nejde o krajní nouzi, jestliže bylo možno toto nebezpečí za daných okolností odvrátit jinak anebo způsobený následek je zřejmě stejně závažný nebo ještě závažnější než ten, který hrozil, anebo byl ten, komu nebezpečí hrozilo, povinen je snášet.“

Při krajní nouzi nejde o útok pachatele, ale o nějaké nebezpečí (např. požár, povodeň, kolaps řidiče autobusu apod.)
Při požáru např. můžu vykopnout dveře cizího bytu a porušit tak domovní svobodu jiného a poškodit jeho majetek, abych ho zachránil před uhořením. Nebo zkolabuje řidič autobusu a já můžu toho řidiče nahradit za volantem a řídit autobus k bezpečnému zastavení i když budu zrovna pod vlivem alkoholu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

V zásadě ano.
Ale dobře si pohlídej, kdo je v té „dvojici“ útočníkem (zločincem) a kdo obětí.
😉

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zzzzz

Střílet může jen člověk, který vlastní zbrojní průkaz, pokud ho vlastníš, tak bys měl právní normy v tomto směru velmi dobře znát. Já zbrojní průkaz mám a střelbu bych si hodně rozmýšlela, naše právní úprava je v tomto často proti oběti. Když už bych byla nucena střílet, tak bych střílela do noh. Další věcí je, že bys měl umět velmi dobře střílet, aby si netrefil oběť místo pachatele.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek