Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Case s infra nebo infra ovladani pro SetTopBox

Zdravim vsichni.
Kdyz jsem si vytvoril takove dokonale reseni televize, rad bych k nemu idealni hardware.
Idealni podminky: male, vykonne (nejlepe s hardwarovymi dekodery videa), nehlucne (zadne rotacni casti), LAN konektivita, vystup hdmi (k televizi) nebo DVI+zvuk (k monituru s repracky) a dalkove ovladani, kterym by masina sla i zapnout.

Existuji skrine (ovsem nesplnujici pozadavek levne ani male) urcene pro HTPC s integrovanym dalkovym ovladanim. To je vsak reseno interni PCI kartou a nema podporu v linuxu.

Existuje take spousta modulu dalkoveh ovladani (do USB, do Serioveho portu), ale z tech nelze ziskat zapnuti pocitace.

Nejschudnejsi mi zatim prijdou kompletni pocitace zalozene na Nvidia ION s intelem Atom (neco na tenhle zpusob), vymenit disk za malou flesku a dopnit o nejak DIY (do it yourself) reseni dalkoveho ovladani.

Nemel by nekdo tip, jak to udelat bez pajeni?

JR

Předmět Autor Datum
Existuje take spousta modulu dalkoveh ovladani (do USB, do Serioveho portu), ale z tech nelze ziskat…
gd 27.11.2009 16:12
gd
Šlo by to určitě zbastlit. Muselo by se to napájet z externího zdroje (trafo). Poté by stačil jednoč…
FixExa 27.11.2009 21:13
FixExa
Softwarova vybava viz clanek (ceka na zobrazeni) :-) to neresim. Nalezl jsem velice jednoduche zapoj…
JR_Ewing 27.11.2009 21:38
JR_Ewing
Řešíš tady věc, kterou jsem vyřešil už asi před 5 lety. Základ je USB převodník od Igora Češka, dopl…
mia 28.11.2009 10:56
mia
To zni velmi zajimave :-) to je fakt :-) diky. Vlastne tedy staci jakykoli usb prijmac lehce pouprav…
JR_Ewing 28.11.2009 11:06
JR_Ewing
A je nutný jeden IR ovladač v místnosti.
FixExa 28.11.2009 12:17
FixExa
Mno, zalezi na tom, kolik za to chces dat. Existuji infraky (i cele "kejzy" s infraky), ktere se zap…
mif 28.11.2009 11:14
mif
Opet, software a vybava viz clanek (ceka na zobrazeni). Tohle je jen frontend, nahravaci kapacita je…
JR_Ewing 28.11.2009 12:12
JR_Ewing
Omlouvam se za svuj nazor.
mif 28.11.2009 12:19
mif
Ja se spis omlouvam za reakci :-( Nemela vyznit tak agresivne.
JR_Ewing 28.11.2009 12:25
JR_Ewing
To nic :beer: poslední
mif 28.11.2009 13:05
mif

Existuje take spousta modulu dalkoveh ovladani (do USB, do Serioveho portu), ale z tech nelze ziskat zapnuti pocitace.

Ja to mam vyresene tak, ze cely okruh (radio, televize, PC...) mam na jedinem vypinaci u vypinacu svetelneho okruhu u vstupnich dveri pokoje. Kdyz vejdu do pokoje, jednim vypinacem se zapne cela strojovna a zaproven se jim i da vypnout vecer pri odchodu. Zadne Stand-by, neco se tim take usetri. :-D

Nemel by nekdo tip, jak to udelat bez pajeni?

Pajka neni zapotrebi - jen sikovny zednik, co po upravach zatahne stenu. Vzhled je ale perfektni, nikdo nepozna, ze vypinac neni od svetel.

PS: pocitac se vypne driv, nez dojdu ke dverim a zaskrtim mu privod.

Šlo by to určitě zbastlit. Muselo by se to napájet z externího zdroje (trafo). Poté by stačil jednočip něco na základu 8051 nebo PIC, který by na základě naprogramovaného tlačítka (zapnout/vypnout) z dálkového ovadače spojoval pomocí relé kontakt "zapnutí počítače". Relé by bylo zapojeno paralelně k ovládání na počítači. Poté by muselo být vyřešeno, také to, aby po opětovném zmáčnutí tlačítka (zapnout/vypnout) ten počítač jenom vyplulo. Senzor na nějaké diodě nebo na větráku. Svítí/Točí se = počítač běží. Na ovládání počítače by musel být další senzor zapojený do USB nebo serial. To by už bylo jedno. Jako počítač by posloužil nějaký "Barbone", který by měl obě čidla přidělané do krytky 3,5. Nic by nebylo poznat.

Disk bych zvolit SSD, síť na desce, procesor nejlépe Atom, jinak standard + chladič (podtaktovat), grafika pasiv + větrák noctua, soft linux (lirc, kaffeine, vlc, amarok, apache, ...) nebo přímo projekt LinuxMCE nebo tak něco.

Řešíš tady věc, kterou jsem vyřešil už asi před 5 lety. Základ je USB převodník od Igora Češka, doplněný o elektroniku z dvou tranzistorů, jednoho relátka a pár okolních součástek. Základ je právě to relátko, které je v klidovém stavu PC vypnuto a přepojuje infračidlo z USB převodníku k dvoutranzistorové elektronice, což je vlastně detektor, usměrňovač a spínač. Pokud posvítíš na čidlo ovládačem, sepne elektronika, zapne PC, relátko se přepne napětím 5V z PC do sepnutého stavu a přepojí IR čidlo k USB převodníku, takže další impuls už PC nevypne. Po vypnutí PC zmizí 5V, odpadne relátko a zařízení je připravené k opětovnému zapnutí.

Bohužel, bez pájení se to neobejde.

Mno, zalezi na tom, kolik za to chces dat. Existuji infraky (i cele "kejzy" s infraky), ktere se zapoji na interni USB, pricemz zapinani PC je reseno redukci (prubezkou) mezi PSU a deskou. Do samohrajek velice uspesne montuju zarizeni IMON od Eurocase (nesmejte se - tenhle HW/SW je narozdil od zdroju jmenovane firmy prekvapive funkcni a blbovzdorny :-)), cena je ale (i na muj vkus) dost prehnana.

SSD disk je do HTPC idealni vec, ceny ovsem nejsou zdaleka lidove. Dobre je strcit tam standardni HDD s nizkym RPM a green funkceni, cele to pak podporit silencery. Nesetri na kapacite! Do samohrajky (ktera ma plnit i funkci digitalniho recorderu) pod pultero nejdi.

Zapomen na Atombordel, ac by byl podporen jakoukoliv technologii (vyborny ION). Tento CPU je vsech shitu veliky vladce a velmi brzy bys jeho nakup olitoval. Vol nizkoprikonova dvoujadra (na tyto aplikace je jedno, jestli AMD ci Intel - ber to, co je tvemu myokardu blizsi) z "dvojkove" rady (X2 II, C2D 7xxx). Ver mi - ono to HTPC je vlastne normalni pecko, a casem zjistis, ze se na tom daji delat i jine veci, nez jen cucet na filmy. Pak budes Atoma proklinat smutnym hlasem.

Opet, software a vybava viz clanek (ceka na zobrazeni). Tohle je jen frontend, nahravaci kapacita je na serveru. Atom je idelani, maly prikona a diky IONu vestaveny dekoder videa.

Hledam opravdu jen SetTopBox, jakokoli jine vlastnosti do obyvaku nehodlam tahat. Velky skrine s obrovskymi disky do obyvaciho pokoje opravdu nepatri.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru