Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Castecna nefunkcnost disku

Ahoj. Mám takový problém s diskem. Ani přesně nevím jak se to stalo. Je to Seagate Barracuda 7200, 80 GB, SATAII. Nedávno jsem ho, inspirován poradnou:), odpojil za běhu a slyšel jsem jak mu došla ta energie, jak se snížilo točení. Ale pak fungoval normálně dál. Docela často ho přenáším, ale v dobrém obalu. Když jsem ho tedy včera opět zapojil, asi se to stalo. Zacvakalo v něm hlasitě, asi 4x a systém se nespustil. Windows XP. Rozjede se mi nabídka, kde zvolím buď nouzový stav nebo poslední známá konfigurace či běžné spuštění. Nic nepomáhá, i nouzák se sekne. Problém je v tom, že pokud by odešel fyzicky, nemělo by snad nic fungovat, né? Jenže nabídka výběru OS a i start do linuxu na druhé partition funguje, rozjede se i start windows, ale sekne se ještě na obrazovce s logem XP. Všimnul jsem si, že dole na černé obrazovce proběhne několik hlášek, která odkazují na nějaké soubory WIN XP a jsou tam cesty i s nějakými popisy partitions. Proběhne to bleskově, ale mohu to pause-nout a opsat v případě potřeby. Když připojím jiný disk, který jinak funguje a tento narušený nechám také zapojený, počítač se nerozjede vůbec - jen tmavá obrazovka. Když spustím linux, partition s windows není namountována s tím, že v NTFS je hláška o špatném posledním ukončení a mohu ji namountovat jen na vlastní riziko (zatím jsem neprovedl). Nevím co s tím, data mám samozřejmě na té první nepřístupné partition. Zálohu mám, ale tohle byl stav po roztřídění a to docela pracném :( Hlavně nechápu o jakou chybu se jedná, chápal bych, že je třeba nějak poškozený WIN, ale proč tedy nelze ani spustit počítač z jiného disku, je-li tento připojený? Díky všem za případnou pomoc.

Předmět Autor Datum
Odpajal si ho az po tom ako si klikol vpravo dole na zelenu ikonku a zvolil bezpecne odebrat hardwar…
MM.. 23.10.2008 14:19
MM..
Diky za odpoved. Tak tim odpojenim to asi nebude, protoze pak jeste nekolikrat po resetu fungoval. A…
Pat bez mata 23.10.2008 15:01
Pat bez mata
Uz si skusil sformatovat ten oddiel s Win? Dobre je pustit na to utilitu od vyrobcu disku (kazdy vyr…
MM.. 23.10.2008 17:57
MM..
formatovat nemuzu, jsou tam ty data - na utilitu se podivam, diky
Pat bez mata 23.10.2008 20:15
Pat bez mata
Máš možnost dát disk jako slave na jiném PC? Já to dělám na svém klonovaným diskem.
OtaDrak 24.10.2008 08:53
OtaDrak
data tam boli, ale uz asi nie su (resp. nie v stave citatelnom :)
MM.. 24.10.2008 13:36
MM..
to si nedelej srandu:.(, navic castecne ty win nabihaji, az pak se seknou.. tak snad to neni tak hro…
Pat bez mata 24.10.2008 18:26
Pat bez mata
Ked ho das ako slave tak sa uisti ze si disk spravne zapojil a naswitchoval, alebo sem napis presne…
MM.. 25.10.2008 00:48
MM..
rad bych se zeptal, jestli muzu poskodit ta data, pokud to prinutim se primountovat v linuxu ?
Pat bez mata 23.10.2008 23:56
Pat bez mata
Primountuj to read-only a mas istotu ze sa tam nic nezapise. Ano treba vyskusat linux ptz windows ak…
MM.. 24.10.2008 13:37
MM..
dik, zkusim
Pat bez mata 24.10.2008 18:27
Pat bez mata
Po startu do druhé partition (linuxu) data bezproblému přečtu (namountoval jsem projistotu jako read… poslední
Pat bez mata 25.10.2008 21:54
Pat bez mata

Odpajal si ho az po tom ako si klikol vpravo dole na zelenu ikonku a zvolil bezpecne odebrat hardware? Ak nie tak mas posahany filesystem, najlepsie nainstalovat Win nanovo vcetne formatovania.
Druha vec je ze bezne sata disky nie su vhodne na pripajanie/odpajanie za jazdy (neviem ktory pako ti to poradil). Problem moze byt v nesucasnom pripojeni/odpojeni datoveho a napajacieho kabla a vseobecne v tom ze mnoho dosiek s tym vobec nerata (ak to nie je eSATA), a dalsia vec je nemal by si s diskom robit narazy (ani jemne narazy) ked je zapnuty, mechanicky naraz pocas behu disku ti killne disk dost spolahlivo. U nejakeho volne polozeneho disku nemozes zabezpecit ze s po zapojeni o nieco neklepnes.

Diky za odpoved. Tak tim odpojenim to asi nebude, protoze pak jeste nekolikrat po resetu fungoval. Ale volne polozenej byl - oprenej o otevreny case a stul :) ale jinak v stabilizovane poloze. Jenze on castecne funguje (napr. ta linuxova partition), tak tomu uz vubec nerozumim. :-[

to si nedelej srandu:.(, navic castecne ty win nabihaji, az pak se seknou.. tak snad to neni tak hrozne, ne? hele vazne by to byl velky problem.:.(

Kdyz dam disk jako slave se prave PC vubec nerozjede, coz je divne, protoze kdyz je tam sam, tak ano.

Ked ho das ako slave tak sa uisti ze si disk spravne zapojil a naswitchoval, alebo sem napis presne ake disky mas kam zappojene a ako su najumprovane, na ktorom disku mas funkcne Win atd.
Po pripojeni druheho disku nezabudni nastavit v BIOSe ze z ktoreho disku sa ma bootovat. Co to znamena "vubec nerozjede"? To sa PC vobec nezapne ci co?

Po startu do druhé partition (linuxu) data bezproblému přečtu (namountoval jsem projistotu jako read-only, díky), takže provedu zálohu a zkusím disk kompletně naformátovat - jen mě zajímá, jestliže jsem slyšel to klasické cvakání cca 4x v disku, mám už tomuto disku přestat věřit ? Tj. mám to brát tak, že už může co nevidět kiksnout ? Nebo pokud projde testovací procedurou s kladným výsledkem, můžu na něj dál spoléhat ?:-[

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru