Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Monitor často nenaběhne, pc se často zasekává/sam se restartuje

Dobrý den přeji,

mám dva roky starou PC sestavu (sestava: Zdroj SEASONIC S12-550 Energy+; WESTERN DIGITAL Caviar SE16 640GB SATA II; INTEL Core 2 Duo E8400 3,00GHz;CoolerMasterElite 332; ASUS P5E, 4GB DDR2 800MHz A-DATA; SAPPHIRE HD 4870 512MB DDR5 ATI Radeon HD 48700, OS Vista Home Basic 64-bit) a cca rok starý monitor LG.

Vše funguvalo výborně. Ovšem posledních cca 14 mi počítač začíná blbou. Začalo to pouze tím, že jsem měl občas potíže se zapnutím PC => zapnul jsem jej, normálně PC (bedna) fungovalo, nicméně monitor nic neukazoval - pouze problikávalo světélko (jako by nebyl zapojený v PC) => vypnul jsem tedy PC a podařilo se vše rozběhnout až třeba na 5. pokus. (při nenaběhnutí monitoru je slyšet větrák - jede celou dobu nějak na max; jakmile se ale dostanu k pokusu, kdy monitor normálně naběhně opět už větrák normálně slyšet není).

Posledních pár dní se ovšem problém stupnuje a já nevím, co s tím.

Posledních pár dní se k tomuto přidalo následující: Počítat často po naběhnutí OS zamrzne (někdy se sám po par vteřinách restartuje, někdy ne), popřípadě zamrzává někdy v průběhu užívání. Pokud zamrzne a dojde k restartu, tak po opětovném načtení pozoruji jasné zpomalení PC (načítání OS, programů trvá znatelně pomaleji a i jeho následné používá je značně zpomalené).

Nemáte někdo, prosím, aspoň tušení - v čem by mohl být problém? Za každou radu budu vděčný, děkuji.

Předmět Autor Datum
Něco bude 100% s hardwarem. Jestli se do Windows dostaneš, tak vypni automatický restart, měla by se…
marekdrtic 16.05.2010 09:48
marekdrtic
zkus si spustit cpu-z, jestli je takt v pořádku. nemáš si kde půjčit jiný zdroj? není moc starý, ale… poslední
lední brtník 16.05.2010 10:57
lední brtník

Něco bude 100% s hardwarem. Jestli se do Windows dostaneš, tak vypni automatický restart, měla by se pak zjevit někdy BSOD (znění pak opíšeš sem). Nejdříve vyndej (vše při PC vytaženém ze zásuvky) datové kabely, grafiku a RAM, očisti kontakty gumou (pryží) a dej nazpátek. Jestli bude problém přetrvávat, tak pokud máš v počítači více RAMek, tak tam dej jenom jednu a potom jenom druhou. Jestli to s jednou půjde a s druhou ne, tak je ta druhá špatná. Ještě je obě zvlášť pro jistotu potom překontroluj MemTestem. Jestli dopadne MemTest v pořádku, další na řadě je asi pevný disk. Vyměň datový kabel (stávající může být zlomený nebo poškozený), jestli nepomůže, zkus tam dát jiný disk. To znatelné zpomalení programů a načítání je způsobeno tím, že se disk přepnul do PIO modu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru