Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Mozilla Thunderbird, IMAP a přesouvání zpráv

Zdravím,
konečně po letech uvažování jsem se rozhodl začít používat pro správu svých emailových schránek poštovního klienta. Zvolil jsem Mozilla Thunderbird (nechci rozebírat proč), nyní je ve verzi 3.0.2.

Mám následující problém:

Ke všem mailovým schránkám se připojuji přes IMAP protokol. Vždy, když přesunu zprávu z jedné složky do jiné (v rámci jedné mailové schránky), v Thunderbirdu se mi vše v pořádku přesune, ale když se přihlásím do schránky klasicky přes webové rozhraní, zpráva není přesunuta, ale zkopírována - tedy existuje dvakrát - na původním i cílovém umístění.

Nemá s tím prosím někdo zkušenosti? Lze nějak nastavit, aby Thunderbird se zprávami pracoval správně? Vím, že přes IMAP protokol klient manipuluje přímo se soubory ve schránce (což je perfektní), ale proč se Thunderbird chová takto, mi není jasné. Poštovní klient v prohlížeči Opera se chová správně. Problém se děje u všech mých emailových schránek.

Při mazání zprávy se zpráva ZKOPÍRUJE do koše.

Děkuji moc za případné rady.

Předmět Autor Datum
Ve vychozim nastaveni Thunderbird presune zpravu do kose a v puvodnim adresari oznaci jako smazanou.…
JR_Ewing 02.03.2010 08:58
JR_Ewing
Děkuji, problém vyřešen, ani jsem nečekal, že to půjde tak rychle. Ještě než problém označím jako v…
Kuncek 02.03.2010 09:49
Kuncek
Nemam tuseni, pouzivam ponekud pokrocilejsi (ne zdarma) filtry na svem mail serveru, s timto zkuseno…
JR_Ewing 02.03.2010 09:58
JR_Ewing
Ok, nevadí, také používám filtry na svém mail serveru. Tím, že nesynchronizuju složku spam mi již na…
Kuncek 02.03.2010 10:09
Kuncek
Ja pouzivam vlastni mailserver ;-). Pri cestovani nezbyde nez pouzit webove rozhrani nebo mailserve…
JR_Ewing 02.03.2010 10:15
JR_Ewing
Tak to je luxus :-) Tak tedy nechám zatím SMTP tak, jak mám. Na koleji bude výchozí jedno, doma dru…
Kuncek 02.03.2010 10:18
Kuncek
když už, tak raději smtp.gmail.com SMTP server seznam.cz má několik vad, mezi které patří např. bin…
touchwood 02.03.2010 11:24
touchwood
To je možné, byla to moje první e-mailová schránka, kterou jsem opravdu používal, a dodnes ji částeč…
Kuncek 02.03.2010 13:03
Kuncek
Samozrejme schranku na gmaily si zalozit musis. Na druhej strane ta ju nikto nenuti pouzivat. Poznam…
fleg 02.03.2010 15:22
fleg
Ok, ale já ji tam zakládat nebudu, protože schránek mám dost a starat se o další by pro mě bylo zbyt… poslední
Kuncek 02.03.2010 19:25
Kuncek

Ve vychozim nastaveni Thunderbird presune zpravu do kose a v puvodnim adresari oznaci jako smazanou. To ovsem webove rozhrani nereflektuje (vyhodne je to, kdyz si smazes neco nechtene, tak ta zprava tam porad je, i kdyz ty ji nevidis).
Toto chovani se da nastavit, takze v nastaveni uctu > nastaveni serveru, kdyz zaskrtnes "po ukonceni provest udrzbu slozky s dorucenou postou", tak budou po ukonceni programu vsechny zpravy oznacene jako smazane fyzicky ze serveru odstraneny".

Děkuji, problém vyřešen, ani jsem nečekal, že to půjde tak rychle.

Ještě než problém označím jako vyřešený, zeptám se na jednu věc:
Včera mi Thunderbird automaticky stahoval z pošty i Spam koš a každou chvílí mi blikalo dole upozornění na několik nových mailů typu VIAGRA a podobně. Nastavil jsem tedy synchronizaci tak, aby se složka SPAM koš nestahovala do PC a zatím se to zdá být vyřešeno. Máš prosím nějaké zkušenosti s nastavováním spamu v TB? Viděl jsem v nastavení taky něco jako "Důvěřovat příznaku SpamAssasin", nevíš prosím k čemu je to dobré?

Ok, nevadí, také používám filtry na svém mail serveru. Tím, že nesynchronizuju složku spam mi již navíc nebliká dole nad systray každou chvilí nová zpráva typu spam, takže je to ok.

Jo, jestli ještě můžu poprosit, používáš SMTP server svého poskytovatele připojení k internetu nebo SMTP server toho, kdo ti poskytuje mail? TB po mě pořád chtěl nastavit SMTP server (což chápu), ale mailové rozhraní po mě žádné nastavení nechce (protože např. Centrum.cz automaticky používá svůj). Rád bych používal např. u Seznam emailu SMTP Seznamu a u Centrum emailu SMTP Centra, protože s notebookem cestuju a jsem zvědavý, jak budu na různých místech nastavovat klienta na odesílání mailů.

Taky se ještě zkusím podívat po nějakém doplňku na automatickou údržbu, používáme jeden mail dohromady s kolegou a pak by se nám zprávy pletly.

Ja pouzivam vlastni mailserver ;-).

Pri cestovani nezbyde nez pouzit webove rozhrani nebo mailserver poskytovatele posty. Pri vyuziti na domacim pocitaci je asi lepsi mailserver poskytovatele. I kdyz je to prast jako uder, sem tam se nektery z mailserveru treba seznamu dostane na black list, taktez se tam muze dostat mailserver tveho poskytovatele. To znamena, ze nektere servery z nej nemusi prijmat postu.

když už, tak raději smtp.gmail.com

SMTP server seznam.cz má několik vad, mezi které patří např. binární modifikace některých PDF souborů. Řešeno s podporou, byli úplně mimo.. (kdož máte PDF výpisy účtů z KB, můžete si otestovat, zda jim to ještě stále nefunguje - mě po této zkušenosti přešla chuť seznam.cz jakkoli používat.)

To je možné, byla to moje první e-mailová schránka, kterou jsem opravdu používal, a dodnes ji částečně používám.

>smtp.gmail.com
Nemám mail na googlu a nemám v plánu zakládat. Copak mě gmail pustí odesílat maily, když u něj nemám schránku? Mám internet od O2, tak doma použiju jejich smtp a na koleji využiju místní smtp. Z Centra mi odepsali, že smtp server neposkytují a je třeba využít poskytovatele.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru