Avatar uživatele
Tw!st

Mohu mít paralyzér namontovaný na svém kole jako bezpečnostní systém?

Osobně si kolo vždy zamykám, inspirovalo mě ale jeden experiment na youtube, kdy na kolo dali třeba žhavící podsedák, nebo silný paralyzér, který když se na kole schovaným tlačítkem nevypne, tak dá elektrický výboj komukoliv, kdo s ním odjede. Za předpokladu, že bych si nechal paralyzér namontovaný na kole, kolo postavil do stojanu na kola a nezamčel jej a zloděj by pak kolo vzal, rozjel se a dostal by elektrický šok, který by mu způsobil zdravotní potíže, hrozil by mi nějaký postih? Kolo je přece můj majetek, je to jako kdyby někdo někomu ukradl kolo, které má nefunkční brzdy, zloděj by se rozjel do plné rychlosti, pak by tím pádem nezabrzdil a srazil by auto. Copak by měl majitel kola nějaký postih? Nebo by si snad měl majitel kola postavit ke kolu ceduli: „Milí zloději, za předpokladu že chcete ukrást tohle kolo, v zájmu vaší bezpečnosti dbejte na to, že u kola nefungují brzdy, proto s ukradeným kolem běžte raději pěšky, děkuji -majitel kola.“

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? gecco, Kulpix před 2598 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
gecco

Myslím, že ano – ale to zařízení by nesmělo přímo ohrozit život či zdraví ´zloděje´…
😉
Viz analogie s tím samostřílem v opakovaně vykrádané chatce…
___
Ale třeba se k tomu vyjádří právník…
😉

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Sice si nemyslím, že by cyklista srazil auto, ale nefunkční brzdy jsou jeho riziko. Kdežto dát někomu ochromující výboj, zvláště za jízdy, by se dal přirovnat k pokusu o vraždu. Nepřiměřená ochrana, jako paralela k nepřiměřené obraně.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
luckykubrt

Zloděj si za všechno utrpení může sám. V Bibli se jasně píše: „Zloděj, ať již nekrade, ale koná Pánovo dílo.“ Tím je kázat dobré poselství míru a pokoje jak tomu učil Ježíš. Potom má naději, že přežije velké soužení jimž budou ničemní trýzněni (dočasně, ne věčně). Na druhou stranu zraňovat někoho ůmyslně taky není správné (sami se nemstěte milovaní, ale dejte místo zlobě). Jen v sebeobraně, např. před těmi, kteří by se ti snažili uříznot hlavu. Ať nám Bůh Jehova žehná !

Upravil/a: luckykubrt

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek