Avatar uživatele
Kelt

Mohu se dozvědět informace od notářky kdykoli?

Matka je vdova a žila s mým bratrem, já bydlím v jiném městě. Dozvídám se od bratra, který to ví od jiných lidí, že matka na mne přepsala dům. Přitom si myslím, že by to fyzicky nezvládla a navíc u daného jednání jsem nebyl a nic nepodepisoval. Danou skutečnost se dozvím až v případě dědického zřízení po matčině úmrtí. Poví mi notář, zda matka podala závěť ještě v době, kdy matka žije? Matka si už nic nepamatuje, takže na její odpověď se nemohu spolehnout.
Otázkou je , odkud se tento fakt dozvěděli jiní, ale já chci znát reálný stav? Mám tedy právo požádat notáře o odpověď a on mi musí tuto záležitost zodpovědět? Máte s tím někdo zkušenosti, nebo právní vzdělání? Děkuji předem.

Zajímavá 0 před 2198 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
ivzez

Domněnky či dohady cizích lidí nic neznamenají a notář
Vás o závěti nesmí informovat, dokud Vaše matka žije.

Snad Vás uklidní vědomí, že bez Vašeho souhlasu a vědomí „na Vás
nikdo nic nepřepsal“. V případě nemovitosti by nešlo o přepsání, ale
o dar, který byste musel přijmout. Teprve na základě darovací smlouvy
a přijetí daru by katastr nemovitostí zanesl změnu.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Lamalam

Přepsat dům nejde. Může ti ho odkázat (to se dozvíš až v dědickém řízení) nebo darovat, v tom případě bys musel podepsat darovací smlouvu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Mc Merkurion

holky mají pravdu, dům bez „jako by tvého souhlasu ti může odkázat“, ale na rozdíl od darování, kdy by jsi u toho musel být a byl by celej tvůj, v případě dědictví, jelikož i ostatní dědici mají nárok na určitou částku v případě vydědění, je možné, že nějaká část připadne i jim …

před 2196 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek