Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Možná chyba grafické karty??!!

Dobrý den, mám docela zajímavý problém. Před časem se mi připojení externího monitoru k mému tablet pc notebooku HP tx1340es http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/product?cc=us&l c=en&dlc=en&tmp_geoLoc=true&product=3555495 nejevilo normální známky aktivity... resp. celé zobrazení bylo zelené, případně přepálený kontrast nebo podobné věci.
Tak jsem začal jednoduše a pomocí druhého pc otestoval všechny kabely, spojení, monitor i dokovací stanici. NIC! Všechno šlo jak má. Tak jsem to tolik neřešil, až mi příští den nenaběhla obrazovka ani na notebooku. Byla jednoduše černá. V té chvíli jsem si to nespojil a tak jsem resetoval do sleep mode, kde naběhl bez problémů a vrátil bod obnovy o týden. Říkal jsem si, že je to jediné co mi může pomoci. A on JO. Obrazovka na monitoru notebooku naběhla v pořádku. To jsem si pomalu ale spojil ty dvě věci dohromady, a začal přemýšlet, jestli nění chyba u mě. Tak jsem změřil teplotu na grafické kartě a zjistil, že je v klidu okolo 75 (NVIDIA GeForce Go 6150) a v zátěži okolo 85... v té chvíli právě odpadá externí monitor.
Tak jsem udělal snad docela logický závěr: přehřívá se grafika - přeci jen počítač tahám všude možně a nikdo jej nečistil. Dnes (ještě jsem se nepustil do vyčištění) mi monitor notebooku opět vypověděl službu a když jsem to rozchodil (velice zajímavý způsob - k notebooku jsem připojil jen na zkoušku externí monitor a on to opět naběhlo) tak mi nejde otevřít explorer.exe. Aplikace se sice ppustí, je i vidět v procesech po stisknutí ctrl alt del ale na obrazovce nic není - nezapne se! Tak mě napadá, jestli má vůbec cenu to ještě čistit, nebo jestli není grafika už mimo úplně (třeba se nějak poškodila - jde to?), nebo jestli to není vir? Každopádně budu rád za každou radu!!!

Předmět Autor Datum
Ty teploty grafiky jsou dost vysoké,tipnul bych to na přehřívání grafiky.Zkusil bych to vyčistit. Ta…
ajavar 29.03.2011 17:55
ajavar
A mohla se grafická karta poškodit definitivně?... stálou námahou v těchto teplotách (měl jsem za to…
Ondra HP 29.03.2011 17:59
Ondra HP
Ano,mohla.Ale jak říkám,zkusit vyčistit(případně pak ještě přeinstalovat ovladač grafiky),ale to je…
ajavar 29.03.2011 18:15
ajavar
grafika sa moze poskodit kedykolvek. trebars aj kvoli mechanikcemu tlaku a tresnutiu notebookom apod…
MM.. 29.03.2011 18:15
MM..
Najprv vycisti chladic, potom budes riesit explorer (to moze byt aj uplne iny problem, softwarovy aj…
MM.. 29.03.2011 18:16
MM..
Tak poškozená by snad být nemusela, když držím teplotu nízko (rozumějte 75°C) tak všechno běží OK. P…
Ondra HP 29.03.2011 19:07
Ondra HP
Mimochodem, ještě nějaké typy na úsporu GPU, abych ji do toho víkendu neupekl?!
Ondra HP 29.03.2011 19:12
Ondra HP
Nepouzivaj nic co by kreslilo priestorovo (3D), t.j. ano klasicky vzhlad Windows (ziadne aero), a zi…
MM.. 29.03.2011 19:17
MM..
nemen ziadnu pastu, vobec ten chladic neodmontovavaj, nechaj ho tam kde je. Prefukuje (vyfukuje prac…
MM.. 29.03.2011 19:16
MM..
A mám odmontovat celý spodní kryt... (jde to, šrouby na to jsou), nebo jen menší kryty (na HDD, RAM…
Ondra HP 29.03.2011 19:22
Ondra HP
Spravidla sa notebooky nerozoberaju zospodu, ale zvrchu (od klavesnice). Daj si do google.com svoj t…
MM.. 29.03.2011 20:08
MM..
watch Tak to jsem v kopru! Jestli ho musím demontovat taky tak abych se dostal k ventilaci, tak se s…
Ondra HP 29.03.2011 20:47
Ondra HP
preboha to sa zas HP vyznamenal. Nemusis to rozoberat cele podla mna sa tam dostanes (hadickou z ple…
MM.. 29.03.2011 20:59
MM..
Ještě jednou bych se rád zeptal, jestli existuje nějaký program, který mi zjistí, jestli je karta v…
Ondra HP 30.03.2011 14:54
Ondra HP
Ne.
MM.. 30.03.2011 15:29
MM..
Možná je moje informace trochu stranou hlavní větve problému, ale během půl roku mi prošly rukama 3…
lw 30.03.2011 20:17
lw
Tak notebook je vyčištěn a problémy přetrvávají. Nejpalčivější je, že ho nemohu zapnout mimo jiný mo…
Ondra HP 04.04.2011 12:25
Ondra HP
v spravci zariadeni odstran grafiku (klavesa del) a po restarte preinstaluj ovladac grafiky (aktualn…
MM.. 04.04.2011 13:54
MM..
Tak tady jsou výsledky: 1.) zkusil jsem trik s fn + F4. Ten funguje... a docela mi to vyhovuje. Při…
Ondra HP 04.04.2011 14:58
Ondra HP
Pisal som na stranky vyrobcu notebooku. Mas pocit ze nvidia je vyrobca notebooku? www.hp.com A nein…
MM.. 04.04.2011 15:19
MM..
Sorry, ale psal jsem, že driver z Vist už jsem tam dával!! (Ten ze stránek výrobce - kde jinde bych…
Ondra HP 04.04.2011 15:31
Ondra HP
A tie Win7 ti tam instaloval kto? Nainstaloval tam ovladace jake? Ziadne? A potom sa divi ze to blbn…
MM.. 04.04.2011 15:33
MM..
Děkuji, tvá rada je pro mne velmi prospěšná!! Na Win7 to běží už půl roku bez problémů! Ty se začali…
Ondra HP 04.04.2011 15:49
Ondra HP
Driver dávám samozřejmě ihned po vyzkoušení pryč, takže to že bych ty win nějak dodělal asi nehrozí.…
Ondra HP 04.04.2011 16:04
Ondra HP
Moju radu si nepochopil. Znela tak, ze na nepodporovanom OS to nemusi byt vobec rozchoditelne (aby s… poslední
MM.. 04.04.2011 16:30
MM..

Tak poškozená by snad být nemusela, když držím teplotu nízko (rozumějte 75°C) tak všechno běží OK. Přešel jsem (z win7) na zobrazení, jako mělo win98 a všechno zatím jde. Přes víkend to budu čisti. Rád bych se zeptal, jestli existuje nějaký program, který zkontroluje funkčnost GPU. - abych zjistil, jestli je poškozená, nebo ne. Jinak pravděpodobně s čištěním i reinstaluji win (win7) abych eliminoval jiné možnosti závady.
Mám si při čištění na něco dávat pozor? Přeci jen je to mechanická činnost a může se toho dost zmršit. Tzn.: čím čisti, jak moc se mám pouště do hloubky (myšleno šroubování), mám měnit třeba teplovodivou pastu na procesoru atd.??

A mám odmontovat celý spodní kryt... (jde to, šrouby na to jsou), nebo jen menší kryty (na HDD, RAM a mechaniku)? Kolik tak toho stlačeného vzduchu budu potřebovat (nějaký tu asi mám cca polovinu 400ml piksly) - nerad bych, aby došel až budu v polovině... :D

Spravidla sa notebooky nerozoberaju zospodu, ale zvrchu (od klavesnice). Daj si do google.com svoj typ notebooku a slovo disassemble, a najdi si nejake video alebo popis.
P.S. a snaz sa rozoberat co najmenej, idealne vobec :) Neni to trivialne a da sa tam kadeco znicit. Vpodstate by ti malo stacit odobrat klavesnicu, chladice su zvycajne pod nou.

preboha to sa zas HP vyznamenal.
Nemusis to rozoberat cele podla mna sa tam dostanes (hadickou z plechovky stlaceneho vzduchu) z toho miesta kde je RAM modul (t.j. nemusis rozoberat nic) tadial sa dostanes MOZNO k chladicu, alebo to proste prefukni zvonku cez ventilacne otvory.
Alebo servis.

Možná je moje informace trochu stranou hlavní větve problému, ale během půl roku mi prošly rukama 3 noťasy Fuj-Siemens, které jevily známky umírání. U všech jsem nalezl na chladiči ventilátorem nafoukanou asi půl centimetru tlustou deku nějakého chmýří. Po vyndání této filcové "podložky" začal systém zase chladit a problémy zmizely. Zřejmě je tato značka na to náchylná, ale může to platit obecně.

Tak notebook je vyčištěn a problémy přetrvávají. Nejpalčivější je, že ho nemohu zapnout mimo jiný monitor. Když Notebook zapínám, normálně se ukáže logo HP pak načítání Windows a pak obrazovka zčerná. Všechno stále pracuje, protože když postupuji po paměti - zadám heslo - dám Enter - stisknu tlačítko Windows - šipku doprava - Enter, tak se zase vypne.
Jediný způsob jak ho tedy zapnout, je zapínat ho s VGA kabelem od externího monitoru v portu notebooku. Pak všechno naběhne jak mám. Zobrazení jsou duplikována a vše je ok. Pak když kabel zase vyndám, tak notebook běží normálně jen na svém monitoru. (Takže chybu monitoru mohu vyloučit). Když ve zobrazení zvolím "zobrazit plochu jen na monitoru 1", tak to k ničemu nevede. Problém je stále stejný. Když ho opět nastartuji přes druhý monitor, tak si můj pokyn "zobrazit plochu jen na monitoru jedna" asi nepamatuje, protože opět duplikuje a když kabel vytáhnu, tak naskočí jako 1/2 více monitorů.
S tím, že mi externí monitor nepoběží ok už jsem se smířil (stále přetrvávají problémy s barvami a kontrastem), ale to, že notebook nemohu rozchodit mimo jiný externí monitor k němu připojený mne docela trápí.
Doufám, že jsem ten problém popsal dobře. Abych to ještě doplnil, tak klidně mohu na notebooku nastavit, že má připojený monitor (i když tomu tak není) a pak myší zajet do prázdna.
Děkuji za jakýkoliv námět vedoucí k řešení.

v spravci zariadeni odstran grafiku (klavesa del) a po restarte preinstaluj ovladac grafiky (aktualny z webu vyrobcu notebooku pre ten konkretny typ notebooku). Tvoj terajsi problem je len ovladac grafiky.
A ked nemas ten obraz tak skus zmacknut Fn+klavesu na prepinanie monitora (idealne po prihlaseni do Windows naslepo) a ked naskoci obraz tak to skus restartovat. A nepripajaj externy monitor a potom to funguje spravne pri kazdom zapnuti?

Tak tady jsou výsledky:
1.) zkusil jsem trik s fn + F4. Ten funguje... a docela mi to vyhovuje. Při nejhorším bych to takhle i mohl nechat.
2.) odinstaloval jsem driver GPU. Restartoval. Rozlišení se samozřejmě snížilo (žádný velký extrém taky by to šlo :)).
3.) skočil jsem na stránky NVidie a hledal, ale tam mají několik driverů odpovídajících popisu NVIDIA GeForce Go 6150 (přesněji pět)... tak chci radu... který mám stáhnout. Ten první mi hlásí, že nejde nainstalovat, takže zkusím stahovat další, ale vzhledem k tomu, že jsem při výše zmíněném čištění i reinstaloval Win7, tak by tam snad nejnovější driver měl být (ale ten funguje jen podle bodu 1.))
4.) zkusil jsem tam dát driver, který ten tablet měl, ještě když jel na Win Vista, ale ten reagoval (až nyní!! - Win Visty jeli OK) také jako ten co tam byl s Win7.
Za chvíli budu mít dostahované ty další tři, tak uvidím co to bude dělat. Jinak dík. Už teď jsem docela spokojen.

Sorry, ale psal jsem, že driver z Vist už jsem tam dával!! (Ten ze stránek výrobce - kde jinde bych ho asi vzal?) A ten nefungoval. Momentálně používám Win7. To znamená, že potřebuji rozchodit nějaký ze stránek NVidie. Promiň, jestli jsem to nenapsal dost jasně.

A tie Win7 ti tam instaloval kto? Nainstaloval tam ovladace jake? Ziadne? A potom sa divi ze to blbne?
Hp nema na webe ovladace pre Win7? Neverim.
P.S. pozrel som ten tablet, to bude ale asi trochu strasi ptz Win7 tam na HP fakt neni, ok tak si skusaj ked mas cas sa drbat s Win7. Ale potom sa nestazuj ked nieco nefunguje, ked pouzivas OS nepodporovany vyrobcom notebooku.

Děkuji, tvá rada je pro mne velmi prospěšná!! Na Win7 to běží už půl roku bez problémů! Ty se začali objevovat až nedávno. (viz. článek). Win7 jsem si tam dal sám protože na Vistách nešla zkalibrovat dotyková obrazovka (jestli nevěříte, tak zapátrejte - MS tam dal možnost kalibrace, ale výsledky se neuloží do registrů - je to obecný problém tabletů s vista home). A neřekl bych, že si stěžuji více než kdokoliv jiný tady, takže tvoji výtku skutečně nechápu. Jednoduše jsem žádal o názor na řešení mého problému. Pokud žádný názor nemáš, nemusíš mi říkat to co pro mne nemá význam.
Ale přesto musím ještě jednou poděkovat za ten trik s fn+f4 už to je pro mne vítězství, protože vše zase funguje jak mám.

Moju radu si nepochopil. Znela tak, ze na nepodporovanom OS to nemusi byt vobec rozchoditelne (aby slo spravne vsetko, vcetne automatickeho prepinania na externe monitory a podobne). Lebo v NB je kopa specialit (specialne tlacitka, EC, atd) ktore mozu potrebovat SW od vyrobcu notebooku (ptz nikto iny nevie co tam ten vyrobca spachal).
Skusat mozes z nvidie a uvidis ci ide vsetko alebo nie. Ak nie tak mas smolu, budes sa musiet uspokojit s tym co rozchodis.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru