Avatar uživatele
anonym

Mozek se může operovat za vědomí pacienta, protože necítí žádnou bolest a dotyk?

To by mi vysvětlovalo scénu z pokračování Mlčení jehňátek viz:

Vlnu odporu pozvedla zvláště jedna scéna z Hannibala, která by ovšem mohla vstoupit do labužnických kuchařek. Recept zní následovně: Vybranému spolustolovníkovi naříznete kůži na lebce, vršek sejmete jako pokličku, opatrně stáhnete blánu, z mozku vyberete tu část, která dotyčnému nebude chybět – v daném případě prý jde o buňky, jež z něj dělají nezdvořáka -, pak zprudka osmahnete na oleji a ihned podáváte: témuž člověku, z něhož jste surovinu odebrali.

Zdroj: http://kultura­.zpravy.idnes­.cz/v-pokracovani-mlceni-jehnatek-vystridala-fosterovou-mooreova-p7e-/filmvideo.as­px?c=A010109_140232_fil­mvideo_brt

Zajímavá 0 před 2835 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
cochee

V zásadě ano. Bolest je vyvolávána zakončeními nervů – receptorů bolesti. Ty jsou v kůži, v mozku ne, protože je sám složen z téhož typu buněk. Takže bolestivé by mělo být jen narušení kůže v místě, kde se bude vrtat lebka, to se lokálně znecitlivuje. Operatér pak naopak potřebuje pacienta při vědomí, protože s ním komunikuje a pozoruje jej, jestli při zákroku není zasaženo nějaké důležité mozkové centrum.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek