Avatar uživatele
Zbynas

Mončiči, vznik, máte někdo?

Ahoj, měl bych dvě prosbičky. Nemáte někdo rozsáhlejší informace o vzniku legendárních „mončiči“? A poté, máte je někdo? Jsem sběratel a jsem ochoten zaplatit několik stovek až tisíc (dle stavu). Díky ;)

Foto pro neznalé: http://www1.bir­dz.sk/uc/pl/0/­e/0efa1661d95140­0f51257812a0796847­.jpg

Doplňuji:
Všem děkuji za odpovědi, ale jako sběrateli jsou mi veškeré informace známé, spíše jsem myslel, jestli zde nenarazím na podobného sběratele, který by mě odkázal na nějaké obsáhlejší materiály … OVŠEM musím upřesnit, že se jedná o mončíčáky původní z japonska (1974), ne ty, které se nyní vyrábějí s bryndáčky apod. To je akorát trapná kopie originálu. Originál je dnes pomalu k nesehnání. Přesto se ceny kusů pohybují od 50 Kč do 400 Kč (dle stavu). Já bych nabídl mnohonásobně více, jelikož jsem si vědom hodnoty těchto mončičáků – přeci jen – nevyrábí se už přes 20 let. Spousta lidí je má doma, ani o tom třeba ani neví. Ještě nedávno jsem našel i dost lidí, kteří je nabízeli za směšné ceny na „…“ jednom internetovém portále. Někteří lidi si totiž neuvědomují jejich cenu. Říkám to na rovinu, podívejte se na foto, pokud máte doma, zaplatím dobře. Pokud o nich víte něco více nebo víte o nějaké knížce o nich, prosím o odkaz (na internet, knihu, … cokoliv). Děkuji moc :)

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Werwolfo, pája139 před 3793 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

MONCHHICHI – mončičáčí historie
Mončičáci, vlastním jměnem Monchhichi, se zrodili v hlavě pana Sekiguchiho z Japonska. Před více než třiceti lety si vyjel na výlet do Německa a při návštěvě obchodu s hračkami uviděl překrásnou panenku. Zalíbila se mu natoli, že se rozhodl podle ní vytvořit novou hračku pro děti. Hračku, která by dětem přinášela poselství o kráse lásky a přátelství.

Pan Sekiguchi chtěl, aby nová hračka měla obliček, ruce a nohy z plastu, tak jako německá panenka. Tělíčko si představoval měkoučké a příjemné na mazlení. A mělo by to být narozdíl od panenky mláďátko nějakého zvířátka. A za několik let práce a vymýšlení se v roce 1974 narodil první páreček Monchhichi. Kluk a holka.

Původně se Monchhichi prodávaly pouze ve dvojicích, s dvěmi různými podobami holčičky – smějící se a se slzičkami, jsou to ale slzičky stěstí a smíchu. Po dvou letech, v roce 1976 byl otevřen pro mončičáky první butik s oblečením, později i dalšími doplňky. Můžete tak mít pro svěho mončičáka jako nábytek či hodinky, pro děti či dospělé trička, penál či držák na post-it papírky.
Řadou proměn prošla od doby svého vzniku i samotná figurka – změnil se materiál kožíšku a v roce 1985 se změnila barva očí z modré na hnědou. I když samozřejmě existují v mnoha barvách, základní barva mončičáků je stále středně hnědá.

A zatímco u nás známe Monchhichiho jako mončičáka (takhle jsme mu tedy alespoň říkali u nás ve škole my), ve Francii mají Kikiho a v Anglii to je Chic-a-boo. Byl a stále je oblíbený v celém světě, v Japonsku existuje speciální museum jen pro něj a pan Sekiguchi má úspěšnou hračkářskou firmu, kde se rodí noví a noví Monchhichi.

Největší běžně vyráběný Monchhichi měří 80 centimetrů a červený bryndáček. A je stejně tak roztomilý jako byli všichni naši mončičáci 🙂

http://www.ro­dina.cz/scrip­ts/detail.asp?id=3233

Zkuste se podívat na inzerci, kde mončičáky nabízejí
http://www.mi­mibazar.cz/ro­dinne_fotogra­fie.php?album=90966

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?iceT Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
iceT

Mončičák je druhově neurčitelné plyšové zvířátko. Nejčastěji má dětský obličej s velkýma očima a velkýma ušima. Často si cumlá palec. Kolem roku 1985 to byla v Československu velmi oblíbená dětská hračka. Nejprve byla k dostání pouze v prodejnách Tuzex, později ji bylo možné koupit i v běžných obchodech. Původem pocházela z Japonska.

Rozsáhlejší informace nemám,a mončičáka jsem nikdy nevlastnila.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
arygnoc

Tento rozkošný plyšák bol uvedený na japonský trh v roku 1974.
neskôr v roku 1980 bol predstavený aj seriál, ktorý postavičke prispel na popularite

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Werwolfo

Myslím, že babička měla přesně ty, co jsou na obrázku vpravo, toho růžového a modrého :) Nevím, jestli je pořád ještě má…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek